10 Kasım 2021

Kurum içi girişimcilikten doğan yepyeni bir marka: Sendeo

Lojistik sektörüne yepyeni bir soluk getirmeye hazırlanan Sendeo Genel Müdürü Özgün Şahin ile konuştuk. Sendeo, 60. yılını “60 Yaşındayız Ama Hiç Göstermiyoruz” sloganı ile kutlayan Aygaz’ın çatısı altında hayata geçirilmiş bir kurum içi girişim olarak tüketicilerle buluşuyor. Sendeo’nun her geçen gün istikrarlı bir biçimde büyüdüğünü kaydeden Şahin, hâlihazırda 16 şehirde faaliyet gösterdiklerini, Aygaz’ın yaygın bayi ağından aldıkları güç ve tecrübe ile birlikte 2022 yılı itibarıyla 81 ilin tamamında olmayı hedeflediklerini belirtiyor.

Sendeo, Aygaz’ın güçlü ve sürdürülebilir inovasyon kültürü sayesinde başarılı bir kurum içi girişimi olarak hayata geçirildi. Bize biraz bu süreçten bahsedebilir misiniz?
Aygaz, inovatif fikirlerin desteklendiği, çalışanlarını bu doğrultuda üretmeye teşvik eden canlı bir kurum kültürüne sahip. Sendeo da Aygaz’ın bünyesinden doğan bir kurum içi girişimcilik hikâyesinin ürünü. İlk etapta “Aykargo” adıyla başlayan bu yolculuk, artık Aygaz'ın girişimcilik kültürünü çok iyi yansıtan yeni bir marka kimliğiyle, yani “Sendeo” ile devam ediyor.

Kendimize iddialı bir hedef koyduk. Kargo ve lojistik sektörüne dinamik, cesur ve yenilikçi bir bakış açısı kazandırmak istiyoruz. Sendeo’ya ve sektöre getireceği yeniliklere çok inanmış, hevesli ve çevik bir ekibiz. Arkamızda Aygaz’ın 81 ildeki yaygın bayi ağının gücü ve tecrübesi, Koç Holding’in “kaliteli hizmet” anlayışının getirdiği güven var. Bu da sağlam adımlarla ilerlememizi sağlıyor.

Kaç kişilik bir ekiple yola çıktınız? Şu anda kaç kişilik bir ekibe ulaştınız ve kaç şehirde faaliyetlerinizi sürdürüyorsunuz?
Sendeo’ya, Aygaz İnovasyon Departmanı’nda görevli çekirdek bir kadro hayat verdi. Kısa bir süre içerisinde saha ve merkez olmak üzere yaklaşık 400 kişilik bir ekip olduk bile. Her geçen gün istikrarlı bir biçimde güçleniyor ve büyüyoruz. Şu anda 16 şehirde faaliyet gösteriyoruz, 2022 yılı itibarıyla da 81 ilin tamamında olmayı hedefliyoruz.

Aykargo’nun marka dönüşümü kapsamında bir isim değişikliğine gittiniz. Sendeo marka ismi ve logosu nasıl ortaya çıktı?
Yolculuğumuza, yeni nesil bir "Son Nokta Teslimat" şirketi olma hedefiyle çıktık. Marka kimliğimiz de bu yenilikçi bakış açımızı yansıtsın istedik. Sektörde hep bir adım sonrasına kafa yoran ve ilkleri uygulayan bir marka olma hayalimiz var. Örneğin, ileride farklı dağıtımlar yapma hedefimiz var. Vizyonumuz doğrultusunda bugün kargo ile başlayıp, orta vadede “son noktaya” birçok farklı ürünü teslim edebilen bir şirket olmayı planlıyoruz.

“Sendeo”, marka mesajımızı tam olarak içinde barındıran bir isim. Müşterilerimize taşıdığımız ürünü güvenle teslim edeceğimizin sözünü veriyoruz. Kullandığımız sloganlarda da, “Güvenle Sende O, Mutlulukla Sende O, İstediğin Gibi Sende O” diyoruz. Bu da marka adımızdan da gelen samimi, güven veren, cesur, dinamik, yenilikçi yüzümüzü simgeliyor ve destekliyor. Aynı zamanda yalın, kolay söylenebilen yeni nesil bir isim.

Logomuz ise ikonik pek çok logonun da yaratıcısı dünyaca ünlü tasarımcı Chermayeff & Geismar & Haviv tarafından tasarlandı. Amblemdeki "S" hem markamızın baş harfini hem de içten dışa bir değişimi ifade ediyor. Amblemimiz aynı zamanda yolları ve dinamizmi de simgeliyor. Logomuzda kullandığımız mavi, 60. yılını kutladığımız Aygaz’ı ve Aygaz’dan aldığımız enerjiyi ve gücü temsil ediyor. Sektörde çok kullanılmayan yeşil ise pozitif enerjiyi, istikrarı, güveni ve gelişimi yansıtıyor.

263A7355-(1).jpg

Sendeo’yu rakiplerinden farklı kılan özellikler nelerdir? Potansiyel müşteriler neden sizi tercih etsin?
3 temel özellik sıralayabiliriz. Teknoloji, insan kaynağımız ve operasyonel kalitemiz. Biz 7/24 müşterilerine yardıma hazır olan, sorumluluk alan, tüm Sendeo’luları yani müşterimiz olan tüm paydaşlarımızı kucaklayan, proaktif bir şekilde iletişim kuran bir şirket olacağız.
 
Sendeo’lu olan herkesin bize günün her saati ulaşabilmesini sağlayacak canlı destek sistemi ve kurumsal Whatsapp hesabımız olacak. Böylece tüm Sendeo’lu müşterilerimize yanıtsız çağrılar, uzun hatta beklemeler yaşatmayacağız.
 
Bir diğer ayrıştırıcı özelliğimiz ise müşterilerimize teslimatlarını ulaştıran sahadaki gülen yüzümüz, yani Saha Operasyon Sorumlularımız olacak. Sahada Sendeo’nun “kaliteli hizmet” anlayışına uygun olarak teknolojiye yatkın, deneyimli, çözüm odaklı, iletişimi ve enerjisi yüksek, en önemlisi de güler yüzlü bir takım kurduk.
 
Klasik dağıtım operasyonlarından farklılaşan bir özelliğimiz var. Sendeo’da bir şube sistemi bulunmuyor. Gönderilerin tümü dağıtım merkezlerimizden direkt olarak müşterilerimizin yönlendirdiği adreslere teslim ediliyor. Ayrıca, "Kargon Burada Alternatif Teslimat Noktaları" ismini verdiğimiz bir hizmetimiz daha var. Müşterilerimiz bu hizmetimiz sayesinde gönderilerini, kendilerine en yakın Koç Topluluğu şirketlerinin bayiliklerinden güvenle teslim alabilecek.
 
Unutmamak gerekir; Aygaz, tam 60 yıldır Türkiye’nin hemen her noktasında insanların evlerine ve iş yerlerine giriyor. Müşterileriyle kurduğu duygusal bağ ve güvene dayalı ilişki çok güçlü. Buradan edindiklerimiz ile müşterileri çok iyi tanıyoruz ve onların ihtiyaçlarını biliyoruz.
 
Kısacası; hizmet anlayışımızı 6 temel değer üzerine inşa ediyoruz:
  • Müşterilerimizi her şeyin üstünde tutuyoruz.
  • Sorumluluk ve risk alıyoruz.
  • Yaptığımız her iş beraberinde bir çözüm getiriyor.
  • Biz bir ekibiz.
  • Samimi ve dürüstüz.
  • Yüksek hizmet standardı konusunda takıntılıyız.
Tüm bu değerlerimizi de yeni nesil teknoloji kullanarak hayata geçiriyoruz.

Yakın zamanda hayata geçireceğiniz yenilikler neler olacak?
Saha ekiplerimizin ve müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak teknolojiler geliştirmeye odaklanıyoruz. Bunlardan biri, yakın zamanda hayata geçireceğimiz web aplikasyonumuz olacak. Web aplikasyonumuza kaydolan müşterilerimiz gelecek kargolarının durumlarını takip edebilecek, gönderilerinin kendilerine hangi saat aralığında ulaşabileceğini görebilecekler. Gönderileri teslim edildikten sonra da saha operasyon sorumlularımızı ve Sendeo’yu değerlendirebilecekleri anketlere ulaşabilecekler. Aynı zamanda teslimatı yapacak saha operasyon sorumlumuz hakkında fotoğraf, isim gibi bilgilere de erişebilecekler. Harita üzerinden adreslerini seçebilecek ve kendilerine en yakın "Kargon Burada" noktalarını kayıtlı adreslerine göre öneri hâlinde görebilecekler.
 
Bir diğer yeniliğimiz de saha ekiplerimiz için geliştirdiğimiz Saha Operasyon Sorumlusu Uygulaması olacak. Bu yenilik, dağıtım esnasında adreslerin kolay bulunması için gönderileri mesafe, süre ve mahalle bazında düzenleyip öneri dağıtım sırası sunuyor. Bununla birlikte, saha operasyon sorumlularımızın harita üzerinden müşterilerin adreslerine en kısa şekilde gidebilmelerine imkân tanıyor. Ayrıca, saha ekiplerimiz bu uygulama sayesinde güne başlarken kendilerine ait performansı da takip edebilecek ve yardıma ihtiyaç duydukları anda uygulama içerisinden canlı destek hattına bağlanabilecekler. Bu uygulama dağıtım operasyonumuzu kolaylaştıracağı için müşteri memnuniyetine de doğrudan etkisi olacak.

sendeo_korupark-(3)-(1).jpg
 

Benzer İçerikler