06 Mart 2024

Elon Musk'ın Neuralink'i dünyayı değiştirebilecek mi?

Beyne yerleştirilecek mikroçipler sayesinde düşünce gücü ile felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli kişilerin hayat kalitesini artırmayı hedefleyen Neuralink şirketinin insanlı deneylerinden olumlu sonuçlar geliyor. Girişimin kurucusu olan Elon Musk, Neuralink'in beyin çipi yerleştirdiği ilk insan hastanın tamamen iyileştiğini ve düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar faresini kontrol edebildiğini açıkladı.
 
Neuralink, sağlık alanında son yılların en heyecan verici girişimlerinden biri. 2016 yılında Elon Musk ve yedi bilim insanı tarafından insanlar ve bilgisayarlar arasında bir veri iletim sistemi geliştirmek için kurulan şirket, aslen implante edilebilir beyin-bilgisayar arayüzleri geliştiren bir Amerikan nöroteknoloji şirketi. Şu anda yaklaşık 5 milyar dolar piyasa değerine ulaşan şirket, beyne yerleştirilecek mikroçipler sayesinde felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli kişilerin hayat kalitesini artırmayı ve parkinson, demans ve Alzheimer gibi beyin bağlantılı hastalıkların tedavi edilmesine olanak tanımayı hedefliyor.
 
Ocak ayında insan deneyi başladı
 
2016 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren şirket güvenlik protokolleriyle ilgili olarak defalarca inceleme çağrılarıyla karşı karşıya kalsa da geçtiğimiz yıl itibariyle Amerika Birleşik Devletleri'nde insan denemeleri için onay almayı başardı ve Ocak ayında ilk kez bir insana Neuralink tarafından implant yapıldı. Daha önce maymunlar üzerinde test edilen çiplerin, beyindeki sinyalleri başarıyla yorumlayarak cihazlara aktardığı kaydedilmişti.
 
Çalışmada, beynin hareket etme niyetini kontrol eden bir bölgesine cerrahi olarak bir beyin-bilgisayar arayüzü implantı yerleştirmek için bir robot kullanıldığını söyleyen Neuralink, ilk hedefin insanların düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar imlecini veya klavyeyi kontrol etmelerini sağlamak olduğunu eklemişti. Elon Musk, ilk insan deneylerine başlandığında motor nöron hastalığı olan İngiliz bilim adamı Stephen Hawking'e atıfta bulunarak, "Stephen Hawking'in bir hızlı daktilocudan ya da müzayedeciden daha hızlı iletişim kurabildiğini hayal edin. Hedefimiz bu." demişti. Musk yrıca ilk Neuralink ürününün adının "Telepati" olduğunu belirterek, sadece düşünerek telefon veya bilgisayarın ve bunlar aracılığıyla hemen her cihazın kontrolünü sağladığını anlattı.
 
Beklenen açıklama Elon Musk'tan geldi
 
Basit tabirle insan beynine çip yerleştirme çalışmasının sonuçları sağlık ve teknoloji çevrelerinde merakla beklenirken açıklama geçtiğimiz günlerde girişimin kurucusu Elon Musk'tan geldi ve büyük bir heyecan yarattı. Elon Musk, hastanın tam olarak iyileşmiş göründüğünü ve bir yan etki gözlemlenmediğini belirtirken, işin en önemli kısmını şu sözlerle açıkladı: "Hasta sadece düşünerek bir bilgisayar faresini ekranda hareket ettirebiliyor."
 
Musk, Neuralink'in şimdi hastadan mümkün olduğunca çok fare düğmesi tıklaması almaya çalıştığını söyledi.
 
Musk'ın Neuralink için büyük hedefleri var ve obezite, otizm, depresyon ve şizofreni gibi durumları tedavi etmek için çip cihazlarının hızlı cerrahi yerleştirmelerini kolaylaştıracağını söylüyor.
 
Neuralink şu anda süreçle ilgili daha fazla bilgi ve ayrıntı içeren talepleri reddediyor. Birçok hastalığa umut olabilecek bu çalışmanın insanlığı nereye götürebileceği ile ilgili çeşitliş projeksiyonlar yapılsa da öncelikle kesin sonuçları beklemek gerekiyor.