13 Ekim 2023

‘Masraf yazmayı’ dijitale taşıyıp dünyaya açıldılar

Şirketlerdeki 'masraf yazma' işi tamamen dijitale taşınabilir mi? Kurumsal hayatta çalışırken 'masraf yazma'nın hem personel hem de muhasebe tarafında yarattığı iş yükünü fark eden Begül Eray Sezgin'in ortaklarıyla kurduğu yapay zeka tabanlı akıllı masraf yönetimi Masraff platformu, şirketleri önemli bir yükten kurtarıyor. Tamamen yerli bir yazılımla üretilen ve günde 50 binden fazla kişinin kullandığı uygulama ile şu anda Türkiye dışında 7 ülkede faaliyet gösterdiklerini söyleyen Sezgin, Masraff'ın kuruluş hikayesini, kurumsaldan patronluğa geçişi ve girişimcilere tavsiyelerini Koçbayi'ye anlattı...
 
 
Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
 
Ben Begül Eray Sezgin, Masraff Kurucu Ortağı ve CEO’suyum. 2009 Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun oldum. Mezuniyetimden sonra yaklaşık 2 sene SAP Türkiye’de danışmanlık yaptım. Ardından 4 sene Garanti bankasında CRM ve Müşteri Deneyimi Lideri olarak çalıştım.
Kurumsal hayatta görev tanımları çok net, diğer alanlara dokunmanız pek mümkün olmuyor. Bu nedenle kurumsal hayattaki tecrübelerimi, karakterimdeki girişimcilik ruhu ile birleştirmek istedim ve elimizi taşın altına koyarak üç kurucu ortakla birlikte kendi işimizi kurmaya karar verdik.
 
Masraff fikri nereden aklınıza geldi?
 
Masraff’ı, daha önce kurumsal şirketlerde çalışmış ve manuel veri girişlerinin verimsizliği konusunda muzdarip 3 kurucu ortak olarak 2018 yılında kurduk. Hedefimiz şirketlerdeki veri girişi zorluğunu kolaylaştırmak ve şirket masraflarını azaltmaktı. Bu süreçte geliştirdiğimiz yapay zeka tabanlı akıllı masraf yönetimi uygulamasıyla şirketleri büyük bir yükten kurtardık. Türkiye, İngiltere, Almanya ve Hollanda dahil olmak üzere toplamda 7 ülkede uygulamamız kullanılıyor. Yakında yurtdışında da faaliyet gösteren Türkiye'nin çok büyük holdinglerinden biri ile çalışmaya başlayarak uygulamamızı toplam 35 ülkeye taşımış olacağız.
 
YAZILIM TAMAMEN BİZE AİT
 
Masraff tam olarak ne yapıyor, müşterilerinizin hangi sorununa çözüm buluyorsunuz?
 
Yapay zeka tabanlı Masraff uygulamamızla, şirketlerin masraf süreçlerini tek platformda, dijital olarak uçtan uca yönetmelerini ve sonucunda da giderlerini kontrol altına almalarını sağlıyoruz. Fiş ve fatura üzerindeki verileri yapay zeka ile sisteme aktararak, şirket kurallarına ve işleyişine özel onay mekanizmaları, harcama kategorisi / departman / proje bazlı limit kontrolleri, 17’den fazla ERP ve muhasebe sistemine tek tuşla entegre olabilen ’ERP Sistem Entegrasyonları’ ile masraf süreçlerinin uçtan uca yönetildiği ve kontrol altına alındığı bir platform sunuyoruz. Bu çözümler kapsamında, şirketlere masraf süreçlerindeki vakit kaybını önleyerek verimlilik sağlıyor; eş zamanlı raporlar ve sistem içindeki kontroller ile gider ve maliyet denetimi imkanı sunuyoruz.
Uygulamanın yazılımı tamamen bize ait. Fakat biz bir ürün şirketiyiz. Kendimizi akıllı masraf yönetim platformu olarak adlandırıyoruz.  Son kullanıcıyı yapay zeka desteği ile elle veri girmekten kurtarıyor, ön uyarı sistemimizle ve şirket prosedürlerine entegre kontrollerimizle, kişileri ilk adımdan itibaren en doğru şekilde yönlendiriyoruz. Bu şekilde, elle veri girişinden ve şirket politikalarını manuel takipten masraf yapan çalışanları kurtarırken, mobil onay sistemimizle tüm personel masraf yönetim sürecini hızlandırıyoruz.
Şirket politikalarına uyum ve denetim özelliğimizle finans/muhasebe ekiplerine, gelen fişlerin girişi ve kontrolü esnasında kaybettiği zamanı geri kazandırırken suistimallerin neden olduğu mali zararın da önüne geçiyoruz. Teslim edilen ve teslim edilmeyen belge asılları için, belgelere eklenen QR kod sayesinde kolayca takibinin yapılmasını sağlıyor, böylece belge teslim sürecini de manuellikten çıkararak otomatize ediyoruz. Geliştirdiğimiz departman, kategori ve proje bazlı raporlar sayesinde üst yönetim ekiplerinin, şirketin mali duruma dair içgörü elde edip maliyet kontrolü ve tasarruf kararları alabilmesini sağlıyoruz. Son olarak sağlam altyapımız ile masrafların tek tuşla ERP ve muhasebe sistemlerine aktarımını sağlayarak masraf süreçlerini baştan uca yönetiyoruz.
 
HER GÜN 50 BİNDEN FAZLA KİŞİ KULLANIYOR
 
Nasıl bir müşteri portföyüne hizmet veriyorsunuz?
 
İlk yılımızdan itibaren kuvvetli bir müşteri portföyüne ulaşmayı başardık. Şu anda 300’ün üzerinde firmanın kontratlı olarak masraf yönetimi ile ilgileniyor ve her gün 50 binden fazla kullanıcıya servis sağlıyoruz. Birçok farklı sektörden müşteriye hizmet vermemiz ise bizim en güçlü yönlerimizden biri. Müşteri portföyümüze ek olarak, geniş bir partner ve iş birliği ağımız var. Türkiye’nin en önemli teknoloji firmaları ile iş birliği görüşmelerimizde son aşamaya geldik.
 
Şirketin büyüme süreci nasıl gelişti, kritik anlar var mıydı? Bundan sonraki hedefleriniz neler?
 
Bize güvenen insanların olması bizi güçlü bir marka haline getirdi. Elde ettiğimiz başarılarla birlikte, ilk yılımızdan itibaren kuvvetli bir müşteri portföyü oluşturmayı başardık.
 
Türkiye dışında da faaliyet göstererek global alanda tanınmayı hedefliyoruz. Yukarıda da bahsettiğim gibi yakında 35 ülkeye ulaşmış olacağız, ayrıca Dubai, Avrupa ve Amerika pazarlarına yönelik doğrudan satış stratejileri üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
 
Gelecek dönemde, Ar-Ge yatırımlarımızla yapay zeka alanındaki çalışmalarımızı daha da güçlendirmeyi planlıyoruz. Bu sayede, ürünümüzün global standartlara uygunluğunu artırarak, uluslararası alanda rekabetçi olmayı sürdüreceğiz. %200'lük etki bazlı büyüme hedefimizi belirlediğimiz bu yıl, insan kaynağımıza ve teknoloji alanına yaptığımız yatırımlarla destekleniyor. Gelecek yıllarda da aynı oranlarda büyümeye devam edeceğimizi öngörüyoruz.
 
Bu doğrultuda, farklı markalarla olan iş birlikleri görüşmelerimizi sürdürüyoruz ve yurtdışı açılımımız için pazar araştırmalarımızı titizlikle yapıyoruz. Bu süreçte, planladığımız büyüme ve genişleme adımlarını başarıyla atıyoruz.
 
Başarılı bir start up olarak, sizin ve ortaklarınız hangi özellikleri sizi başarıya taşıdı?
 
Türkiye’de pazar lideri olarak çok güçlü bir ekibe sahibiz. Niş bir ürün olarak pazarın kurucusuyuz. Doğrudan masraf yönetimine odaklanan, güçlü yapay zeka algoritmalarına sahip ve bu kadar çeşitli özellikler geliştiren bir rakibimiz yok. Müşterilerimiz ve potansiyel müşterilerimiz yapay zeka ve entegrasyon kalitemizden, hızımızdan, projeleri çeviklikle hayata geçirmemizden ve şirket yapısına uyumlanabilen esnek sistemimizden memnunlar.


 
Bir Türk firması olarak Türkiye’de yapay zeka teknolojisini kullanmaya başlayan ilk firma olduğumuzu söyleyebilirim. Yaptığımız Ar-Ge çalışmalarıyla ürünün gelişimini sürekli destekliyor ve yeni teknolojileri takip ediyoruz. Sürekli gelişim vizyonuyla ilerleyen bir ekip olarak zamanın ötesinde teknolojiler sunmak için arka planda detaylı araştırmalarımız ve çalışmalarımız sürüyor. Müşterilerimize verdiğimiz destek noktasında da ayrışıyoruz. Müşterilerimizin görüş ve düşüncelerini önemsiyor, uzman destek ekibimizle düzenli iletişim sağlıyoruz.
 
SORUNLAR GELENEKSEL YÖNTEMLERLE ÇÖZÜLEMİYOR
 
Sizi girişimci olmaya iten temel sebepler nelerdir?
 
Beni girişimci olmaya iten temel sebep aslında hayatım boyunca karşılaştığım sorunlara yenilikçi çözümler üretme arzumdu. Görüyordum ki birçok alanda var olan sorunlar, geleneksel yöntemlerle ya çözülemiyor ya da çok verimsiz bir şekilde çözülüyordu. Girişimcilikte en büyük itici güç, bir fark yaratma ve toplumun ya da sektörün karşılaştığı sorunlara sürdürülebilir, etkili ve yenilikçi çözümler getirme isteğidir. Biz de kurumsal düzeyde masrafların daha verimli bir şekilde yönetilmesi gerektiğine inanıyorduk ve buradan yola çıkarak Masraff’ı kurmaya karar verdik.
 
Girişimcilere bu anlamda ne gibi tavsiyeleriniz olabilir?
 
Girişimcilik heyecan verici bir yolculuktur ama aynı zamanda bir dizi zorlukla doludur. Başarılı olmak için, öncelikle işinize karşı tutkulu olmanız gerekiyor. Bu tutku, zor zamanlarda sizi ayakta tutacak ve mücadele etmeye devam etmenizi sağlayacaktır. Bunun yanı sıra, her zaman öğrenmeye açık olmalısınız. İş dünyası sürekli değişiyor ve gelişiyor. Yeni teknolojilere, yöntemlere ve trendlere ayak uydurabilmek, işinizi ilerletmenin önemli bir parçasıdır. İlişkiler de girişimcilikte önemli bir rol oynar. İyi bir ağ, işinizin büyümesine yardımcı olabilir. Bu yüzden çeşitli etkinliklere katılmanız, sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanmanız ve sektörünüzle ilgili önemli kişilerle bağlantı kurmanız önemli.
 
Başarının temel taşlarından biri de etkili bir takım çalışması. Her alanda uzman olmanız beklenemez. Bu nedenle, zayıf olduğunuz alanlarda başkalarına güvenmekten çekinmeyin. Girişimcilikte belirsizlikler ve değişiklikler her zaman olacaktır. Esnek olabilmek ve hızla adapte olabilmek, bu belirsizlikleri ve değişiklikleri yönetmenin anahtarıdır. Başarısızlık, öğrenmenin bir parçasıdır. Hatalarınızdan ders çıkarın ve onları gelecekteki başarılar için bir basamak olarak kullanın.