22 Haziran 2023

22 Haziran 2023 Perşembe Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...

Politika


 

-          Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti Meclis Grup toplantısındaki konuşmasında muhalefete çağrı yaparak, “Eğer dürüstseniz, eğer samimiyseniz yeni yasama döneminde başörtü meselesini Anayasa ile teminat altına alalım” dedi.

 

-          Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, beraberindeki heyet ile birlikte temmuz ayında Suriye’nin başkenti Şam’a gideceğini açıkladı.

 

-          İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Yeni Siyaset Belgesi başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada, “CHP’nin eksikleri ve kusurları olduğundan, bir değişime ihtiyaç duyulduğundan şüphemiz yok. Dünyanın ve ülkenin yaşadığı değişime ayak uydurabilecek dinamizmi ve esnekliği partiye kazandıracak yeni bir örgütlenme anlayışına ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

 

-          Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversiteye giriş sınavının kaldırılmasına ilişkin, "Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere bir talimatı olursa biz bu konuda çalışabiliriz” dedi.

 

Ekonomi

 

-          Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki ilk toplantısını gerçekleştirecek.

 

-          Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük memur maaşının 22 bin TL olacağını açıkladı.

 

-          Ticaret Bakanı Ömer Bolat, internet üzerinden satılan ikinci el araç fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçemeyeceğini belirterek, “Tüm online satış siteleri ile de görüşüldü. Temmuz-Ağustos gibi fiyatlarda dengelenmeyi göreceğiz. Baktık dengeye oturmuyor o zaman ilave tedbirler de alırız” dedi.

 

-          Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Sanayi Odası’nın meclis toplantısında, önümüzdeki dönemde KOBİ Yatırım ve Girişim Bankası’nın kurulacağını duyurdu.

 

Dünya

 

-          Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ukrayna İyileştirme Konferansı kapsamında gittiği Londra’da ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile görüştü. Görüşmede Ukrayna’daki durum, ülkemizin girişimiyle hayata geçirilen İstanbul Tahıl Anlaşması,  NATO genişlemesi, Güney Kafkasya’daki gelişmeler bağlamında Azerbaycan-Ermenistan normalleşmesi ve ikili ilişkiler ele alındı.

 

-          İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, Ankara ile yapılan anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve Türkiye Parlamentosunun İsveç’in NATO’ya üyelik teklifini onaylama zamanının geldiğini söyledi.

 

-          Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Rusya’ya yönelik 11’inci yaptırım paketinde anlaşma sağladı.

 

-          Rusya, Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nı (WWF), “istenmeyen” kuruluş olarak nitelendirdi ve vakfın Rusya’nın ekonomik güvenliğini tehdit ettiğini belirtti.

 

-          Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Devlet Başkanı Şi Cinping’e yönelik “diktatör” imasının ardından yapılan açıklamada, “Bunlar açıkça bir siyasi provokasyondur” denildi.