03 Temmuz 2023

3 Temmuz 2023 Pazartesi Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...

Politika
 
  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen 11 ile ilişkin istişare toplantısında “Bundan sonra her ne olursa olsun fay kırıkları, hatları üzerinde yapılaşma olmayacak. Sıvılaşma olan alanlarda da yapılaşma bir daha olmayacak. Özellikle mühendislik işlerinde ve yapım işlerinde sıfır toleransa geçeceğiz” açıklamasında bulundu.
 
  • Sivas Katliamı'nın 30. yıl dönümünde Sivas’ta; Madımak Oteli’nin bulunduğu yere kadar “Şeriata karşı laiklik, zulme karşı adalet" sloganı ile yürüyüş yapıldı. Madımak Oteli’nin bulunduğu Bilim ve Kültür Merkezi önüne karanfiller bırakıldı, katledilenler anıldı.
 
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hatay’da sergilenen ve “Tanrı günahkar olanları cezalandırır” gibi ifadelerin kullanıldığı depremi anlatan kukla oyunu ile ilgili inceleme başlatıldığını duyurdu.
 
  • CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2 Temmuz’un “Sevgi ve Hoşgörü Günü” olarak anılması, Madımak Oteli’nin kamulaştırılarak müzeye çevrilmesi ve aynı yerde sanatsal bir anıt yapılması için kanun teklifi verdi.
 
  • CHP'den kesin ihraç talebiyle ikinci kez yüksek disiplin kuruluna sevk edilen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, bugün başlayacağı “Değişim ve Adalet Yürüyüşü”nden tek şartla vazgeçeceğini söyledi. Özkan, “Sayın Genel Başkan, ‘Kurultayda aday olmayacağım’ dediği takdirde, ben bu yürüyüşten vazgeçerim” dedi.
 
  • Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik, “Son günlerde bazı siyasetçi, gazeteci ve yorumcular, Fransa'da yaşanan son hadiseler üzerinden sığınmacıların Türkiye'de de benzer çatışmalara yol açabileceği iddiasını dile getiriyorlar. Türkiye Cumhuriyeti'ni sömürgeci ülkelerle yan yana getiren şuursuz yaklaşımı ve çirkin provokasyonu şiddetle kınıyoruz” dedi.
 
  • CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kurban Bayramı tatilini ailesi ile birlikte geceliği 326 bin lira olan lüks villada geçirdiği iddia edildi. CHP'den gelen açıklamada iddialar yalanlanarak, “Sayın Genel Başkanımızın yoğun seçim çalışmaları sonrası; kıymetli eşi, kızları, gelini, oğlu, damadı ve torunları ile gerçekleştirdiği 5 günlük Kurban Bayramı tatili ile ilgili yapılan haberlerdeki ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır” ifadelerine yer verildi.
 
Ekonomi
 
  • TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, yeni dönemde kuru baskılamak için döviz satışı yapılmayacağını söyledi.
 
  • İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre İstanbul'da perakende fiyatlar Haziran'da bir önceki aya göre %3,46, toptan fiyatlar ise %4,32 arttı. Yıllık enflasyon perakendede %55,19 olurken; toptan fiyatlarda ise %64,27 olarak gerçekleşti.
 
  • ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre ülkede kişisel gelirler Mayıs'ta bir önceki aya kıyasla %0,4 artarken; kişisel tüketim harcamaları ise %0,1 ile beklentilerin altında artış gösterdi. Kişisel tüketim harcamalarında yıllık bazdaki artış %3,8 olarak kaydedildi.
 
  • Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emeklilik için gerekli prim gün sayısının yüksek olması nedeniyle emekli olamayan esnaf ve sanatkarların, prim gün sayısının SSK'lılarla eşitlenerek 7 bin 200 güne inmesi talebinin olumlu karşılandığını belirtti. 
 
  • Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji fiyatlarında bu kış büyük bir artış görülebileceği uyarısında bulundu.
 
Dünya
 
  • Fransa'da 27 Haziran Salı günü trafik kontrolü esnasında 17 yaşındaki Nahel M.'nin polis tarafından öldürülmesinden sonra başlayan ülke genelindeki protestolar hafta sonu devam etti. Cumartesi günü yapılan cenazeye büyük kalabalıklar katılırken, Nahel'in büyükannesi protesto ve çatışmaların beşinci gecesinden sonra sükunet çağrısı yaptı.
 
  • İran hükümeti, bir eylemcinin başkent Stockholm’deki bir caminin dışında kuran yakmasının ardından, İsveç’e yeni büyükelçi göndermeyi reddetti.
 
  • Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle Kremlin ile ilişkileri kötüleşen Romanya, 40 Rusya diplomatı ve büyükelçilik personelini sınır dışı etti.
 
  • Hollanda Kralı Willem-Alexander, ülkesinin kölelik geçmişi ve atalarının sisteme müdahale etmemesi nedeniyle resmen özür diledi.
 
  • Karadeniz Tahıl Girişimi'nin sona ermesi halinde Rusya'nın tarım ürünleri ihracatının zarar görmeyeceğini belirten Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Her halükarda gübre ve gıda ihracatımız devam ediyor. Ortaklarımızın zarar görmeyeceğinden eminim” diye konuştu.