03 Nisan 2024

Elektronik cihazlar Z kuşağında miyop salgını başlattı

 
Dünya genelinde artan elektronik cihaz kullanımı özellikle Z kuşağında görülen miypo vakalarının ciddi oranda artmasına neden oluyor. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, evde geçirilen sürelerin artması ve doğal ışıktan mahrum kalmanın bu salgının hızını artırdığı gösteriyor.
 
İngiliz basınında çıkan haberler yakın görüşlülük ya da miyopluk oranlarının dünya genelinde hızla arttığını ve ve İngiltere'de son otuz yılda bu oranın %46'ya yükseldiğini ortaya koyuyor. ABD'de Kaliforniya'da yapılan bir araştırma da miyopluğun gençler arasında %59 gibi şaşırtıcı bir oranda arttığını söylüyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 2030 yılına kadar küresel nüfusun %40'ı miyop olacak.
 
Daily Mail'e konuşan Londra Lazer Göz Kliniği'nde dünyaca ünlü bir göz cerrahı olan Dr. Joern Jorgensen, Z kuşağının tüm gün elektronik cihazlarına bakmaktan giderek miyoplaştığı ve telefon bağımlısı olarak kapalı alanlarda kalmaya devam etmeleri halinde bir körlük salgınıyla karşı karşıya kalacakları uyarısında bulunuyor.
 
1990'ların ortası ile 2010'ların ortası arasında doğan Z kuşağının yeterince dopamin almaması nedeniyle durumun daha da kötüye gideceği uyarısında bulunan Dr. Joern Jorgensen, "Hayatlarının kritik bir döneminde doğal güneş ışığı alamıyorlar ve bu da miyopide çok belirgin bir artışa neden oluyor. Bu endişe verici ve gördüğümüz şey bir salgın. Gün ışığında futbol oynamak, herhangi bir spor yapmak ya da sadece arkadaşlarla oynamak için dışarı çıkmak, dopamin salgılayan kimyasal bir süreci sağlıyor. Dopaminin gözde miyopluğa neden olan büyüme türüne karşı bir engelleyici olduğunu biliyoruz. Çocukları dışarı çıkmaya ve daha fazla spor yapmaya teşvik edebiliriz, ancak sosyal medyanın hayatlarında bu kadar önemli bir rol oynamasıyla zaten olanları tersine çeviremezsiniz. İkinci zarar verici faktör ise gençlerin yakın mesafeden yaptıkları işlerin miktarıdır ki, bu da zarar vericidir." dedi.
 
Kapalı mekanlarda geçirilen sürenin artışı endişe verici
 
Retinada yüksek seviyelerde bulunan dopamin, görüşü gün ışığı koşullarına göre ayarlıyor. Güneşte geçirilen zaman dopamin seviyelerini artırırken, kapalı alanlarda kalmak önemli nörotransmitter miktarını azaltarak ciddi göz sorunlarına yol açıyor. Bu arada, yüzden birkaç santim uzaktaki elektronik cihazlara bakarak geçirilen süre de miyopluğa neden oluyor.
 
Psychology Today'de 2022 yılında yayınlanan bir makaleye göre, COVID-19 salgını çocukları kapalı mekanlarda ve ekranlara odaklanmış halde tuttu ve bu da görme yetisinin kötüleşmesine yönelik küresel eğilimi daha da hızlandırdı.
 
Makaleye göre, Kaliforniya ve Avustralya'nın Sidney kentinde yapılan çalışmalar, açık havada geçirilen zamanın daha düşük miyopluk riskiyle güçlü bir şekilde bağlantılı olduğunu ortaya koydu.
 
Ekrana fazla maruz kalmak olumsuz etkiliyor
 
BBC Look North'a konuşan Pinderfields Hastanesi'nden Dr. İrfan Jeeva ise dijital cihazlara maruz kalmaları nedeniyle daha fazla gencin gözlüğe ihtiyaç duyduğunu söyledi. Jeeva, "Bu konuda hala bir şeyler öğreniyoruz, ancak ekrana daha fazla maruz kalmanın görme sağlığınızı, zihinsel sağlığınızı, fiziksel sağlığınızı ve duygusal sağlığınızı etkileyebileceğine inanmam için yeterli veri var. Ekranlar oldukça bağımlılık yapıcıdır ve onlarla daha fazla zaman geçirmek istemenize neden olan içsel bir ödül mekanizmaları var" dedi.
 
Küresel Miyopi Farkındalık Koalisyonu, çocukların %52'sinin küçükken ebeveynlerinin oynadığından daha az dışarıda oynadığını tespit etti ve çocuklar arasında miyopluğun tedavisi için daha fazla fon çağrısında bulunan bir imza kampanyası başlattı. Kampanyayı başlatan optometrist Jason Higginbotham, yaşam tarzındaki değişiklikler nedeniyle, giderek artan sayıda insanın miyopiye bağlı olarak görmeyi tehdit eden rahatsızlıklara yakalanma riski altında olduğunu belirterek, "Bu artık potansiyel bir tehdit olarak görülmemeli  ve bu konuda şimdi bir şeyler yapmaları için yetkililer üzerinde baskı kurmak istiyoruz. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa, çocuğunuzun gelecekte görme kaybı riskiyle karşı karşıya kalma olasılığı o kadar azalacaktır." dedi.