03 Nisan 2024

CEO Görünümü 2024 Araştırması: Stratejik dönüşüm zamanı


Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY (Ernst & Young), CEO Görünümü 2024 Araştırma sonuçlarını açıkladı. Dünya çapında 21 ülkeden 1.200 CEO’nun önümüzdeki döneme dair beklentileri, zorluklar ve fırsatlar üzerine gerçekleştirilen araştırma, CEO'ların önemli çoğunluğunun iyimser olduğunu gösteriyor. Rapora göre stratejik dönüşüm planlarını hayata geçirme konusunda aktif davranan CEO’lar gelir artışında %64 ve kârlılıkta %63 artış bekliyor. Rapor; bu dönüşümü gerçekleştiren CEO’ların oranının %58 olduğunu ve Temmuz 2023’te yüzde 21 olan bu oranın neredeyse üç katına çıkarak ciddi bir sıçrama kaydettiğini gösteriyor.
 
 
Dönüşüm, 2024 CEO gündeminde açık bir şekilde ön sıralarda yer alıyor. CEO'ların büyük çoğunluğu (%95) 2024 yılında dönüşümsel değişimlerini sürdürmeyi veya hızlandırmayı planlarken, planlarını hızlandırmak isteyenlerin oranı (%58) son altı ayda neredeyse üç katına çıktı. Temmuz 2023'te CEO’ların %37’si herhangi bir dönüşüm planı olmadığını söylerken CEO Görünümü 2024 Araştırması’nda ise bu oran sadece %5 olarak belirtiliyor. CEO'lar, kendi performansları hakkında gerçekçi ancak iyimser bir bakış açısıyla ve küresel makroekonomik ve jeopolitik ortam hakkında daha yüksek bir kesinlik ile işletmelerini önemli ölçüde yeniden tasarlamak istiyorlar.
 
Düşük büyüme ortamının devam edeceği ve çok düşük faiz oranlarına yakın vadede geri dönülmeyeceği beklentisine rağmen CEO'lar kendi büyüme ve kârlılıkları konusunda iyimserliklerini koruyor, yapay zekâdan yararlanıyor ve daha fazla verimlilik için finansal operasyonlara odaklanıyor. Ancak organik iş dönüşümü hikayenin sadece bir parçası. CEO'lar aynı zamanda portföylerinin yapısını da gözden geçiriyor.
 
Araştırmaya katılan CEO'ların dörtte üçü (%76), küresel ekonominin düşük büyümeyle devam edeceğini veya hiç büyümeyeceğini düşünüyor.  Katılımcıların yüzde 78'i, devam eden enflasyonist baskılar nedeniyle faiz oranlarının "daha uzun süre yüksek" kalması için hazırlanırken, yüzde 57'si işletme maliyetinde artış öngörüyor.
 
Araştırma aynı zamanda 20'den fazla ülkede 300 özel sermaye (PE) liderinin yatırım ve portföy yönetimi görünümlerine ilişkin bakış açılarını da açıklıyor. Ankete katılan PE liderlerinin yüzde 71'i CEO'nun düşüncelerini yansıtarak, mega işlemlerde de artış öngörüyor. Ankete katılan PE liderlerinin %70’i, 2024'te kurumsal yatırımlarda veya faaliyetlerde artış olacağını tahmin ediyor; bu da bir önceki yıla kıyasla daha canlı bir işlem pazarına işaret ediyor.
 
Birleşme ve satın almalarda artış bekleniyor
 
CEO'lar, birleşme ve satın alma işlemlerinde bir toparlanma bekliyor. Araştırmaya katılan 10 CEO’dan 8’i (%79) birleşme ve satın alma işlemlerinde 10 milyar ABD dolarının üzerinde bir artış olacağını öngörüyor. Ankete katılan CEO’ların %36'sı önümüzdeki 12 ay boyunca birleşme ve satın alma yapmayı planlıyor.
 
CEO Görünümü 2024 Araştırması’na göre ABD, birleşme ve satın alma faaliyetleri açısından en cazip hedef bölge konumunu korurken ABD’yi Japonya, İngiltere, Çin ve Hindistan takip ediyor. Birleşme ve satın alma işlemlerinde ‘gelişmiş üretim’ sektörü en üst sırada yer alan sektör olarak belirleniyor ve bunu 'bankacılık ve sermaye piyasaları', 'sigorta', 'tüketici ürünleri' ve 'mobilite' takip ederek ilk 5’te yer alıyor.
 
Teknolojik ilerlemelerin dur durak bilmeyen hızı sektörleri yeniden şekillendirmeye devam ediyor. Rakipler süreçleri kolaylaştırmak, maliyetleri düşürmek ve verimliliği artırmak için teknolojinin gücünden yararlanırken, bu yenilikleri benimsemeyen şirketler geride kalma riskiyle karşı karşıya kalıyor.
 
CEO’ların öncelikli odak alanları arasında verimlilik artırımları ve maliyet yönetimi stratejileri yer alıyor. Ankete katılan CEO'ların %42'si ve özel sermaye liderlerinin %45'i işletme sermayelerini etkin bir şekilde yönetmeye öncelik veriyor. Teknolojiyi verimli bir itici güç olarak benimseyen CEO'ların %41'i verimliliği artırmak ve iş performansını desteklemek için “yapay zekayı” çıkış noktası olarak görüyor. Dörtte üçü (%76) ise teknolojinin gelir artışı üzerinde çok az etkisi olacağını düşünüyor.
 
 
Jeopolitik riskler gündemden düşmüyor
 
Önümüzdeki 12 ay içinde dünya nüfusunun yarısının ülkelerinde seçimlerde oy kullanacağı göz önüne alındığında, CEO'lar jeopolitik risklerin ve potansiyel iş etkilerinin son derece farkında. Ankete katılanların dörtte üçünden fazlası (%78), popülist hareketlerin jeopolitik belirsizliği artırması ve ticari zorluklar oluşturmasından endişe duyuyor. Ankete katılanların %76’sı, 2024'teki büyük seçimlerde yapay zekanın siyasi olarak kötüye kullanılması konusunda da endişeli.
 
Çoğu CEO, kuruluşlarının jeopolitik belirsizliği karar alma süreçlerine entegre etme becerisinden emin olsa da katılımcıların neredeyse yarısı (%48) jeopolitik riskleri yönetmek için aktif süreçlerinde iyileştirme yapılması gerektiğine inanıyor. Aslında, ankete katılan CEO'ların ve PE liderlerinin %98'i, belirli iş kollarından çıkmak (CEO yanıt verenlerin %32'si ve PE yanıt verenlerin %38'i) veya planlanan bir yatırımı ertelemek (CEO yanıt verenlerin %42'si ve PE katılımcılarının %32’si) dahil olmak üzere yatırım planlarında değişiklikler yapmak zorunda kalıyor.