Umudun hikâyesi yazılırken üstlerine düşen görevleri yerine getirmek için canla başla çalışan Koç Topluluğu ailesinin birer ferdi onlar. Umut Kentlerde yaşananları ve hayata geçirilenleri, deneyimleriyle ve kendi sözleriyle bir de kent temsilcilerinden dinliyoruz.
“İYİ Kİ KOÇLUYUZ, İYİ Kİ UMUTLUYUZ”
Kıvanç Şeker, Arçelik - Umut Kent Kahramanmaraş Kent Lideri
Umut Kent Kahramanmaraş kent lideri Kıvanç Şeker, Kahramanmaraş’ın Umut Kent’inde hayatın akışını eğitim hayatı, spor etkinlikleri ve gündelik yaşam üzerinden şöyle anlatıyor:
“Kentte yaşamın başlamasıyla beraber iki ilk-orta okulumuzda, üç anaokulumuzda 852 çocuğumuz 40 öğretmenle eğitim hayatına döndü. Tüpraş Teknoloji Tasarım Sınıfımız ile öğrencilerimiz, 3D yazıcı, Robotik Kodlama, Ahşap Tasarım gibi sanatsal ve teknolojik eğitimlerle tanıştı. Kendi tasarımlarını, modellerini ortaya çıkardıklarında tanık olduğumuz mutlulukları ile hem kendileri hem de bizler tarifi imkânsız anlar yaşadık. Eğitime başlayan öğrencilerimiz için Vehbi Koç Vakfı tarafından verilen kırtasiye, kaynak kitap, dershane ve burs desteği ile öğrencilerimizin mutluluğu katlanarak arttı.”
29 Ekim’de Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlamaları vesilesiyle Umut Kent’in bayraklarla donatıldığını da söyleyen Şeker, “100’üncü gurur yılımız, bando takımı, tiyatro, sinevizyon gösterileri, fener alayı yürüyüşü ve havai fişek gösterisiyle çok büyük bir coşkuyla kutlandı. Bu özel gün, kent sakinleri arasında birlik ve beraberlik ruhunu yeşertti” diyor.
Sosyal alanlardaki buluşmalar, etkinlikler ve yarışmalarla renklenen yaşama dair de konuşan Şeker birçok kişinin yaşadığı ortak mutluluklara değiniyor: “Arçelik ve Fenerbahçe Beko Cafe’lerimiz, kent sakinlerimizin eğlenceli vakit geçirebilecekleri, internet hizmeti alabilecekleri, eşsiz bir sosyal alana dönüştü. Kentte yaşayan 8-14 yaş aralığındaki 250 çocuğumuzla Fenerbahçe Spor Okulları futbol, basketbol, voleybol ve atletizm gibi dört branşta faaliyet gösteriyor. Birçok çocuğumuz belki de ilk defa sporun hayatlarına yön verebileceği bir etkinlikle tanıştı. Hayatları boyunca unutamayacakları anlar yaşadılar. 21 Aralık 2023 tarihinde Konteyner Kentler arası Umut Kent Koşu Yarışması kentimizde yapıldı ve çocukların katılımıyla çok keyifli geçti. Koç Gönüllüleri'nin dönem dönem gerçekleştirdikleri tiyatro gösterileri ve müzikal eğlenceler de kent sakinlerimiz ve çocukları sanat ile buluşturdu. Bu vesileyle belki de kendilerine örnek alabilecekleri kişilerle tanıştılar.”
Kadın Dayanışma Merkezi ve Arçelik Mutfak Atölyesi’nde kadınların hem sosyalleştiğine hem de el becerilerini geliştirmek amacıyla eğitim aldığını belirten ve “Kadınlarımızın üretime katkı sağlaması ve yeni hayatlarını inşa etmelerindeki rollerini artırmak öncelik. Üretme aşamasında yaşadıkları mutluluk, kendilerine hem psikolojik anlamda destek oluyor hem de hayata tutunmalarını sağlıyor. Yine Çok Amaçlı Salonumuzda depremzede vatandaşlarımız düğün, nişan gibi kutlamalarını gerçekleştiriyor. Yeni bir hayata adım atıyorlar. Bu etkinlikler sayesinde kent hareketleniyor ve mutluluklar paylaşılarak çoğalıyor. 2024 yılında da Türk Kızılay’ı ve Güney Kore Kızılhaç’ı birlikte çalışarak çocuklar için spor ve sosyal alanların olduğu bir tesis kuracak” diye konuşan Şeker, sözlerini “Her ne kadar dışarıdan bakıldığında bir konteyner kent inşa edilmiş gibi görünse de aslında burada umut inşa edildi. İyi ki Koçluyuz İyi ki Umutluyuz!” diyerek bitiriyor.
“DİĞER KONTEYNER KENTLER İÇİN REFERANS OLDUK”
Ali Katipoğlu, Ford - Antakya ve İskenderun Umut Kent Lideri
İlk günden bu yana bölgede yapılmak istenen diğer konteyner kentler için Umut Kentlerin en önemli referans olduğunu söyleyen Antakya ve İskenderun Umut Kent lideri Ali Katipoğlu, “Umut Kent ziyaretleri ile yaptığımız çalışmaların detayını öğrenen birçok yardımsever, bölgede benzer imkânların yer aldığı konteyner kentler kurmak için AFAD ile ortaklaşa hareket etti. Onlara referans olduk. Antakya’da 3 bin 306, İskenderun’da 966 olmak üzere toplam 4 bin 272 kişinin Hatay Umut Kentlerde yaşıyor. Hatay’da açılıştan bu yana 45 bebek dünyaya geldi” diyor.
Antakya’da bulunan okul öncesi, ilkokul ve ortaokulda eğitimin tam kapasite devam ettiğini söyleyen Katipoğlu, bugüne değin yapılanları şöyle anlatıyor:
“2023-2024 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısında hizmet verecek şekilde Otokoç Lisesi’nin altyapı, inşaat ve donanım çalışmalarını bitirdik. En kıymetli varlıklarımız olan çocuklarımızın hem zihinsel hem de fiziksel gelişimi adına spor okullarımız açılış günümüzden bu yana faaliyetlerini sürdürüyor. Bu kapsamda 260 çocuğumuz çeşitli dönemlerde Atletizm, Voleybol, Futbol ve Basketbol faaliyetlerde yer aldı.
Buna ek olarak, hem Suna’nın Kızları hem TEGV, hem de El Ele Derneği gibi STK’larımızın desteği ile yüzlerce çocuğumuz kendileri için organize edilen eğitim faaliyetlerine aktif olarak katılım sağladı. Çocuklarımız Umut Kentlerde hem örgün öğretim imkanlarından yararlanırken, hem de ek eğitim faaliyetleri ile tüm zamanlarını dolu dolu geçirdi.
STK’larımızın ve Vehbi Koç Vakfı’nın liderliğinde kadınlarımızın desteklenmesi adına birçok faaliyet de yapılıyor. Özellikle KEDV (Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı) ve Arçelik Mutfak gibi kadınlarımıza yönelik faaliyet alanlarında düzenli çalışmalar söz konusu.
Kent içerisinde faaliyet veren Yapı Kredi Çağrı Merkezi hali hazırda 24 kişiye bu imkânı sağlarken, 2023 yılı son çeyreğinde faaliyet gösteren TürkTraktör Teknisyen Yetiştirme Programına katılan adaylara yeni bir istihdam kapısı aralandı.”
“İNANMASI GÜÇ BİR MUCİZE SANKİ GERÇEK OLUYORDU”
Kenan Doğan, Arçelik - Adıyaman Umut Kent Lideri
Adıyaman Umut Kent lideri Kenan Doğan, 13 Eylül 2023 tarihinde açılan Adıyaman Umut Kent’in toz toprağın arasından mucize gibi doğduğunu söylüyor ve ekliyor:
“Umut Kent’e Haziran sonunda ilk kez geldiğimde burası toz ve topraktan ibaret bir inşaat sahasıydı. Konteynerler yeni yeni yerleştiriliyordu. Ark İnşaat’taki şantiye şefimiz ‘İnşaat bitince burası okul olacak, burası kütüphane’ diye alanları anlatırken, ‘Bir-iki ay içerisinde bu toz topraktan nasıl bir yaşam alanı çıkacak?’ diye düşünüyordum. Ama Koç Topluluğu’nun ne kadar büyük bir aile olduğunu işte o zaman anlıyorsunuz. Ark İnşaat, inşaatı bitirirken, Koçtaş mobilyaları yerleştiriyor, Arçelik beyaz eşyaların montajını yapıyor, Zer destek personelini sağlıyor, Ford Otosan gençlik merkezini, Opet kreşini, Yapı Kredi kütüphanesini donatıyor, her şirket bir birimi neredeyse bir günde ayağa kaldırıyordu. İnanması güç bir mucize sanki gerçek oluyordu. Kısa sürede kamu – sivil toplum ve Topluluk şirketlerimizin iş birliği ile Adıyaman Umut Kent kapılarını geçici barınma hizmeti sağlayacak ailelere açtı.”
İlk ailelerin Umut Kent’e yerleştiği günü çok iyi hatırladığını söyleyen Doğan, “İçeride henüz bir hayatın akmadığı, insanların sadece başını sokabileceği konteynerler vardı. Yolumuz dahi yoktu. Zamanla önce aileler geldi, sonra imkânlar. Ardından 13 Eylül’deki açılış etkinliği hem tüm şehirde hem de Umut Kent içerisinde oldukça heyecan verici bir hava estirdi. İçerisinde tüm sosyal alanları olan yepyeni bir yaşam alanı sunuldu insanlara. İnsanlar depremin yaralarını sarıp, yeniden hayata başlamaya gayret ediyor. Bizler de o yeni hayatın tam da başlangıç noktasında insanların adımlarına eşlik etmeye gayret ediyoruz. Açılıştan hemen önce kaymakamlığımızın da desteği ile Umut Kent içerisinde bir fidan dikim etkinliği gerçekleştirmek istedik. Etkinlik saati geldiğinde yüzlerce insanı alanda görünce heyecan duyduk. Kaybettiğimiz canların anısına ve geleceğe umudumuz olsun diye fidanlarımızı Umut Kent’te toprakla buluşturduk. 3-4 yaşındaki çocuklardan 80-85 yaşındaki büyüklerimize kadar herkes ‘Benim de dikili bir fidanım olsun’ diye koşarak geldi etkinliğe. O etkinlik aslında insanların yaşama olan inancının ve yarınlara olan umudunun bir göstergesiydi bizler için.”
“Tekstil üzerine umut işliyorlar”
Umut Kent içerisindeki boş alanlara 6 Şubat’ta da üçüncü kez fidan dikim etkinliği gerçekleştireceklerini söyleyen Kenan Doğan, Kadın Dayanışma Merkezi’nin başarısını ise şöyle anlattı:
“Ekim ayı başında kadınlarımız, Cumhuriyetimizin 100. yılı için bir ürün tasarlıyorlardı. Anlamlı bir ürün
olmalıydı. İş birliği yaptığımız ve merkezi koordine eden Hayata Destek Derneği’nin de katkıları ile Atatürk’ün kendi şahsi mendilinin “GMK” baş harfleri işli birebir replikasını yaptılar. Bunu kendi iğne oyaları ile işledikleri bir kılıfa koydular. Arçelik’in 100. Yıl Balosu için üretilen bu anı mendili o kadar beğenildi ki Arçelik yönetimimiz tüm Türkiye’deki Arçelik ve Beko bayileri için mendil siparişi verdi. Kadınlar binlerce adet daha mendil üretti. Kadın dayanışma merkezinde kadınları en mutlu gördüğümüz an, ürünlerinin beğenildiği ve 3 bin 500 adet daha sipariş verildiğini öğrendikleri andı. Şimdilerde ise 6 Şubat’ta ‘arcelik.com.tr’ üzerinden satışa çıkacak Umut Koleksiyonu’nun siparişlerini hazırlıyorlar. Kadınlar harıl harıl umut işliyorlar tekstil ürünlerine. Kazandıkları paradan çok yaptıkları işin beğenilmesi ve takdir edilmesi gözlerindeki ışık, yüreklerindeki heyecan oluyor.”
Mutfak atölyesindeki kadınların ise ilk eğitim modüllerini tamamlandığını söyleyen Doğan, “Kadınlarımız aşçı yardımcısı sertifikalarını aldı. ‘Depremden önce evlerimizin büyük mutfakları vardı. Sofralar kurulurdu dostlarımızla. Ama depremde her şeyle birlikte mutfaklarımızda yıkıldı. Ama bu mutfak atölyesi bize nefes oldu’ diyorlar. ‘Mutfak atölyesinin kapısı açılınca içimiz heyecan doluyor. Buraya gelince derdi kederi unutup, neşe ile yemek yapıyoruz’ diyorlar. Birlikte öğreniyor, üretiyor ve deneyimliyorlar” sözleriyle Umut Kentli kadınların yeşeren umutlarını paylaşıyor.
“Gençler ders çalışıyor hayal kuruyor”
“Adıyaman Umut Kent Hakan Kozan Yerleşkesi’nde ne zaman kütüphaneye giderseniz kapının ardında harıl harıl ders çalışan gençler görüyorsunuz” diyen Doğan şöyle devam ediyor:
“Umut Kent’in adı neden umut her konuştuğunuz gençle bunu bir kere daha anlıyorsunuz. Gençlerin geleceğe dair umutları var. Kimisi avukat olmak istiyor, kimisi doktor. Onlar için Vehbi Koç Vakfı’nın desteği ile Adıyaman’ın en iyi dershanesi ile anlaşıldı ve okulumuzda dershane açıldı. Lise ve üniversite sınavına hazırlanan her gencin istisnasız dershane ücreti karşılandı. Şimdi evden çıkıyorlar, kütüphaneye gelip ders çalışıyorlar, ardından Umut Kent içerisindeki okulumuzun sınıflarında açılan dershanelerine gidiyorlar. Kütüphanenin geç saatlere kadar açık kalmasını da talep ettiler. Kaymakamımızla görüştük, kütüphaneyi gece 01.00’e kadar açık tutmaya başladık.”
“Okulda, kreşte, TEGV’de ve spor alanlarında cıvıl cıvıl çocuk sesleri, Yapı Kredi Çağrı Merkezi’nde çalışan, Gelecek Hayalim Merkezi’nde geleceği düşleyen, Dijital Kanatlar Atölyesinde düşlerini kodlayan ve kütüphanede ders çalışırken yarınları umutları ile büyüten gençler, yollarda yaşam koşturmasında insanlar, kafeteryada demlenen sohbetler, hangi kapıyı açarsanız ardında umut dolu bireyler demek bugün Umut Kent” diyor Doğan ve 100. yıl kutlamalarında yaşananları da şöyle anlatıyor:
“29 Ekim’de Cumhuriyetimizin 100. yılını yaklaşık 1.500 kişinin katıldığı uzun bir fener alayı ve konser ile kutladık. Fener alayına katılan insan akını gözlerimizi doldurdu. ‘Belki deprem şehirlerimizi yıktı ama içimizdeki inancımızı ve Cumhuriyete bağlılığımızı asla yıkamayacak’ dedirtti. Her yaştan insanların ellerinde bayraklar ve fenerlerle, Umut Kent’in sokaklarını adım adım dolaşmaları galiba yıllarca zihnimizden silinmeyecek.”
“KOÇ TOPLULUĞU HER ZAMAN BURADA OLACAK”
Sinan Küllahcı, Arçelik/ Umut Kent Malatya Kent Lideri
Kendisi de bir depremzede olan Umut Kent Malatya kent lideri Sinan Küllahcı, üyesi olduğu Koç Topluluğu’nun depremin ilk anından itibaren yaptıklarının bizzat şahidi olduğunu vurguluyor. Koordinasyonda da bizzat yer aldığını söyleyen Sinan Küllahcı şöyle devam ediyor:
“Depremde ihtiyaçlar sürekli değişiyor. Önce barınma, sonrasında beslenme ve tabii ki mevsimsel şartlardan dolayı ısınma ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyordu. İlk etapta çadırkentlerde yaşam başladı fakat sürdürülebilir olmadığı için konteyner kentlere dönüşmeye başladı. İşte bu noktada Umut Kentlerimiz tabiri caizse ‘umudun adı’ oldu.”
“Travmayı atlatabilmek çok önemliydi”
Temel ihtiyaçlar büyük oranda karşılandıktan sonra en önemli konulardan birinin de deprem sonrası oluşan travmayı atlatabilmek olduğunu vurgulayan Sinan Küllahcı, şu konuyu vurguluyor: “Umut Kentlerdeki sosyal alanlar ve donatılarımız normale dönme ihtiyacını önemli ölçüde karşılamış oldu. Yaptığımız ziyaretlerde Arçelik Kafe’nin, Dijital Kanatlar Atölyesinin, kütüphanenin dolu olduğunu görmek bizi sevindiriyor. Gençlerimiz buralardaki bilgisayar, tablet, 3D yazıcı, kitaplar, ders kitapları ve tüm donanımlardan sonuna kadar faydalanıyor.
Mutfak Atölyesi’nde, STK ve Halk Eğitim Merkezlerinin Umut Kent kadınlarından oluşan kursiyerlerinin
markalarımızın ev ve mutfak aletleri marifetiyle ortaya çıkardığı lezzetleri tatmak ve onların hem moral motivasyonlarına hem de meslek edinmelerine katkıda bulunmak büyük mutluluk.
Kreşteki okul öncesi çocuklarımızın neşe dolu seslerini duymak ve velilerinin sunulan bu imkândan duydukları memnuniyete şahit olmak bir ayrıcalık. 20 kursiyerimizle Müzik Atölyemize tahsis ettiğimiz müzik aletlerinden yükselen melodiler Umut Kent’in kubbesinde hoş bir seda bırakmakta. Çağrı Merkezimizdeki 20’ye yakın çalışanımızla sağladığımız istihdamla da ayrıca gurur duyuyoruz.”