19 Kasım 2024

GEP Endeksi: Tedarikte yedek kapasiteler zirvede

Küresel ekonomide durgunluk derinleşiyor. GEP’in Eylül raporu, azalan talep ve düşen fabrika satın alma faaliyetleriyle birlikte küresel tedarik zincirindeki kapasite fazlasının 14 ayın en yüksek seviyesine ulaştığını ortaya koydu.

Satın alma ve tedarik zinciri alanında küresel lider olarak kabul edilen GEP’in Eylül 2024 raporuna göre küresel ekonomide durgunluk trendi derinleşiyor.

GEP'in Eylül ayı Küresel Tedarik Zinciri Volatilite Endeksi (GSCVI), Ağustos ayındaki -0,37 değerinden -0,43 değerine düşerek son 14 ayın en düşük noktasına geriledi. Böylece küresel tedarik zinciri yedek kapasitesi Temmuz 2023'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Rapor; Kuzey Amerika, Çin ve Avrupa'daki önemli düşüşün yanı sıra büyük kıtalar genelinde satın alma faaliyetlerinde geniş çaplı bir yavaşlamaya işaret ediyor.

Aylık olarak 27 bin işletme ile yapılan ankete dayanan GEP Endeksi, nakliye maliyetleri, stoklar ve talep koşulları gibi temel faktörleri takip ediyor.

ÜRETİCİLERİ BEKLEYEN ZORLUKLAR VAR

Mevcut durum, özellikle gelecekte oluşabilecek potansiyel zorluklar göz önüne alındığında, üreticilerin stratejilerini yeniden düşünmeleri gerektiğini vurguluyor.

Üretimin büyük ekonomiler üzerinde giderek artan bir baskı unsuru haline geldiğine dikkat çeken GEP'in Kurucu Ortağı Jagadish Turimella, "Eylül ayı, talebin azaldığı dördüncü ay ve dünya tedarik zincirlerinin yedek kapasiteye sahip olduğu üçüncü ay oldu. Üretim baskısı sürüyor" dedi.

Ortadoğu'da genişleyen bir savaşın petrolü etkileme potansiyeli ve yeni yılda daha fazla gümrük vergisi ve ticaret engeli olasılığını hatırlatan Turimella, “Üreticiler satın alma ve tedarik zincirlerinde çeviklik ve esnekliğe öncelik vermelidir" diye ekledi.

Eylül ayı raporu birkaç temel eğilimi ortaya koydu:

TALEP: Hammadde ve emtialara yönelik küresel talepte önemli bir gerileme yaşandı. Bu düşüş ABD, Çin ve Almanya gibi büyük ekonomileri etkiledi ve bu ülkelerin hepsi daha yavaş satın alma faaliyetleri bildirdi.

STOKLAR: Stoklama endişeleri ortalamanın altında kaldı, bu da işletmelerin fiyat artışları veya kıtlıkları konusunda aşırı endişeli olmadıklarını gösteriyor.

MALZEME SIKINTISI: Hammadde kıtlığı Ocak 2020'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu durum, küresel üretim yavaşladıkça bulunabilirliğin arttığına işaret ediyor.

İŞGÜCÜ SIKINTISI: İşgücü arzı sabit kaldı ve personel açığı raporları tipik tarihsel seviyelerle tutarlı kaldı. Bu durum, işgücü kapasitesinin şimdilik mevcut talep seviyelerini karşılayabildiğini gösteriyor.

NAKLİYE MALİYETLERİ: Nakliye maliyetleri düşüş eğilimini sürdürerek Temmuz 2023'ten bu yana en düşük noktasına geriledi. Bu durum, lojistik giderlerini yöneten işletmeler için bir miktar rahatlama sağlasa da küresel ticarette devam eden yavaşlamayı da yansıtıyor.

TEDARİK ZİNCİRİ KAPASİTESİNDEKİ BÖLGESEL FARKLILIKLAR

Eylül ayı GEP Endeksi önemli bölgesel farklılıklar gösterdi:

KUZEY AMERİKA: Endeks son 15 ayın en düşük seviyesi olan -0,78'e geriledi. Bu durum, bölgenin imalat sektörü yavaşlamaya devam ederken yedek satıcı kapasitesindeki keskin artışı yansıtıyor.

AVRUPA: Avrupa endeksi de büyük ölçüde Almanya'nın derinleşen endüstriyel gerilemesinin etkisiyle son dokuz ayın en düşük seviyesi olan -0,74'e geriledi. Ülkenin ekonomik sıkıntıları bölgenin geri kalanını da aşağı çekmeye devam ediyor.

İNGILTERE: Buna karşılık İngiltere'nin endeksi hafif bir artış göstererek -0,12'ye yükseldi. Bu direnç, Birleşik Krallık'ın küresel ekonomik zorlukları bazı Avrupalı muadillerine kıyasla daha iyi karşılayabildiğini yansıtmaktadır.

ASYA: Endeks bu yıl görülen en düşük seviye olan -0.36'ya geriledi. Çin'in ekonomik yavaşlaması, Güneydoğu Asya'daki tedarik zincirlerini ciddi şekilde etkileyen Yagi Tayfunu'nun da etkisiyle önemli bir faktör olmaya devam ediyor.