11 Mayıs 2022

Bu ülkenin geleceği için hiçbir zaman engel tanımadık

Günlük yaşamımızda çok sayıda engelli bireyle karşılaşmamamızın sebebi sizce sayılarının az olması mı? Ne yazık ki hayır. Engelli bireylerin toplumsal hayatta etkin bir varlık gösterememesinin gerçek sebebi dış mekânlardan ve hizmetlerden yardım almadan faydalanabilmelerinin çoğu kez olanaksız olmasıdır. Engelli bireylerin karşılaştığı sorunlar bununla da sınırlı değil. Fiziki kısıtlamalar nedeniyle de eğitim ve çalışma hayatına katılımları oldukça güç. İşte bu sebeple Koç Holding, Ülkem İçin programının 2012-2015 yılları arasındaki temasını Ülkem İçin Engel Tanımıyorum olarak belirleyerek bayileri, tedarikçileri ve çalışanlarıyla beraber çarpan etkisi yaratan sayısız projeye imza attı.

Dünya genelinde 1 milyar engelli bulunuyor. Türkiye’de yaklaşık 10 milyondan fazla engelli yaşadığı tahmin ediliyor. Bu rakam mevcut resmi kayıtlara göre ise 2,5 milyonun biraz üzerinde. Engelliler toplumda büyük bir orana sahip olmasına karşın eğitim, sosyal ve iş hayatına katılımın yanı sıra erişilebilirlik konularında da hala ne yazık ki pek çok sorunla baş etmek zorunda kalıyorlar. Üstüne üstlük onların karşı karşıya kaldıkları bu sorunlar sadece kendilerini değil yakın çevrelerini de etkiliyor. Çalışanları, bayileri ve tedarikçileri arasında sosyal sorumluluk olgusunu yaygınlaştırarak, toplumsal sorunlara karşı daha katılımcı bir tutum geliştirerek farkındalık yaratan, sürdürülebilir ve çarpan etkisi olan projeleri hayata geçirmeye odaklanan Koç Holding, bu gerçekten hareketle 2012-2015 yılları arasında “Ülkem İçin Engel Tanımıyorum” projesine hayat verdi.

Hem zihinlerde hem de gerçek hayattaki engelleri kaldırmaya odaklanan proje engelli bireylerin yaşam standardını yükseltecek uygulamaları hayata geçirmeye odaklandı. Toplumun yararlandığı tüm olanaklardan engelli bireylerin de bağımsızca faydalanabilme hakkına vurgu yapan proje kapsamında imza atılan uygulamalar sayesinde de toplumun geri kalanının bu farkındalığa ulaşmasına katkıda bulunuldu. “Ülkem İçin Engel Tanımıyorum” projesi ile topluma rol model olmayı kendisine misyon edinen Koç Topluluğu, bu kapsamda “Engelliliğe Doğru Yaklaşım” eğitimlerinin yaygınlaştırılması, fiziki şartların iyileştirilmesi, destekleyici kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin hayata geçirilmesi ve iletişimde aktif rol alınması gibi başlıklar altında örnek uygulamalar gerçekleştirdi.

UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) ve onun engellilik konusunda ülkemizdeki partneri olan AYDER (Alternatif Yaşam Derneği) iş birliği ile hayata geçirilen proje, çalışanlar, şirketler ve bayiler tarafından da büyük bir duyarlılıkla sahiplenildi.

Çalışanlar ve bayilerin %70’inin “Engelliliğe Doğru Yaklaşım” eğitimini alması, eğitimlerle yaratılan algı değişikliğinin faaliyet gösterilen alanlarda “Engelli Dostu” ürün ve hizmete dönüşmesinin sağlanması, faaliyet gösterilen işyerlerinin fiziki şartlarının iyileştirilmesi ve engelli bireylerin sosyal hayata katılımı için başarılı uygulamaların hayata geçirilmesi projenin ana hedeflerini oluşturdu.

Koç Topluluğu bayileri umut oldular…
“Ülkem İçin Engel Tanımıyorum” programı çerçevesinde Koç Topluluğu bayileri de gönüllü Ülkem İçin Elçisi oldular. Projenin daha fazla bireye ulaşması adına büyük bir özveri ve azimle çalışan bayiler engellilik konusunda toplumda yaratılan billincin daha geniş bir kitleye yayışlmasında aktif rol üstlendiler. Örneğin; Adana Ülkem İçin Elçisi Arçelik Ford Bayisi Ali Gizer, proje süresince düzenlediği farkındalık eğitimleriyle toplam 560 kişiye ulaştı. Eğitimlerle yaratılan algı değişikliği il geneline de yansıdı. Proje kapsamında ihtiyaç duyulan yerlere rampa ve trabzan yapılırken, okullara da tekerlekli sandalye desteği sağlandı.

Ankara Ülkem İçin Elçisi Beko Bayisi Mehmet Aktaş’ın proje kapsamında düzenlediği farkındalık eğitimlerine ise 595 kişi katıldı. Tokat Ülkem İçin Elçisi Arçelik Bayisi Kadim Durmaz, proje süresince düzenlediği eğitimlerle 350 kişiye ulaştı. Proje kapsamında rampa, trabzanlar yaptırıldı. Bunun yanı sıra kaldırım düzenlemesi ve ildeki sokaklarda fizibilite çalışmaları yapılarak birtakım düzeltmeler gerçekleştirildi. Engellilere yönelik iki adet toplu taşıma otobüsü alınması sağlandı. Batman Ülkem İçin Elçisi Arçelik Bayisi İhsan Borak’ın düzenlediği eğitimlere ise 110 kişi katıldı. İl genelindeki meydanlarda fiziki şartların iyileştirilmesi için çalışmalar başlatılırken, yerel yönetimlerle işbirliği içinde ildeki alışveriş merkezlerine de rampa ve trabzanlar yapıldı. Ülkem Elçisi İhsan Borak’ın ilindeki sivil toplum kuruluşları ve belediye ile yaptığı işbirliği ile engelli bireylere yönelik park yapılması için çalışmalar başladı. Zonguldak Ülkem İçin Elçisi Beko Bayisi Ayşen Orhan’ın proje kapsamında düzenlediği eğitimlere toplam 270 kişi katıldı. Çalışma kapsamında engellilere daha güzel hayat şartları sunabilmek adına Zonguldak Rotary Kulübü ile işbirliği yapıldı. Giresun Ülkem İçin Elçisi Arçelik Bayisi Sertaç Güneş’in ilinde düzenlediği farkındalık eğitimlerine yaklaşık 250 kişi katıldı.

Proje süresince hayata geçirilen uygulama ve çalışmalar: 

• Koç Topluluğu Şirketlerinin çalışanlarından oluşan 372 gönüllü AYDER tarafından eğitildi. 

• Gönüllü eğitmenler, 3 yıl boyunca Koç Topluluğu Şirketlerinde 2.433 farkındalık eğitimi düzenleyerek 103.482 kişide farkındalık yarattı.

• 36 ilde Koç Topluluğu bayilerimiz aracılığıyla 71 ilköğretim okullarında yaklaşık 22.500 kişiye farkındalık eğitimleri verildi, aynı zamanda yerel sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte engelli bireylerin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapıldı.

• Koç Topluluğu çatısı altında faaliyet gösteren şirket, fabrika, mağaza, şube ve istasyonlarda 1.361 noktada ve 65 bayide fiziki şartların iyileştirilmesi için farklı uygulamalar gerçekleştirildi.

• 20 Koç Topluluğu Şirketi ise, proje kapsamında birçok sosyal sorumluluk projesine imza attı.

• Yeni açılacak tesis, bayi ve mağaza prosedürlerine "Engelli Dostu Olma" şartı eklendi.

• Şirketlerin İnsan Kaynakları prosedürleri iyileştirildi.

bayi-1.jpg
 

Fotoğraf galerisi