20 Eylül 2024

Daha uzun bir ömür için siz ne kadar harcarsınız?

ABD’de yapılan bir araştırma, bazı kuşakların uzun ve sağlıklı bir yaşam uğruna diğer kuşaklara göre daha fazla para harcamaya eğilimli olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre yaşam süresini uzatmak için en fazla parayı Z kuşağı gözden çıkarıyor.

ABD’de lüks bir spor salonunun sağlık ve uzun ömür vaadi ile başlattığı ve yıllık üyelik için 40 bin dolar fiyat biçtiği kampanya, ilginç bir soruyu gündeme taşıdı. Daha uzun ve sağlıklı bir yaşam süresi için ne kadar harcama yaparsınız?

Forbes Health ve Talker Research, bu soruyu yanıtlamak amacıyla 2 bin ABD'li yetişkine, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek için belirli alışkanlıklarından vazgeçip vazgeçmeyecekleri ile bunun için ne kadar para harcayabileceklerini sordu. Ankete katılanların yüzde 81'i yaşam süresini uzatmak için para harcamaya istekli olduklarını söyledi.

Anketin detaylarının açıklandığı makalede aktarılan bilgilere göre  katılımcıların çoğu uzun ömürlülüğün bir maliyeti olduğunu kabul ediyor. 2 bin anket katılımcısının yüzde 81’i daha uzun bir yaşam karşılığında para harcamaya istekli olduklarını belirtirken, yalnızca yüzde 5'i yaşamlarına sağlıklı yıllar eklemek için hiç para harcamak istemediklerini bildirdi.

Bu isteklilik kuşaklar arasında da oldukça eşit zeminde ilerliyor. Z kuşağının yüzde 85'i, Y kuşağının yüzde 84'ü, X kuşağının yüzde 79'u ve baby boomers kuşağının yüzde 81'i yaşamlarına eklenecek sağlıklı yıllar için para ödemeye hazır.

PARA HARCAMAYA EN İSTEKLİ Z KUŞAĞI

Ancak anket, bazı kuşakların daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için diğerlerine göre daha fazla para harcamaya istekli olduğunu da ortaya koydu. Z Kuşağı üyeleri, yaşamlarına eklenen her bir sağlıklı yıl için diğer kuşaklardan daha fazla harcama yapmaya istekli olduklarını belirtiyor.  Tüm anket katılımcıları ortalama uzun bir ömür için ortalama 5.285 dolar harcamaya hazır iken Z kuşağının harcayabileceği miktar yılda ortalama 7.856 dolar oldu.
Ayrıca, X kuşağı üyeleri ortalama ortalama 6.347 dolar, Y kuşağı üyeleri ortalama 5.186 dolar ve baby boomers kuşağı üyeleri ise sağlıklı bir yıl için ortalama 3.734 dolar harcamaya istekli olduklarını belirttiler.

Genç neslin sağlıklarını desteklemek için para harcama isteği boşuna olmayabilir.

Forbes Sağlık Danışma Kurulu üyesi Joseph Shega, "Zaman gerçekten de sağlığın en önemli unsurudur" diyor. "Doktora gitmek, sağlık taramaları yapmak, egzersiz yapmak, iyi dengelenmiş yemekler pişirmek ve anlamlı ilişkilere yatırım yapmak gibi iyi sağlık kararları almak için zamanınıza öncelik verin ve tüm bunları yaparken dinlenmeyi ve uykuyu eksik etmeyin" diyor.

ZAMANIN PARA DEĞERİ NEDİR?

Ankete katılanların yüzde 43’ü genel olarak sağlığı hayatlarında önemli bir öncelik olarak görüyor. Bu da sağlıkları ve uzun ömürleri için para harcama isteklerine yansıyor. Sadece yüzde 4'ü sağlığın küçük bir öncelik olduğunu söylerken, sadece yüzde 1'i hiç öncelik olmadığını belirtiyor.

Uzun ömürlülüğe bir fiyat biçmek zor olsa da, birçok yetişkin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için kendilerine özgü sağlık ihtiyaçları için en iyi diyeti seçmek ve günlük egzersiz konusunda uzman tavsiyelerine uymak gibi yaşam beklentisini artıran yaşam tarzı faktörlerinin önemini anlamaktadır.

Forbes Health anketine göre, pek çok yetişkin, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam anlamına geliyorsa, bazı alışkanlıklarını bir kenara bırakmaya hazır. Özellikle, katılımcılar daha uzun bir yaşam için aşağıdakilerden vazgeçmeye isteklidir:

•    Katılımcıların yüzde 68'i fast food yemekten vazgeçerken, yüzde 26'sı vazgeçmiyor.

•    Katılımcıların yüzde 65'i sodadan vazgeçerken, yüzde 25'i vazgeçmiyor.

•    Katılımcıların yüzde 62'si aşırı işlenmiş gıdalardan vazgeçerken, yüzde 33'ü vazgeçmiyor.

•    Katılımcıların yüzde 56'sı kafeinli içecekleri bırakırken, yüzde 37'si bırakmıyor.

•    Katılımcıların yüzde 56'sı alkolü bırakırken, yüzde 17'si bırakmıyor.

•    Katılımcıların yüzde 46'sı sigarayı bırakırken, yüzde 11'i bırakmıyor.

•    Katılımcıların yüzde 41'i eti bırakırken, yüzde 56'sı bırakmıyor.

Sağlığı önemli bir öncelik olarak gören anket katılımcılarının ise  yüzde 39'u sigara kullanmadığını ve bu grubun yüzde 25'i alkol tüketmediğini belirtmiştir. Toplam katılımcıların yüzde 43'ü sigara ve yüzde 27'si ise alkol kullanmadığını belirtti.