26 Eylül 2024

Suna’nın Kızları üçüncü yılında 12 bin çocuğa ulaştı

Başta kız çocuklar olmak üzere tüm çocukların güçlenmesini destekleyen programlar yürüten Suna’nın Kızları; kuruluşunun üçüncü yılını bütünsel müdahaleler ve sürdürülebilir sonuçlar sağlayabilmek için kolektif etki yaklaşımıyla birlikte hareket ettiği 31 sivil toplum oluşumuyla beraber kutladı.

Geride kalan üç yılın değerlendirildiği ve gelecek dönem stratejilerinin çalışıldığı etkinliğe katılan Suna’nın Kızları kurucusu İpek Kıraç, “Suna’nın Kızları’nın yolculuğu; annemin anısını yaşatma arzum ve Türkiye’de okula gitmeyen kız çocuk kalmaması hayalimle başladı. Bugün geldiğimiz noktada, çocuklar için her yönüyle güvenli alanlar sağlamaya çalışan güçlü bir dayanışma ağıyız. Kolektif etkimizle, hiçbir çocuğu geride bırakmadan çalışmaya devam edeceğimize ve başarı hikayemizi kız çocuklarla birlikte büyüteceğimize inanıyorum” dedi.

İş insanı Suna Kıraç’ın eğitim alanındaki çabalarını, değerlerini ve vizyonunu yaşatmak amacıyla 2021 yılında kızı İpek Kıraç tarafından kurulan Suna’nın Kızları, üç yıldır başta kız çocuklar olmak üzere tüm çocukların hayallerini gerçekleştirebilmeleri için destekleyici ve güvenli alanlar yaratmaya devam ediyor. Suna’nın Kızları’nın yolculuğunu değerlendiren İpek Kıraç, "Geride bıraktığımız üç yıl içinde, kız çocukların hayallerine ulaşmalarını sağlayacak eğitim ve öğrenme programlarını hayata geçirerek, binlerce çocuğa ulaştık. Güvenli öğrenme alanları oluşturduk, toplumsal farkındalık kampanyaları düzenledik ve kız çocukların kendi geleceklerinde söz sahibi olabilecekleri platformlar yaratmak için durmaksızın çalıştık. Bu süreçte hem yerel hem de uluslararası iş birlikleri kurarak etkimizi büyütmeyi başardık. Kız çocukların bütünsel olarak güçlenmesi adına destekleyici bir ekosistem oluşması için aynı heyecan ve inançla yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Kız çocuklar için güvenli alanlar

Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde kurulan beş Çocuk Yaşam Merkezi ile özellikle afetlerden etkilenen bölgelerde kritik adımlar atan Suna’nın Kızları, bu merkezlerde yürütülen yüz yüze çalışmalarla 10 binden fazla çocuğa ulaştı. Çocukların hem fiziksel hem de psikolojik esenliklerine katkı sunan bu merkezler, onların güvenli bir ortamda büyümelerini sağlarken, gerekli durumlarda psikolojik destek hizmetleri de sunuyor.

Yaz Enstitüsü ile güçlenme

Suna’nın Kızları, 2023’te başlattığı Yaz Enstitüsü programıyla, kız çocukların birbirlerine öğrenme yoldaşı olmalarına, karşılaştıkları sorunlara dayanışma içerisinde yaratıcı çözümler üretmelerine ve güçlenmelerine destek olacak yaşam boyu kullanabilecekleri beceriler kazanmalarını hedefliyor.  Kültür turları, keşif gezileri, çocukların iyi olma hallerini destekleyen öğrenme programları ve atölyeler, alanında başarılı kadınlarla kız çocuklara ilham verecek sohbet ve panellerden oluşan program Şanlıurfa Valiliği ve Koç Okulu iş birliğiyle gerçekleştiriliyor.

Çocukları destekleyen mahalleler

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ve Haliliye ilçelerinde Valilik iş birliğiyle hayata geçirilen “Çocukları Destekleyen Mahalleler” programı da özellikle kız çocukların gelişim ve eğitim ihtiyaçlarına odaklanarak, onların güvenli ve destekleyici bir öğrenme ekosistemine erişimini sağlamayı amaçlıyor. Çocukları Destekleyen Mahalleler kapsamında toplamda 62 bin 500 kişiye ulaşılması, okul ve çocuk odaklı çalışmalarla ise bin çocuğa doğrudan erişim sağlanması hedefleniyor.

Topluluk merkezi modeli

2023 yılı Şubat ayında gerçekleşen ve Türkiye'yi derinden sarsan Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından, saha çalışmalarını deprem bölgesinde yoğunlaştıran Suna’nın Kızları, Çocuk Yaşam Merkezlerinde hayata geçirdiği modeli büyüterek; toplum temelli bir sosyal hizmet yaklaşımını güçlendirmek üzere kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Suna’nın Kızları’nın üzerinde yoğunlaştığı bir diğer çalışma olan Kız Çocuk Odaklı Tasarım; kız çocukların özgün ihtiyaçlarını karşılayacak mekânların ve programların kız çocuklar için ve kız çocuklarla birlikte nasıl tasarlanabileceği odağına alıyor. 2023 yılında gerçekleştirdikleri Kız Çocuk Odaklı Tasarım konferansının ardından, alana bilgi sunacak olan dijital platformu hayata geçirmek üzere çalışmalarını devam ettiriyorlar.

Kız çocuk danışma kurulu

Kız çocuklarla düşünmek ve çocukların hayatlarıyla ilgili kararlarda söz sahibi olmasını sağlamak için 13-17 yaş arası çocukların katılımıyla kurulan "Kız Çocuk Danışma Kurulu" da çalışmalarına 2024 yılında da hız kesmeden devam ederek, Suna’nın Kızları çalışmalarının iletişim ve içerik üretme faaliyetlerine destek sunuyor.