• Anasayfa
  • Size Özel
  • "Daha çok çalışarak ülkemizin ekonomik ve toplumsal gelişimine öncülük etmeyi sürdüreceğiz"
31 Ocak 2024

"Daha çok çalışarak ülkemizin ekonomik ve toplumsal gelişimine öncülük etmeyi sürdüreceğiz"

Koç Topluluğu değerlerinin, gelecek vizyonunun ve stratejilerinin paylaşıldığı 37. Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı’nda konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, “Özgüvenimizi arttıran başarılı sonuçların, yarınların garantisi olmadığını biliyoruz. Yaşanan değişimlere süratle uyum sağlamamızı mümkün kılacak kurumsal yetkinliklerimizi geliştirmeyi sürdürmeliyiz” ifadelerini kullandı.
 
Konuşmasına Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Cumhuriyet’in yüzüncü yılını anarak başlayan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, “Cumhuriyet; her şeyden önce bir medeniyet ve aydınlanma projesidir. Eğitim, bilim, sanat ve kültür alanlarında gerçekleştirilen atılımlarla; bu topraklarda yeniden yakılan ‘uygarlık ateşi’dir. Âdil ve demokratik bir Cumhuriyet; toplumun tüm kesimlerinin refâhı, huzuru ve mutluluğunun teminâtıdır” dedi.

Koç Topluluğu’nun Cumhuriyet’le neredeyse yaşıt olduğuna dikkat çeken Ömer M. Koç, “Yüz sene zarfında dünyada ve ülkemizde kuşkusuz çok şey değişti. Değişmeyen ve değişmeyeceği her vesileyle yeniden anlaşılan yegâne hakîkat ise şudur: Atatürk’ün çizdiği yol; Türkiye için tek geçerli yoldur; çünkü aklın ve bilimin yoludur. Cumhuriyet’le neredeyse yaşıt bir Topluluk olarak; bir asırdır inançla yürüdüğümüz bu yoldan asla şaşmayacağız. Cumhuriyet ülküsünün temeli niteliğindeki ilke ve değerlere; sarsılmaz bir sadakatle sahip çıkmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
“Türkiye; ekonomik dinamikleriyle, tarihi ve kültürel bağlarıyla çok güçlü bir devlettir”

Yapısal reformların hayata geçirilmesi gerektiğini aktaran Ömer M. Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Büyük Atatürk’ün ilkeleri doğrultusunda başta huzur ve güvenliğimiz olmak üzere ulusal çıkarlarımız gözetilerek hareket edilmesi şarttır. Bu çerçevede, hükûmetin bir süredir dış ilişkilerimizdeki sorunları azaltma gayretlerini sürdürmesi memnûniyet verici. Türkiye; köklü kurumlarıyla asırlardır süregelen ekonomik dinamikleriyle, tarihi ve kültürel bağlarıyla çok güçlü bir devlettir. Yeni bir dünya kurulurken, bu potansiyelin harekete geçirilmesi için tek ihtiyacımız gerçek mânâda âdil ve laik bir demokrasiyle memleketimizin önünün açılmasıdır.”
 
“Küresel ekonomiye ilişkin öngörülerimizde temkinli olmayı sürdürüyoruz”

Küresel ekonomiye dair görüşlerini de paylaşan Ömer M. Koç, “Geçen yıl bu zamanlarda küresel ekonomiye dâir daha karamsar bir tablo çiziliyordu. Ancak gidîşat tahmin edildiği kadar olumsuz olmadı. 2022’de son 40 yılın zirvesine çıkan küresel enflasyon bu sene geriledi. Büyüme ise yüzde 3 gibi makul bir düzeyde kaldı. Görünen o ki, arzu edilen ‘yumuşak iniş’ sağlandı. Ancak ülkeler ve bölgeler arasında büyük farklılıklar var. Bu sene Avrupa ve bilhassa en büyük ihrâcat pazarlarımız olan Almanya ve İngiltere maalesef yeterince büyüme kaydedemedi. Seneye dünya ekonomisinin benzer bir seyir izlemesi bekleniyor. Bölgeler arasındaki farklılıklar ise sürecek. Örneğin bu sene Amerika’da büyüme yavaşlayacak. Avrupa’daki toparlanma ise binde 7’den sâdece yüzde 1,2’ye çıkabilecek. Avrupa küresel rekabette giderek geri kalıyor. Önümüzdeki sene jeopolitik krizlerin emtia piyasalarında yaratabileceği muhtemel dalgalanmaları çok yakından takip etmeli ve risklerimizi buna göre yönetmeliyiz. Ayrıca yurt dışındaki faiz artışlarının sona ermesiyle birlikte elverişli borçlanma imkânları doğabilir. Gerektiğinde bunlardan da istifâde etmeliyiz. Kısacası işlerimizi ziyâdesiyle etkileyen küresel ekonomiye ilişkin öngörülerimizde temkinli olmayı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“ABD, Çin ile rekabetinde yükselen güç Hindistan’ı müttefik olarak yanına çekmek istiyor”

Konuşmasında ABD’nin Çin ile giriştiği küresel hegemonya mücadelesine de değinen Ömer M. Koç, “ABD; siyasi, ekonomik ve askerî güç odağını Asya-Pasifik’e kaydırma niyetinde ancak Orta Doğu ve Ukrayna’daki savaşlar buna mâni oluyor. ABD ve Çin arasındaki rekâbet şimdilik daha ziyâde ticaret ve teknolojide üstünlüğe yönelik. Batı’nın bu doğal süreci husûmetle bir tutmaması, Çin ile ilişkisini yönetirken iş birliğini göz ardı etmemesi, bütün dünyâ için daha isâbetli olacaktır” dedi.

Ardından, bu sene gözlerin nüfusu Çin’i geçen ve aya inmeyi başaran Hindistan’a çevrildiğinin altını çizen Ömer M. Koç, ABD’nin Çin ile rekabetinde, yükselen güç Hindistan’ı müttefik olarak yanına çekmek istediğini ancak Hindistan’ın sorunlar yaşadığı güçlü komşusu Çin ile köprüleri atmayı göze alamadığını; ABD ile ilişkilere eskisinden daha sıcak baksa da bir ittifak ilişkisi kurmayacağını söyledi.
 
“Deprem bölgesindeki yurttaşlarımızın umutlarını büyütmeye devam edeceğiz”

Şubat ayında yaşanan deprem felaketi sonrasında bölgede başlatılan çalışmaların devam edeceğini aktaran Ömer M. Koç, “Bu senenin hemen başında maalesef hepimizi kahreden büyük bir afet yaşadık. O karanlık günlerde sizlerin liderliğinde yürüttüğümüz çalışmalarla kurucumuz Vehbi Koç’un ‘Ülkem varsa, ben de varım’ ilkesinin ne anlama geldiğini bir kez daha gösterdik. Depremin ilk gününden itibaren halkımızın âcil ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra Adıyaman, Hatay, İskenderun, Kahramanmaraş ve Malatya’da 5 bin konteynerden oluşan yaklaşık 20 bin kişilik ‘Umut Kentlerimizi’ kurduk. Bu kentlerdeki yurttaşlarımıza destek olmaya, onların yeniden yeşeren umutlarını büyütmeye bundan sonra da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
 
“Kurumsal yetkinliklerimizi geliştirmeyi sürdürmeliyiz”

Koç Topluluğu’nun tüm belirsizliklere rağmen faaliyetlerini başarıyla yürüttüğünü belirten ve dünyada yaşanan değişimlere karşı uyum sağlanmasının önemine değinen Ömer M. Koç, “2023 senesinin Topluluğumuz açısından çok iyi geçtiğini memnûniyetle belirtmek isterim. Özgüvenimizi arttıran başarılı sonuçların, yarınların garantisi olmadığını biliyoruz. Yaşanan olaylar, iş dünyasının varsayımlarla hareket edemeyeceğini gösteriyor. Yaşanan değişimlere süratle uyum sağlamamızı mümkün kılacak kurumsal yetkinliklerimizi geliştirmeyi sürdürmeliyiz. Ancak şartlar ne olursa olsun, en büyük güvencemiz yine sizlerin liderliği ve basîretli yönetim anlayışınızdır” diye konuştu.
 
“Ülkemizin ekonomik ve toplumsal gelişimine öncülük etmeye devam edeceğiz”

Koç Topluluğu olarak Cumhuriyet değerlerini savunmaya devam edeceklerinin altını çizen Ömer M. Koç, sözlerini şöyle tamamladı: “Büyük Atatürk’ün bir asır önce bu ülke için kurduğu hayallerin; O’nun muasır medeniyet tahayyülünün bugüne kadar başarılanların çok ötesinde olduğunun farkındayız. Koç Topluluğu, bir asırdır işte bu hayâlleri gerçekleştirmek için var gücüyle çalışıyor. Bundan sonra da çağdaş Cumhuriyet değerlerinin savunucusu ve hizmetkârı olmaya devam edeceğiz. Daha çok çalışarak; ülkemizin ekonomik ve toplumsal gelişimine öncülük etmeyi sürdüreceğiz. Yarınların hem ülkemiz hem de Topluluğumuz için çok daha parlak olacağına eminim. Topluluk olarak elde ettiğimiz bu olumlu neticeler için sizlere ve sizlerin şahsında; tüm çalışma arkadaşlarımıza samimi şükrânlarımı sunarım.”