19 Eylül 2019

Kortizon kullanacaksanız dikkat!

Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizonunun yan etkilerinin neler olduğunu biliyor musunuz?

Kortizol, vücudumuzda bulunan ve böbreküstü bezlerinden salgılanan bir hormondur. İnsan vücudunda bulunan kortizol hormonunun sentetik şekli olarak tanımlayabileceğimiz kortizon, romatizmal hastalıklardan kan hastalıklarına, alerjik hastalıklardan sinir sistemi hastalıklarına, hormonal hastalıklardan karaciğer hastalıklara kadar geniş bir yelpazede pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır.
 
Doğru miktarlarda alınması halinde son derece faydalı olan kortizonun fazla miktarlarda alınması ise komplikasyonlara ve başka hastalıklara sebep olabilir. Bu nedenle kortizon, mutlaka ama mutlaka doktor kontrolünde hastaya verilmelidir.
 
Kortizon hangi hastalıklar üzerinde yan etki gösterir?

·         Kalp ve damar hastalıklarında,
·         Romatizmal hastalıklarda,
·         Sinir sistemini etkileyen hastalıklarda,
·         Kan hastalıklarında,
·         Alerjik hastalıklarda,
·         Bağ dokusunu etkileyen hastalıklarda,
·         Karaciğer hastalıklarında,
·         Tümörlerin tedavi edilmesinde,
·         Hormonal hastalıklarda,
·         Böbrek ve idrar yolu hastalıklarında,
·         Göz hastalıklarında kullanılan kortizonun ciddi yan etkileri vardır. Bu yüzden kortizon kullanırken beslenme şekline de dikkat etmek gerekir.


Hangi hastalıklarda, hangi yan etki görülür?

Kortizonun yüksek ve uzun dönem kullanımlarında oluşabilecek bazı yan etkiler şunlardır:

1. Diyabet

Kortizon, insülin hormonuna zıt etki yaparak kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Bu  da diyabetin görülme riskini yükseltebilir. Ayrıca kortizon kullananlarda iştah açılması görülebilir. Bunun nedeni ise vücudumuzdaki şeker metabolizmasının bozulmasıdır. Sonuçta iştah açılarak daha fazla yemek yemeye sebebiyet verir ve kilo artışına zemin hazırlanabilir.


2. Psikolojik Bozukluklar

Kişilerde depresyon, anksiyete (kaygı bozukluğu) görülebilir. Bununla birlikte iştah açılması olabilir.


3. Ödem ve Yüksek Tansiyon

Kortizon vücutta su ve tuz tutulumuna neden olur buna bağlı olarak da ödem ve tansiyon yükselmesi görülür. Su ve tuz tutulması özellikle böbrek, kalp yetmezliği ve hipertansiyon hastalarında belirgin sorunlar yaratabilir.


4. Cushing Sendromu

Tedaviye bağlı olarak gelişebilir. Omuzlar ve karında yağ toplanması, kemik erimesi, kaslarda erime gibi sorunlar görülebilir.
 
www.saglikguncem.com'dan alınmıştır.