16 Haziran 2022

Zamanı yakalamanızı sağlayacak 7 popüler İngilizce kısaltma

İngilizce günlük hayatta geniş bir kullanım alanına sahip. e-mail yazışmalarında, bilgisayar oyunlarında, tabelalarda… Tabiri caizse başınızı çevirdiğiniz hemen her yerde İngilizce bir yazıya rastlamanız mümkün. Ama son zamanlarda İngilizcenin hüküm sürdüğü bir yer daha var: sosyal medya platformları… Üstelik bu mecralardaki kullanımı pek de bildiğimiz türden değil. Lol, asa, fyi, brb ve daha nicesi. Adeta bir şifre gibi değil mi? O halde gelin sosyal medya platformlarında kendinizi yabancı gibi hissetmemeniz için en popüler kısaltmalara yakından bakalım.

İnsanların birbiriyle sürekli etkileşim içerisinde oldukları sosyal medya platformlarında İngilizce bazı kelimeler her zamankinden farklı bir şekilde kullanılıyor. Nasıl mı? Hemen açıklayalım; kısaltmalar yoluyla! Peki böyle bir kullanım ihtiyacına neden gerek duyuluyor? Sosyal medya ağlarının yaygınlaşmasıyla birlikte söylemek istediğinizi açıkça ve doğrudan çok kısa bir zaman içinde ve en kısa cümleyle anlatmanız gerekiyor. Çünkü hızlı hayat biçimi, hızlı bir iletişimi de beraberinde getiriyor. İşte bu nedenle pek çok kullanıcı zamandan tasarruf için adeta yeni bir dil haline gelen İngilizce kısaltmaların yardımına başvuruyor. Peki ama en popüler İngilizce kısaltmalar hangileri biliyor musunuz?

Lol (yüksek sesle gülmek)
Açılımı “laughing out loud” olan ve yüksek sesle gülmek anlamına gelen bu kısaltma, mesajlaşmalarda ve sosyal medya platformlarında komik bir durumu açıklamak, anlatmak veya tepki vermek için yaygın bir şekilde kullanılıyor.

Bir cümle içerisinde veya tek başına kullanılan bu kısaltmaya rastladığınızda muhatabınızın mevcut duruma olan yaklaşımı hakkında kolay bir şekilde fikir edinebilirsiniz.

Asap (en kısa sürede)
İngilizcede “as soon as possible” kalıbının Türkçede “en kısa sürede” anlamına gelen bu kısaltma, aciliyet belirten durumları ifade etmek için sıkça kullanılıyor.

Acil bir ihtiyacınız var ve ona kolayca ulaşabilecek bir durumda değil misiniz? Bir konu hakkında hızlıca bilgi sahibi mi olmak istiyorsunuz? Hızlıca ulaştırmanız gereken bir evrağınız mı var? Bütün bu soruların hepsi akılda tek bir cevap uyandırıyor: “Ne zaman?”. Bu soruya vereceğiniz cevaba “en kısa sürede” yazarak vakit kaybedeceğinizi düşünebilirsiniz çünkü bu cümleyi yazmak dört harfi yan yana koymaktan daha fazla zaman alabiliyor.

İçerisinde bolca ünlem işareti barındıran bu kısaltma e-posta yazışmalarında “acil” kelimesiyle zaman zaman yer değiştirebiliyor. Evet, “acil” ve “asap” arasında harf bakımından bir fark bulunmuyor ancak durumun vehametini daha iyi açıklayabilmek için ara sıra da olsa bu kısaltmaya yer verilebiliyor. 


Fyi (bilgilerinize)
Diğerlerinin aksine daha resmi bir anlama gelen bu kısaltma iş hayatında özellikle e-posta yazışmalarında sıkça karşımıza çıkıyor. Açılımı “for your information” yani "bilgilerinize" olan bu cümle “fyi” olarak kısaltılıyor. 

İş hayatının içerisinde bu şekilde bir kısaltma belki biraz garip karşılanabilir ancak iletişimin bu kadar hızlı aktığı bir dönemde iş yapış süreçlerinin de aynı hızda olması bekleniyor. Örneğin;  hızlıca iletmeniz gereken çok önemli bir e-posta olduğunu ve bunu saniyeler içerisinde yapmak zorunda olduğunuzu bir düşünün. Böyle bir durumda “bilgilerinize” yazmak yerine 30 sn bile olsa zaman kazanmak istiyorsanız “fyi” yazmayı tercih edebilirsiniz. 

Zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz çalışma hayatında, iş akış ve aktarım süreçlerinde hem saygıyı korumak hem de hızlıca sorumluluk vermenin en yaygın yolunun bu kısaltmadan geçtiğini söyleyebiliriz. 

Ttyl (sonra konuşuruz)
Günlük hayatın koşuşturmasında çoğu zaman telefonda konuşmak hatta mesaj yazmak için bile yeterli vakit olmayabiliyor fakat karşı tarafa bir cevap vermemek ya da geri dönüş alamamak da nezaketsizlik olarak görülebiliyor. 

Muhatabınıza onunla daha sonra iletişime geçeceğinizi söylemek fakat aynı anda ilgilendiğiniz konuya hızlıca dönmek istiyorsanız hangi kısaltmayla ilerleyebileceğinizi söyleyelim: “Ttyl” yani “sonra konuşuruz”. 

İnternette sıkça karşılaşılan kısaltmalardan biri olan “talk to you later” nam-ı diğer “ttyl” iletişim kurmak için müsait olunmayan zamanlarda bir kurtarıcı görevi üstleniyor. Örneğin; çok önemli bir toplantının veya sunumun ortasında mesaj aldığınızı düşünün. Bu durumda telefonunuzu elinize almanız bile dikkatleri yeterince üzerine çekmenize neden olabilecekken, bir de uzun uzun mesaj yazdığınızı düşünebiliyor musunuz? Bu noktada saniyeler içerisinde destek alacağınız kısaltma şimdiden belli: “ttyl”

Bu kısaltmaları kullanmak konusunda çok istekli olmayabilirsiniz ancak böyle bir yanıt aldığınızda muhatabınızın size ne söylemek istediğini kolayca kavrayabilirsiniz.

Brb (hemen döneceğim)
Bu kısaltma açıklamasından da anlaşıldığı üzere kısa bir süre içerisinde bir işin başına geri gelineceğine dair karşı tarafa bilgi veriyor. “Hemen döneceğim” yerine kullanılan “brb” internette sıkça kullanılan İngilizce kısaltmalardan bir tanesi. 

Bu kısaltmayı size karşı kullanan biriyle karşılaştığınızda ne söylemek istediğini anlayabilir, iletişim kopukluğu oluşturan durumların yaşanmasının önüne geçebilirsiniz. 

Yw (rica ederim)
İngilizcenin fonetik bir dil olması her kelime veya cümlenin birer kısaltma olarak kullanımını kolaylaştırıyor. Örneğin; bir 10 yıl kadar geriye gittiğimizde “senin için” ve “daima” anlamlarına gelen “for you” ve “forever” kelimelerinin kısatılışının “4u” ve “4ever” olarak konuşma dilinde yer aldığını görebiliyoruz.

Twitter’ın da bu kısaltma durumuna öncülük ettiğini söyleyebiliriz. Platformun hayata geçirildiği ilk zamanlarda yazı yazmak için çok az bir karakter sayısına izin veriyordu. Bu da kullanıcıları söylemek istediklerini tam olarak anlatabilmeleri için kısaltmalar ve kısa cümleler kullanmaya yöneltti. Şu anda karakter sayısı daha fazla olmasına rağmen kullanıcıların diline yerleşmiş olan bu kısaltmalara her geçen gün bir yenisinin eklediğini görebiliyoruz.

Genel anlamıyla nezaket cümlesi olan “rica ederim”, İngilizcede “you’re welcome” anlamına gelen Yw’de böyle bir kısaltma. Bu kısaltma karşımıza nerede ve ne zaman çıkar? “İletişim halinde olduğunuz her an” diye cevap versek abartmış olmayız. Örneğin; size birisi tarafından önemli bir yardımda bulunulduğunu ve işinizin hızlıca çözüldüğünü düşünün. Karşılıklı diyalog halindeyken bu kişiye nezaketen teşekkür ettiğinizde,“rica ederim” karşılığını almanız sizi şaşırmayacaktır. Peki yazı dilinde bu cümleyi “yw” olarak gördüğünüzde şaşıracak mısınız? Bu yazıyı okuduktan sonra elbette hayır! 

Pov (bakış açısı)
Günlük hayatta en fazla kullanılan ve en yeni kısaltmalardan biri olan “point of view”; kişilerin doğrudan fikirlerini yansıtan durumları veya olayları anlatmaları için kullandıkları İngilizce kısaltmalardan bir tanesi. Özellikle TikTok ve Instagram videolarında sıklıkla kullanılan bu kısaltmayı daha çok Z jenerasyonun tercih ettiği görülüyor.

Dünya üzerindeki milyonlarca internet ve sosyal medya kullanıcısının elbirliğiyle akılda kalıcı bu kısaltmaları kullanılarak yepyeni bir dil oluşturulduğu görülüyor. Her gün yeni bir teknolojik gelişmenin ortaya çıktığı 21. yy’da iletişim kurmak için geniş zamanlar ve uzun sohbetlerin devri yavaş yavaş geçiyor. Her şeyin hız üzerinden değer gördüğü bu devirde kelimeler ve cümleler de bu durumdan nasibini alıyor.