• Anasayfa
  • Sağlık
  • Harvard araştırması: Düzenli zeytinyağı tüketimi demans riskini azaltıyor
24 Nisan 2024

Harvard araştırması: Düzenli zeytinyağı tüketimi demans riskini azaltıyor


Zeytinyağı uzun zamandır sağlıklı bir diyetin parçası olarak tüketildiğinde daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilecek bir "süper gıda" örneği olarak gösteriliyor. Şimdi ise Harvard Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir çalışma, zeytinyağının demanstan ölme riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
 
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Harvard Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, birçok ülkenin yaşlanan nüfusları nedeniyle artan Alzheimer hastalığı ve diğer demans türleriyle karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleştirildi.
 
Araştırmacılara göre, margarin ve benzeri yağlar yerine zeytinyağı kullanmak demanstan ölme riskini azaltabilir.
 
Demans, hafızayı ve diğer zihinsel yetenekleri günlük yaşama müdahale edecek kadar etkileyen bir dizi durumu içerir. Bu hastalıklar beyindeki fiziksel değişikliklerden kaynaklanır ve en yaygın türü Alzheimer hastalığıdır.
 
Diyet ve demansa bağlı ölüm arasındaki ilişkiyi araştıran ve ilk olan bu çalışmada bilim insanları, otuz yıl boyunca 90.000'den fazla ABD vatandaşının diyet anketlerini ve ölüm kayıtlarını analiz etti. Bunlardan 4.749'unun demans nedeniyle öldüğü kaydedildi.
 
Her gün yarım çorba kaşığından fazla zeytinyağı tüketenlerin demanstan ölme riskinin, hiç zeytinyağı tüketmeyen veya nadiren tüketenlere kıyasla yüzde 28 daha düşük olduğu tespit edildi.
 
Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu'nda doktora sonrası araştırmacı olan Anne-Julie Tessier, "Çalışmamız, zeytinyağı gibi bitkisel yağları öneren diyet kılavuzlarını güçlendiriyor ve bu önerilerin sadece kalp sağlığını değil, potansiyel olarak beyin sağlığını da desteklediğini gösteriyor. Margarin ve benzeri yağlar yerine doğal bir ürün olan zeytinyağını tercih etmek güvenli bir seçimdir ve ölümcül bunama riskini azaltabilir" dedi.
 
Zeytinyağı beyin sağlığı için benzersiz derecede faydalı mı?
 
Önceki araştırmalar, işlenmiş veya hayvansal yağlar yerine zeytinyağı kullanan kişilerin daha sağlıklı beslenme ve potansiyel olarak daha iyi sağlık sonuçlarına sahip olma eğiliminde olduğunu öne sürmüştü. Bazı çalışmalar, daha yüksek zeytinyağı alımını daha düşük kalp hastalığı riski ile de ilişkilendirdi.
 
Tessier, bu çalışmada zeytinyağı ve demans ölüm riski arasındaki ilişkinin genel diyet kalitesinden bağımsız olduğunu belirtti ki bu da zeytinyağının beyin sağlığı için benzersiz bir şekilde faydalı özelliklere sahip olduğunu gösterebilir.
 
Tessier, "Zeytinyağındaki bazı antioksidan bileşikler kan-beyin bariyerini geçerek potansiyel olarak beyin üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olabilir. Zeytinyağının kardiyovasküler sağlığa fayda sağlayarak beyin sağlığı üzerinde dolaylı bir etkiye sahip olması da mümkündür". derken, bununla birlikte, bu aşamadaki araştırmanın gözlemsel olduğu ve zeytinyağının ölümcül demans riskinin azalmasına neden olduğunu henüz kanıtlamadığı konusunda uyardı.
 
Etkiyi doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulacak, ancak araştırmacılar çalışmanın diğer yağların yerine zeytinyağı kullanmanın sağlıklı bir beslenmeyi desteklemeye yardımcı olabileceğine dair kanıtları desteklediğini söyledi.