03 Aralık 2021

5 saat kuralı ile hayatınızı kökten değiştirin

Elon Musk, Oprah Winfrey, Warren Buffett, Bill Gates, Mark Zuckerberg… Hepsi birbirinden başarılı ve ünlü… Onların aynı cümlede toplayan en önemli sebep ise “5 saat kuralı”nı uygulayarak hem hayatlarına farklı perspektifler katmaları hem de bu sayede başarıyı yakalamaları. Okuma, düşünme ve deneme üzerine inşa edilmiş “5 saat kuralı”nın alametifarikası nedir diyorsanız sizi yazıyı okumaya davet ediyoruz.
 
Çalışıyor, didiniyor ama bir türlü o hayalini kurduğunuz başarıya ulaşamıyor musunuz? Bir alanda uzmanlaşmanın, hayata farklı bir perspektiften bakmanın, mutluluk ve başarının tek formülünün dur durak bilmeden çalışmak olduğu mu düşünüyorsunuz? O zaman dünyanın önde gelen iş insanları, girişimcileri, bilim adamları tarafından kullanılan 5 saat kuralından haberiniz yok demektir. Peki, ama okuma, düşünme ve deneme üzerine yapılandırılmış olan 5 saat kuralı, öğrenme ve çalışma rutininize nasıl katkı sağlar? Hazırsanız başlıyoruz.
 
Tarihte ilk kez Benjamin Franklin tarafından uygulanmış olan sonraki yıllarda da pek çok başarılı ismin yardımına başvurduğu 5 saat kuralı, haftanın 5 günü 1 saatinizi kendinizi geliştirmek ya da derinlemesine bilgi sahibi olmak istediğiniz alanda çalışmaya ayırmayı gerektirir. Peki, ama Franklin’in başarısında 5 saat kuralının rolü neydi? Küçük yaşlarda okulu bırakıp babasının yanında çıraklık yapmak zorunda kalan Franklin, her ne kadar çalışmayı sevse de yeni şeyler öğrenmeye ve okumaya tutku derecesinde bağlıydı. Bu nedenle de kendisine belirlediği hedefler doğrultusunda okumak, yeni şeyler öğrenmek ve öğrendiklerini deneyimlemek için sabah çok erken güne başlayıp en az 1 saatini bu uğurda harcıyordu. İşe yaramış olacak ki yıllar içinde isminin başına eklediği unvanlar yayımcı, yazar, mucit, filozof, bilim insanı, siyasetçi ve diplomat olarak sürekli artış kaydetti.
 
Geleceğiniz için haftada 5 saati kendinize ayırın
Kişisel gelişiminize katkıda bulunmak geleceğe doğru sağlam adımlarla yürüyerek başarıyı kucaklamak noktasında size eşsiz bir katkı sağlar. Bunun için günün 1 saatini uzmanlaşmak istediğiniz konular hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmak ya da yeteneklerinizi geliştirmek için harcayın. Bunu yaparken de başka hiçbir şeyle ilgilenmeyin. Eğer zaman içinde bunu bir alışkanlık haline getirmeyi başarırsanız kısa bir süre sonra kaydettiğiniz ilerlemeye siz dahi inanamayacaksınız. Peki, ama 1 saat yeterli olacak mı diye düşünüyorsunuz değil mi? O zaman şöyle cevap verelim. Bir konu üzerinde uzun süreli çalışmak mutlak suretle verimliliğin yakalanacağı anlamına gelmez. Hatta kimi zaman bir konu üzerinde uzun zaman harcamak motivasyonun düşmesine odaklanma sorunlarına bile yol açar. Bu nedenle kısa zaman dilimleri içerisinde gerçekten odaklanarak daha yüksek verimlilik elde etmek mümkündür.
 
5 saat kuralı nasıl uygulanır?
5 saat kuralı okuma, derinlemesine düşünme ve deneyimlemeden oluşan 3 ana başlık altında incelenebilir.

Okuma
Benjamin Franklin 5 saat kuralının en doğru kullanım şeklinin kendine zaman ayırmak ve bu süre zarfında yeni bir şeyler öğrenmek olduğunu söyler. Bunun da en kısa ve en kestirme yolunun okumakla mümkün olacağını salık verir. Zira bugün başarıyı kucaklamış kime bakarsanız bakın mutlaka okumayı çok sevdiklerini görürsünüz.

Dijital çağın en önemli özelliklerinden biri her geçen gün farklılaşan bilgi kanalları olsa gerek. Ancak yine de doğru bilgiye ulaşmanın geçmişte olduğu günümüzde de en güzel yolu bizce kitap okumaktan geçiyor. Yeni fikirler, yeni düşünüş yollarını öğrenmek, onları sentezleyerek yeni fikirler ortaya koymak sonsuz keyifli. Her ne kadar yeni nesil ilk etapta bir kitap benim hayatımda ne gibi bir değişikliğe yol açar ki diye düşünecek olsa da uzun vadede öğrendiklerinizi üst üste koyarak yapmış olduğunuz çıkarımlar sayesinde stratejik düşünme, olaylara farklı bir perspektiften bakma, daha kompleks çözüm yolları üretme konusunda size oldukça fayda sağlayacağınıza emin olabilirsiniz. Hala kitap okuma ve başarı arasındaki korelasyonu kurmakta zorlanıyorsanız bu savımızı bir iki örnekle de destekleyebiliriz. Bil Gates yılda en az 50 kitap, Mark Zuckerberg iki haftada 1 kitap, girişimci David Rubenstein haftada 8 kitap okuduklarını ve başarılarını bu alışkanlıklarına borçlu olduklarını her fırsatta söylemekten çekinmiyor. Unutmayın, Benjamin Franklin’in de söylediği gibi “Bilgiye yapılan yatırım faiziyle bize geri döner.”

Düşünme ve yansıtma
Okudukça daha çok okumak isteyeceksiniz bir süre sonra öğrendikleriniz size yetmeyecek ve dünyada öğrenilmesi gereken daha çok şey olduğunu düşünmeye başlayacaksınız. Ama neticede unutmayın ki en önemli olan adımı attınız ve başladınız. Bundan sonrası da emin olun ki bir çorap söküğü gibi gelecektir. Asıl süreç, yani öğrendiklerinizi sindirmek, geçmiş bilgilerle harmanlayıp ortaya yeni bilgiler yeni hipotezler koyma aşaması bundan sonra başlıyor. Özetle öğrendiklerinizi düşünme ve bunları günlük hayatınıza yansıtma süreci... Öğrendiklerinizi başkalarıyla paylaşma, üzerine fikir teatisinde bulunma da hem hafızanızı aktif hale getirmenize hem de öğrendiklerinizi daha uzun süre aklınızda tutmaya ve bilgileri sindirmenize yardımcı olacaktır.

Deneyimleme
5 saat kuralının en önemli ve can alıcı aşamalarından biri ise öğrenilenleri deneyimlemek. Amacınıza ulaşmak için öğrendiklerinizin ışığında denemeler yapmaktan çekinmeyin. Bu yolda başarısızlık olmazsa olmazdır. Ama siz başarısızlıklara odaklanmak yerine bu başarısızlıkları bir basamak gibi kullanarak hedefinize ulaşmaya kendinizi adayın. Kitleleri peşinden sürükleyen fikirlerin, buluşların ve girişimlerin hep onlarca deneyimleme süreci sonunda ortaya çıktığını unutmayın. Bunun için ekibinizdeki insanları da teşvik edin. Örneğin Google çalışanlarını bu konuda cesaretlendirerek zamanlarının %20’sini kendi projelerini test etmek için ayırmalarına olanak sağlıyor. Hepimizin de ismini yakından bildiği Edison ise, fikirlerini deneylere döker, ortaya çıkan sonuçları kaydeder ve bir sonraki deneyini bu sonuçlar üzerinden kurgulardı.

Özetle 5 saat kuralı çerçevesinde okuyun, düşünün ve öğrendiklerini test edin. Kendinizi gerçekleştirmenin yegâne yolunun da bu olduğunu unutmayın.