14 Aralık 2021

NBA tarihinin en çok kazanan oyuncuları  

NBA sadece müthiş basketboluyla değil, aynı zamanda oyuncuların sözleşme ücretleriyle de adından söz ettiriyor. Ligin yıldız basketbolcuları, üstün becerileriyle göz dolduruyor. Bu büyülü dünyanın tarihindeki en büyük bütçeli transferlere göz atmak ister misiniz?
 
ABD’nin profesyonel basketbol ligi NBA, sadece dünyanın en üst düzey basketbol ligi değil. Aynı zamanda; çok çalışmayı, mücadele etmeyi, takım oyununu ve kazanma hırsını temsil eden; ama aynı zamanda cesaret, eğlence ve özgürlük vaat eden bir gösteri alanı, başlı başına bir büyük dünya. NBA, bildiğiniz gibi, çok büyük ekonomi yaratan dev bir organizasyon. Dolaylı olarak ürettiği ekonomiyi tahmin etmek mümkün değil.
 
Şimdi gelelim bu dev organizasyonun tarihine… NBA, ilk olarak 1946 yılında Basketball Association of America (BAA) adıyla kuruldu. Günümüzde dünyanın en çok izlenen spor organizasyonlarından biri olarak milyonlarca insanı ekran başına kilitleyen bu lig, 3 yıl boyunca BAA olarak anıldıktan sonra 1949 yılında “National Basketball Association” NBA adını aldı. Bu isim değişikliğinde en büyük pay, 1936 yılında kurulan National Basketball League yani NBL’ye ait. 12 yıllık geçmişi boyunca Amerika’nın resmî profesyonel basketbol ligi olan NBL, 3 yıl önce kurulan ve yoğun ilgi gören BAA ile birleşti ve bunun da bir sonucu olarak ligin adı NBA oldu.
 
Oyuncular becerileriyle izleyenleri büyülüyor
Ülkemizde küreselleşme ve serbest piyasa ekonomisine geçişte mihenk taşı olan 1990'lı yıllardan itibaren NBA karşılaşmalarına dönük sürekli artan bir ilginin olduğu ve Amerika’yla aramızdaki saat farkından dolayı sabaha karşı izlemek zorunda kalmamıza rağmen pek çok basketbol severin bu maçları canlı izledikleri yayıncı kanal reytingleriyle de ortaya çıkıyor. Bu ilginin arka planında Amerikan film endüstrisinin televizyona ve sinemaya yaptığı yatırımlar kadar etkili olan bir diğer husus da 1992 yılında NBA oyuncularından oluşan Rüya Takım'ın (Dream Team) olimpiyatlarda gösterdiği başarılar.
 
Avrupa'ya göre daha hızlı, şov yönü daha ağır basan bu organizasyon, teknik anlamda diğer spor organizasyonlarından ayrılıyor. NBA sadece müthiş basketboluyla değil, aynı zamanda oyuncuların sözleşme ücretleriyle de adından söz ettiriyor. Ligin yıldız basketbolcuları, üstün becerileriyle göz dolduruyor. Bu büyülü dünyanın tarihindeki en büyük bütçeli transferlere göz atmak ister misiniz?..

LeBron James -  343,8 milyon dolar
O, basketbol sahalarının en büyük yıldızlarından biri. Oyunuyla, izleyicileri şaşırtmaya ve heyecanlandırmaya devam eden bir yetenek. Şimdiye kadar Cleveland Cavaliers, Miami Heat, Los Angeles Lakers takımları için hünerlerini sergileyen LeBron James, son olarak Los Angeles Lakers takımı için iki yıllığına imzaladığı uzatma sözleşmesiyle kariyer kazancını yaklaşım 344 milyon dolara yükseltti.

Kevin Garnett – 334,3 milyon dolar
Basketbol sahalarının deyim yerindeyse tozunu attırmış oyunculardan biri de Kaven Garnett. Genç oyuncu, Minnesota Timberwolves, Boston Celtics, Brooklyn Nets takımlarının formalarını başarıyla taşıdı. Sözleşmesi, 123 milyon dolar karşılığında uzatıldığında henüz 21 yaşındaydı.

Kobe Bryant – 323,3 milyon dolar
Geçtiğimiz yıl geçirdiği helikopter kazasında hayatını kaybederek tüm dünyayı yasa boğan Kobe Bryant, artık unutulmaz bir efsane. Sahada adeta devleşen Bryant’ın geçmiş oyunları, hâlâ büyük bir heyecanla izleniyor. Los Angeles Lakers formasıyla bütünleşmiş bir oyuncu olan Bryant, 2011 yılında imzaladığı 84 milyon dolarlık ve 2013’teki 48 milyon dolarlık sözleşmelerle de tarihe adını büyük harflerle yazdırdı.  

Chris Paul - 299,9 milyon dolar
NBA ligi takımlarını peşinden koşturan Chris Paul, şu anda Phoenix Suns için ter döküyor. Kariyeri oyunca New Orleans Hornets, LA Clippers, Houston Rockets, Oklahoma City Thunder gibi takımların kadrosunda yer alan Paul, dünyanın en pahalı basketçilerinden. Yıldız oyuncu son olarak 2021-2022 sezonu için imzaladığı 44 milyon dolarlık sözleşmesiyle spor sayfalarında yer aldı. Böylelikle oyuncunun kariyeri boyunca elde ettiği kazanç 300 milyon dolara yaklaştı.

Shaquille O'Neal - 286,3 milyon dolar
Shaquille Rashaun O'Neal, ya da bilinen adıyla "Shaq", tüm zamanların en iyi basketbolcularından biri olarak gösteriliyor. Efsane oyuncu basketbol kariyerine veda etse de hem oyunculuğu hem de yüksek bütçeli sözleşmeleriyle konuşulmayı sürdürüyor. Orlando Magic, Los Angeles Lakers, Miami Heat, Phoenix Suns, Cleveland Cavaliers ve son olarak Boston Celtics takımlarında unutulmaz sayılara imza atan O’Neal, kariyeri boyunca en çok kazanan oyunculardan biri oldu.

Kevin Durant – 286,3 milyon dolar
Brooklyn Nets’in basketbol sahalarında fırtına gibi esen oyuncusu Kevin Durant, öncesinde Oklahoma City Thunder, Golden State Warriors gibi takımların formasını giydi. Durant’ın 2019 yazında Brooklyn Nets ile dört yıllığına imzaladığı 164 milyon dolarlık kontrat, en az onun sahadaki varlığı kadar ses getirdi.  

Carmelo Anthony – 259,8 milyon dolar
Geçtiğimiz sezon Los Angeles Lakers’ın altın sarılı ve morlu formasını giymeye başlayan Carmelo Anthony, onun öncesinde Denver Nuggets, New York Knicks, Oklahoma City Thunder, Houston Rockets, Portland Trail Blazers için oynadı. NBA liginin en çok takip edilen ve beğenilen oyuncularından Anthony, kariyerini 260 milyon dolarlık kazancıyla taçlandırıyor.

Dirk Nowitzki – 251,6 milyon
Basketbol kariyerine 2019 yılında veda ederek, yıllardır oynadığı takımı Dallas Mavericks’te danışmanlık görevine başlayan Dirk Nowitzki, aslında bu listenin daha üst sıralarında yer alabilirdi. Ancak o, özellikle kariyerinin son yıllarında “takım-dostu” olarak tanımlanan sözleşmelere imza atarak takımın kendi dışında oluşturduğu kadroya da destek verdi. Dirk Nowitzki buna rağmen 251 milyon doları aşan kazancıyla en çok kazananlar listesinde kendine yer adindi.

Russell Westbrook – 244,3 milyon dolar
Dokuz kez NBA All-Star’da yer alan ve 2016-17 sezonu için NBA En Değerli Oyuncu Ödülü'nü kazanan Russell Westbrook, Los Angeles Lakers’ta forma giyiyor. Westbrook, beş yıllık 206 milyon dolarlık sözleşme uzatmasının üçüncü yılında ve 2022-23'te 47 milyon dolar kazanmaya hazırlanıyor.