• Anasayfa
  • Size Özel
  • "Yaydan çıkan ok, ağızdan çıkan söz, kaybedilen fırsat ve geçmiş zaman geri gelmez"
07 Şubat 2024

"Yaydan çıkan ok, ağızdan çıkan söz, kaybedilen fırsat ve geçmiş zaman geri gelmez"

 
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Koç Holding Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı'nda gazeteci ve yazar Zeynep Miraç moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşisinde, iş hayatından günlük hayata, liderlikten, ekonomiye kadar birçok konuda soruları yanıtladı.
 
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç ile toplantının öğleden sonraki bölümünde gerçekleştirilen söyleşide, liderlikten iş hayatına, günlük yaşamdan ekonomiye ve dünyada yaşanan gelişmelere kadar birçok konu ele alındı. İş hayatında 65 yılı geride bırakan Rahmi M. Koç, gazeteci ve yazar Zeynep Miraç’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşisinde, itibarın ve zamanı verimli kullanmanın önemine vurgu yaparak, “Bir sorun 1,5 saatte çözülemezse, onu başka zamana bırakmak lazım” diyerek öneride bulundu.
 
 “Zamana ayak uyduramayan şirketler yok oluyor”
Söyleşisinde, çağımızın gerekliliklerine uyum sağlamanın büyük önem taşıdığını ifade eden Rahmi M. Koç, “1955’te Fortune mecmuası, Fortune 500 başlığı altında New York borsasında ileri gelen şirketlerden bir liste yapmıştı. Buradaki şirketlere baktığımızda, 56 yıl sonrasında yüzde 37’sinin ayakta kaldığını ve kalanının silindiğini görüyoruz. O zamanki şirketlerin ortalama yaşı 58’miş. Bugün ise bu yaş 13’e düşmüş. Bugün bu 500 şirketin yüzde 10’u yüksek teknoloji şirketi. Tepedeki dört şirket, 500 şirketin kârlılığının yüzde 16’sını gerçekleştiriyor. Zamanında değişemeyen veya bu değişime ayak uyduramayan şirketler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Değişen şartlara zamanında uymanız lazım yoksa rekabet edemezsiniz. Üç türlü iş insanı tanıyorum, bir tanesi yapmaz konuşur, bir tanesi yapar konuşur, bir de yapar konuşmaz” dedi.
 
“Evvelinde kabul gören küreselleşme anlayışı artık bugün için geçerli değil”
Dünyadaki küreselleşme anlayışının değiştiğini de belirten Rahmi M. Koç, şunları söyledi: “Dünyada on yıl öncesine kadar küreselleşme modaydı; ülkeler bazı sıkıntılardan, bazısı mali açıdan bazısı lojistik açıdan, kendi kendine yeterli olmayı tercih etmeye başladı. Bu bakımdan çok sene evvel kabul gördüğü gibi küreselleşme en iyi sistem olmadı ve beklendiği gibi yürümedi. O yüzden ülkeler yavaş yavaş kendi imkânları çerçevesinde kendine yeterli olmaya çalışıyorlar. Buna isterseniz içe kapanmak dersiniz, isterseniz milliyetçilik dersiniz ama o küreselleşme anlayışı artık bugün için geçerli değil.”
 
“Dünyanın sorunları oldukça çeşitli ve zor”
Günümüz dünyasının önde gelen sorunlarına dair görüşlerini de paylaşan Rahmi M. Koç, günümüzde dünyanın sorunlarının oldukça çeşitli ve zor olduğunu söyledi.

İklim değişikliğinin toplumlar üzerindeki etkilerine de değinen Rahmi M. Koç, “Şimdiye kadar hiç kar görmemiş yerlere kar yağıyor, kuraklığı tatmamış yerler kuraklığı yaşıyor. Bir diğer yandan dünyada yakın zamanda tatlı su derdi ortaya çıkacağı söyleniyor. Deniz suyundan tatlı su yapmaya yönelik girişimler var. Bununla birlikte küresel ısınmadan dolayı soğutma için harcanan para, eskiden ısıtmak için harcanan miktarın bir buçuk katına çıkmış. Dolayısıyla dünya ısındıkça masraflar da artmaya devam edecek” şeklinde konuştu.
 
“Yaydan çıkan ok, ağızdan çıkan söz, kaybedilen fırsat ve geçmiş zaman hiçbir zaman geri gelmez”
Rahmi M. Koç, iş hayatında en önemli şeyin itibar olduğunu ve zamanın verimli kullanılmasının son derece önemli olduğunu ifade ederek, “Allah herkese eşit vermiş zamanı, 24 saat. O 24 saati kullanmak kendi elinizde ve en verimli şekilde kullanmanız icap ediyor. Günü sabahtan itibaren planlamak lazım. Ben her sabah 06.30’da kalkar, ilk önce günü planlarım. Akşamları da 22.30-23.00 gibi yatarım. Bir de bana bir konu anlatıldığında hemen sonucu dinlemek isterim böylece vakitten de tasarruf etmiş oluruz. Bir toplantıda 1,5 saatte bir sorun çözülmezse o konuyu başka bir zamana bırakmak lazım. Bazen bir toplantı için saatlerce zaman harcıyoruz” diye konuştu.

Zamanı doğru kullanmak adına, kullandığımız saatlerin beş dakika ileri alınmasının faydalı olacağı önerisinde bulunan Rahmi M. Koç, “Yaydan çıkan ok, ağızdan çıkan söz, kaybedilen fırsat ve geçmiş zaman hiçbir zaman geri gelmez bir daha. Zaman çok önemli” ifadelerini kullandı.

İş dünyasındaki itibarın önemine de ayrıca vurgu yapan Rahmi M. Koç, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Hayatta üç tip iş insanı vardır; birincisinin sözü kâfi gelir, ikincisinin sözünün yanında imzası talep edilir, üçüncü tip iş adamının ise imzasının yanında başka birinin imzası kefil olarak istenir.”
 
“Müzecilik, rahmetli annemin vasiyeti”
Koç Topluluğu’nun müzecilik konusunda ülkemize yaptığı katkıların arkasındaki motivasyonu ve tarihini anlatan Rahmi M. Koç, “Ailede müzecilik var. Bu gelenek annemizden gelir. Annemizin müze kurma yönünde vasiyeti vardı. Biz de yönetimimizle bu yönde karar aldık.” 

Müzeciliğe olan merakının 1960 yılında Otosan fabrikasını kurma çalışmaları için ABD’nin Detroit şehrine yaptığı ziyaretle başladığını anlatan Koç, şehirde bulunan Ford Müzesi ile ilgili anısını da şu sözlerle aktardı: “Detroit’te makine alımları yapmak için bulunuyorduk. Boş vakitlerimde Henry Ford müzesine giderdim. Dört milyon metrekarelik bir arazide kurulu. Müzenin içerisinde trenle geziyorsunuz. İlk Ford otomobilinden, ABD Başkanları için yapılan otomobillere kadar, Avrupa ve ABD’den toplanan çok değerli koleksiyonların sergilendiği müzeyi görünce ben de Türkiye’de böyle bir şey yapmalıyım dedim.”

Rahmi M. Koç Müzesi’nin kuruluşunun 30. yıl dönümü olduğunu da hatırlatan Koç, önümüzdeki yıl müzede “Beygir Gücü” isimli büyük bir sergi hazırlığında olduklarını ve müzenin kalitesinin çok iyi bir seviyeye getirildiğini söyledi. Koç, söyleşisi sırasında ayrıca Sadberk Hanım Müzesi’nin Haliç kıyısına taşınacağını da aktardı.


 
“Deniz, insana önemli ile acelenin farkını öğretiyor”
20 yıl önce yelkenli teknesi ile dünya turuna çıkan Rahmi M. Koç, denizde olmanın hayatını nasıl etkilediğini ve denize olan tutkusunu ise şu sözleriyle aktardı: “Okyanusta olmak, insana başka bir duygu veriyor. Düşüncelerinizi değiştiriyor. Önemli ile acelenin farkını öğretiyor. Nefes almayı, dikkat etmeyi, disiplini, temizliği ve tutumluluğu öğretiyor.”
 
“Seyahat ederek memleketi tanıyın, sağlığınıza dikkat edin”
Söyleşisinde geleceğe dair hedeflerini anlatan Rahmi M. Koç kendisine yöneltilen “Bir kez daha dünya turuna çıkacak mısınız?” sorusuna, “Dünya turu insan hayatında sadece bir kez yapılır” yanıtını verdi. Koç, seyahat etmenin önemine vurgu yaparak kendisini dinleyenlere “Seyahat ederek memleketi tanımakta büyük fayda var, spor yapmakta, kendinizi geliştirmekte fayda var. Bilhassa sağlığa dikkat etmek çok önemli” diyerek önerilerde de bulundu.

Koç Topluluğu’nun yaklaşan ikinci yüzyılına dair görüşlerini de aktaran Rahmi M. Koç, “Koç Topluluğu’nun ikinci yüzyılında milletlerarası bir kuruluş hâline gelmesi lazım. Oraya doğru hızla gideceğiz” dedi.