14 Ağustos 2024

Ülkeler yapay zekâya ne kadar hazır?

IMF, ülkelerin yapay zekâya yatkınlıklarını ölçtü. Ülkeleri, 0.2 altı ile 0.8 üstü olarak listeleyen ve verileri haritalandıran "Yapay Zekâ Hazırlık Endeksi”inde Türkiye 0.5 puan aldı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), "Yapay Zekâ Hazırlık Endeksi" raporunu yayımladı. 174 ülkenin ekonomisini dijital altyapı, insan sermayesi, işgücü politikaları, inovasyon, entegrasyon ve düzenlemelere göre inceleyen IMF, elde ettiği verilere göre ülkelerin ne seviyede yapay zekâya hazır olduğunu haritalandırdı.

ZENGİN ÜLKELER YAPAY ZEKÂYA DAHA HAZIR  

Ülkeleri 0.2 altı ile 0.8 ve daha fazlası olarak listeleyen IMF; 0.2 ve altını sarı renk, 0.2 - 0.4 arasını açık sarı renk, 0.4 - 06 arasını açık mavi renk, 0.6 - 0.8 mavi renk, 0.8 ve üzerini lacivert renk ile kodladı.

IMF uzmanlarının hazırladığı “Yapay zekâ hazırlık endeksi”ne göre ekonomisi zengin kategorisinde olan ülkelerin 0.8 puan ve daha fazla aldığını, düşük gelirli ülkelerin ise 0.2 puanın altında kaldığını buna göre zengin ülkelerin yapay zekâya daha hazır olduğunu ortaya koydu.

Ortaya çıkan IMF haritasına göre, Afganistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan sarı renk ile belirtildi. Cezayir, Libya, Mısır, Pakistan, İran, Irak, Suriye, Bangladeş, Venezuela, Bolivya ve çok sayıda Afrika ülkesi açık sarı renk ile işaretlendi.

Güney Amerika ülkeleri olan Meksika, Brezilya, Peru, Arjantin, Paraguay, Uruguay, Şili, Ekvador ve Kolombiya'nın yanı sıra Fas, Endonezya, Suudi Arabistan, Lübnan, Ürdün, Ukrayna, Rusya, Ermenistan, Azerbaycan, Romanya, Bosna-Hersek, Yunanistan, Hırvatistan, Bulgaristan ve Polonya ise açık mavi renk koduyla gösterildi.

En yüksek puanı alan ABD ile birlikte Kanada, Fransa, İngiltere, İrlanda Cumhuriyeti, İspanya, İtalya, İsviçre, İsveç, Norveç, İzlanda, Belçika, Almanya, Portekiz, Lüksemburg, Çin, Malezya ve Avustralya, mavi kod ile vurgulandı.
Türkiye haritada, 0.5 puan ile açık mavi renk ile gösterilen ülkeler arasında yer aldı.

IMF HÜKÜMETLERİ UYARDI

Üretkenliği artırması, ekonomik büyümeyi hızlandırması ve gelirleri yükseltmesi beklenen yapay zekânın, milyonlarca işin kaybına, milyonlarca kişinin işsiz kalmasına sebep olabileceğini belirten IMF uzmanları, ileri ekonomilerin, işlerinin yaklaşık yüzde 30'unu yapay zekâdan faydalanarak yapabileceklerini belirtti.

IMF raporda, "Yapay zekâdan faydalanan çalışanlar, daha yüksek maaşlar kazanabilir. Genç çalışanlar için yeni fırsatlar yaratabileceği gibi yaşlı çalışanlar için uyum sağlaması zor olabilir" ifadelerine yer verdi.

Hükümetleri yapay zekâ konusunda uyaran IMF, "Yapay zekânın risklerini ve suistimallerini önlemek ve yapay zekâya güven oluşturmak için ülkelerin yasal düzenlemeleri güçlendirmesi gerekiyor" dedi.