25 Mart 2021

Korona geçiren biri tekrar korona olabilir mi?

Bir yıldan daha fazla bir süredir hayatımızı adeta dönüşüme uğratan koronavirüsle yakından tanışanların sayısı her geçen gün artıyor. Koronavirüse yakalanmış olanlar vücutlarının geliştirdiği antikor sayesinde bir daha bu hastalığa yakalanmayacaklarını düşünüyorlar. Peki, durum gerçekten sanıldığı gibi mi? Amerikan Hastanesi’nden Doç. Dr. Şiran Keske yazdı.
 
Covid-19 atlatan kişilerde hastalık sonrası vücutta antikor oluşmaktadır. Özellikle virüsü ağır geçiren hastalarda, hastalığı atlattıktan iki veya üç hafta sonrasında genellikle ciddi bir antikor gelişmektedir. Gelişen antikorların bir kısmı virüse karşı koruyucu antikor görevi görmektedir.

Yine de antikor düzeyi zaman içinde azalacağından korona geçiren kişiler tekrar korona geçirebilir. Özellikle hastalığı atlatan kişilerin akciğerleri ciddi hasar gördüğü zaman bu enfeksiyon üzerine başka bir enfeksiyon geçirmemek için koruyucu önlemler sürdürülmelidir.

Covid-19 sonrası koruyucu antikor düzeyi
Korona atlatanlar 3 ay boyunca vücuttaki koruyucu antikorlar tarafından korunabilmektedir. Fakat kişiler üç aydan sonra virüse karşı tekrar enfekte olabilmektedir. Yeni yapılan çalışmalar, koruyucu antikor düzeyinin 6 aya kadar korunabildiğini göstermektedir. Bu yüzden Covid-19 hastaları, hastalığı geçirdikten 6 ay sonra koşullar uygunsa aşı olmalıdırlar.

3 kurala yine de dikkat edilmeli
Covid-19 atlatanlar yeniden hasta olabileceğini unutmamalıdır. Vücuttaki koruyucu antikor düzeyinin düşmesi durumunda iki doz şeklinde yapılan aşıya karşı bağışıklık yanıtının da hızla oluşmadığını bilmekteyiz. Bu yüzden aşı olan kişiler de maske takmalı, sosyal mesafeyi korumalı ve el hijyenine önem göstermelidir.
 

Bu yazı Doç. Dr. Şiran Keske tarafından hazırlanmıştır.
www.saglikguncem.com’dan alınmıştır.