24 Mart 2024

Vehbi Koç Vakfı 55 yaşında

Çağdaş ve gelişen bir Türkiye için; yaşamın en temel gereksinimleri olan eğitim, sağlık ve kültür alanlarında faaliyet gösteren, Türkiye’nin ilk özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı bu yıl 55. yaşını kutluyor.
 
Bundan tam 55 yıl önce, 17 Ocak 1969’da Vehbi Koç tarafından kurulan Vehbi Koç Vakfı, “Üstümüze Vazife” diyerek yaşamın en temel gereksinimleri olan eğitim, sağlık ve kültür alanlarında hayata geçirdiği ve desteklediği projelerle daha gelişmiş bir Türkiye için çalışmaya başladı. Yarım asrı aşkın bir süredir, bu ülke için fayda üretmeye devam eden Vehbi Koç Vakfı, idaresini üstlendiği kurumlar, merkezden yürüttüğü düzenli programlar, alanında uzman sivil toplum kuruluşlarına verdiği destekler ve örnek iş birlikleri vasıtasıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Vakıf, yönetimini üstlendiği ve bugün her biri mükemmellik merkezi hâline getirilen eğitim, sağlık ve kültür alanındaki kuruluşlarıyla topluma örnek modeller sunmaya da devam ediyor.
 
Her biri mükemmeliyet merkezi olan kurumlar

Vehbi Koç Vakfı, kurulduğu ilk yıllarda okul, yurt, kütüphane ve klinik gibi tesisler kurarak bunları ilgili kamu kuruluşlarına devretmekteydi. Bu çalışmaların yanı sıra, 1980’li yılların başından itibaren kaynağı sağlanmış ve iyi organize edilmiş projeler gerçekleştirmeye yöneldi. Sürdürülebilir ve tekrarlanabilir modellerle ülkemizin gelişimine fayda sağlamayı amaçlayan Vehbi Koç Vakfı, bir eserin meydana getirilmesi kadar yaşatılmasının da önemli olduğu felsefesiyle işletme sorumluluklarını da üstlendi. Bugün Vakıf, eğitim, sağlık ve kültür alanlarında yönetimini üstlendiği kurumlar, desteklediği projeler ve düzenlediği programlar aracılığıyla tüm faaliyetlerinde “en iyiye” örnek olmayı sürdürüyor.
 
50 bini aşkın öğrenciye burs, 21 devlet okulu bağışı, sağlıkta örnek kurumlar...

Vehbi Koç Vakfı, kuruluşundan bu yana, eğitimde fırsat eşitliği yaratmak amacıyla maddi gücü yetersiz fakat yetenekli gençlere, aralıksız olarak burs imkânı sağlıyor. Bugüne kadar 50.000’i aşkın öğrenciye burs sağlayan Vehbi Koç Vakfı;  “Üniversite Bursları”, “Hemşirelik Bursları”, “Asistan Bursları”, “Mesleki Eğitim Bursları”, “Okul Başarı Bursları”, “AKMED Bursları”, “ANAMED Bursları” ve “Koç Üniversitesi Bursları” başlıkları altında gençlere sadece eğitim hayatlarında değil, aynı zamanda kariyerlerinde de destek olmaya devam ediyor. Vakıf; Koç Üniversitesi Hastanesi, VKV Amerikan Hastanesi, Bodrum Amerikan Hastanesi, Amerikan Tıp Merkezi, Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Semahat Arsel Hemşirelik, Eğitim ve Araştırma Merkezi (SANERC), Koç Üniversitesi İlk Yardım Eğitim Merkezi (KUİYEM), VetAmerikan Hayvan Hastanesi ve Hemşirelik Fonu’ndaki kaynakları ile sağlık sektöründe sürdürülebilir iyileşmeler hedefiyle hizmet kalitesini artırıyor.
 
Vehbi Koç Vakfı, ülkemizde kültür alanının nabzını tutuyor

Vehbi Koç Vakfı; çağdaş sanattan geleneksel sanata, kültürel mirasın korunmasına yönelik düzenlediği sergi ve etkinliklerle ülkemizde sanatın nabzını tutuyor. Kültürün yanı sıra eğitim odağında şekillenen ve her biri mükemmellik merkezi hâline gelen Sadberk Hanım Müzesi, Arter, Meşher, ANAMED, VEKAM, AKMED, VKV Ford Otosan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi ve Vehbi Koç Evi ile, Vakıf Türkiye’de kültür ve sanatı desteklemeye devam ediyor. Bunun yanı sıra Vehbi Koç Vakfı, 2006 yılından bu yana İKSV İstanbul Bienali’ni Koç Holding ile birlikte destekliyor, dünya arenasında İstanbul’un bir çağdaş sanat çekim merkezi olmasına katkıda bulunuyor. Vakıf, 20 diğer destekçinin katkıları ile Türkiye’nin ve dünyanın en önemli güncel sanat ve mimarlık etkinlikleri arasında sayılan Venedik Bienali’nde uzun süreli bir mekâna sahip olmasına destek oluyor.
Bununla birlikte Türkiye’nin sosyal ve ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağlamış kişi ve kurumları ödüllendirme misyonunu da kararlılıkla sürdüren Vakıf; eğitim, sağlık ve kültür alanlarında verdiği Vehbi Koç Ödülü ile de örnek olan hizmetleri tanıtmayı sürdürüyor.