04 Temmuz 2023

4 Temmuz 2023 Salı Gündemi

Politika
 
-          Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada emekli ve memur maaş zamlarına ilişkin, “5 Temmuz günü 6 aylık enflasyon oranlarının belli olmasıyla, memur ve emeklilerimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz” değerlendirmesinde bulunurken; deprem konutlarının teslimatının Ekim-Kasım aylarından itibaren başlayacağını ve konut kiralarındaki %25 zam sınırlamasının Temmuz ayında yenilenecek sözleşmeler için de uygulanmaya devam edileceğini belirtti.
 
-          CHP'de değişim isteyen ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun görevden ayrılmasını talep eden Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Değişim ve Adalet” yürüyüşüne Bolu'daki Atatürk heykeli önünden
başladı.
 
-          İyi Parti’den istifa eden eski milletvekili Aytun Çıray, İyi Parti lideri Akşener’in seçime girebilmek için CHP’den 15 milletvekili almasına ilişkin “Hayatımın en büyük pişmanlığı” açıklamasını “Meral Hanım siyasi canlı bomba gibi davrandı” ifadeleriyle eleştirdi.
 
-          Millî İstihbarat Teşkilatı’nın düzenlediği operasyonda, Türkiye'de yaşayan yabancılara yönelik istihbarat bilgisi topladığı iddia edilen 7 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin sorgularında Mossad ajanı olduklarını itiraf ettikleri öne sürüldü.
 
Ekonomi
 
-          ENAG'ın açıkladığı enflasyon verilerine göre; tüketici fiyatları Haziran'da bir önceki aya göre %8,54, bir önceki yılın aynı ayına göreyse %108,58 artış gösterdi.
 
-          TCMB, politika faizinin %15’e çıkarıldığı Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin yayımladığı özette, faiz artış kararının başlatılan parasal sıkılaştırma sürecinin ilk adımı olarak öngörüldüğünü vurguladı.
 
-          Dünya Bankası'nın 'Gıda Güvenliği' raporuna göre, Mayıs ayında gıda fiyatlarının bir önceki yıla göre %52 artış yaşandığı Türkiye, gıda enflasyonunda dünya 10'uncusu oldu.
 
-          Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı Haziran ayı öncü dış ticaret verilerine göre, dış ticaret açığı yıllık %34,5 düşüşle 5,4 milyar dolara geriledi.
 
-          Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kamuya olan borçların yapılandırma süresinin en az 3 ay uzatılmasını talep etti.
 
Dünya
 
-          İsveç hükümeti, Kurban Bayramı'nın birinci gününde başkent Stockholm'daki bir caminin önünde Kuran yakılmasını ‘İslamofobik’ olarak nitelendirerek kınadı. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “İsveç hükümetinin görüşlerini hiçbir şekilde yansıtmayan bu eylemleri şiddetle kınıyoruz” denildi.
 
-          Fransa'nın Nanterre kentinde 17 yaşındaki sürücü Nahel M'nin 27 Haziran'da polis kurşunuyla öldürülmesine tepki gösteren gençler sokağa inmeye devam ediyor. Ülke genelinde şimdiye kadar en az 1.000 binayla 5 bin araç ateşe verildi ve yaklaşık 3 bin 200 kişi gözaltına alındı.  Olay, Yunanistan'ın başkenti Atina'daki Fransız Büyükelçiliği'nin önünde de protesto edildi.
 
-          İsrail, işgali altındaki Batı Şeria'da havadan ve karadan son yılların en büyük saldırısını başlattı. Filistin Sağlık Bakanlığı, Cenin'de 8 kişinin hayatını kaybettiğini, 10'u ağır 50 kişinin de yaralandığını açıkladı.
 
-          Almanya'nın aşırı sağcı partisi AfD, ilk kez bir belediye başkanlığı seçimini kazandı. AfD partisinden Hannes Loth, Saksonya-Anhalt'ın doğu bölgesinde yer alan Raguhn-Jessnitz kasabasına %51.13 oy oranıyla belediye başkanı seçildi.