05 Temmuz 2023

5 Temmuz 2023 Çarşamba Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...

Politika
 
-          CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında CHP'deki “değişim” tartışmalarına ilişkin konuştu. Kılıçdaroğlu “Değişen şeyler %20'lerden %48'e uzanan kitlelerdir. Başörtülüsü, başı açığı, seküleri, milliyetçisi, Atatürkçüsü 25 milyon kişi bir araya gelebildiysek büyük bir değişimi zaten başlatmışız demektir” dedi.
 
-          Türkiye ve Mısır, 2013'ten bu yana ilk kez karşılıklı olarak büyükelçi atama kararı aldı. İki ülkenin diplomatik ilişkileri 2013'ten bu yana maslahatgüzar seviyesinde işliyordu. Ülkelerin konuya ilişkin ortak açıklamasında “Türkiye, Kahire Büyükelçisi olarak Büyükelçi Salih Mutlu Şen’i, Mısır ise Ankara Büyükelçisi olarak Amr Elhamamy’i aday göstermişlerdir” denildi.
 
-          Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki günlerde Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) gideceğini söyledi. Bayram öncesinde gerçekleştirdikleri ziyaretin verimli geçtiğini anlatan Şimşek, “Gelecek hafta BAE'den Türkiye'ye bir heyet gelecek. 2 ülke heyetleri arasındaki çalışmalar somutlaştıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE'yi ziyaret edecek” dedi.
 
-          İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 'değişim manifestosu'nu duyurdu. İmamoğlu, paylaşımında, “Değişime davet: CHP’de değişim, Türkiye’de değişim, iktidar için değişim sürecine katılımınızı, görüş ve önerilerinizi bekliyoruz” dedi.
 
-          Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsveç'teki Kuran yakma olayına ilişkin “Stockholm'de Kur'an-ı Kerim'e yapılan aşağılık saldırıyı ve uyarılarımıza rağmen bu saldırıya göz yumulmasını bir kez daha kuvvetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
-          MHP lideri Devlet Bahçeli, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan'a ilişkin sözleri nedeniyle tutuklanan gazeteci Merdan Yanardağ'a yönelik “Bir televizyon kanalında bebek katilini övmek, bununla da yetinmeyip hak gaspına uğradığını iddia etmek suçtur” değerlendirmesinde bulundu.
 
Ekonomi
 
-          Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat hesap sahiplerinin vade sonunda döviz talep etmeleri halinde döviz piyasasında oluşabilecek likidite ihtiyacını gidermek maksadıyla özel bankalara doğrudan döviz satışına yönelik esasları belirleyerek; "Bankalara TL karşılığında doğrudan döviz satılması" başlıklı bir yazı iletti.
 
-          Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur maaş düzenlemesine ilişkin, “Biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışma hayatının tek boyutu yok. Asgari ücreti bitirdik. İşveren ve çalışanlarımızı mutlu etmeye çalıştık. Refah ve yaşam kalitesini arttırmak önceliğimiz” dedi.
 
-          Ak Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılmasını içeren kanun teklifinin bu hafta Meclis Başkanlığı'na sunulacağını belirtti.
 
-          Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin sıralandığı ‘Fortune 500 Türkiye-2022 Araştırması’na göre, şirketlerin 2022 yılı net satışları bir önceki yıla göre %149’luk rekor artışla yaklaşık 8 trilyon liraya çıktı.
 
Dünya
 
-          NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in görev süresinin 1 Ekim 2024'e kadar uzatılması için anlaşmaya varıldı.
 
-          Wagner isyanının ardından katıldığı ilk uluslararası etkinlikte, Şanghay İşbirliği Örgütü üyesi ülkelerin liderlerine video konferans yoluyla hitap eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rusya tüm dış yaptırım, baskı ve provokasyonlara karşı koyuyor ve daha önce hiç olmadığı kadar gelişmeye devam ediyor" dedi.
 
-          İsrail güçlerinin Batı Şeria'da Cenin kentine düzenlediği hava saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 10'a çıktı. Filistin Sağlık Bakanlığı saldırılarda 20'si ağır 100'e yakın kişinin yaralandığını duyurdu.
 
-          Fransız basınındaki habere göre, Macron, Nael M. isimli sürücünün polis kurşunuyla öldürülmesine tepki olarak başlayan gösterilerden bölgeleri etkilenen belediye başkanlarıyla Elysee Sarayı'nda bir araya geldi. Macron, burada yaptığı açıklamada, “Sosyal medya ağlarına yönelik yasaklara yoğunlaşmalıyız. İşler çığırından çıktığında, erişimi düzenleyebilecek veya kesebilecek konumda olmalıyız” diye konuştu.
 
-          Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Yunanistan'ın deniz sınırları konusunda yaşanan anlaşmazlığı çözmek için Türkiye ile müzakerelere başlamaya hazır olduğunu ifade etti.