05 Ocak 2023

En güzel kış tatili rotaları

Kayakseverler, kar görmek isteyenler, yeni ve farklı kış sporlarına yönelmeyi arzu edenler, kısa bir tatil ile rutinin dışına çıkmayı özleyenler için zaman geldi. İşte tüm renkleri ve güzellikleriyle kış rotaları...

Kış tatilinin vakti geldi. Ülkemiz karın ve soğuğun tadını doyayısa çıkarabileceğiniz çok kaliteli tatil yörelerine sahip. Kayak veya daha farklı birçok aktivite imkânı sağlayan tatil merkezleri her yaşa, her zevke uygun fırsatlar sunuyor. İster doğanın içerisinde beyaz örtünün tüm saflığı ile buluşarak huzurlu bir tatil geçirin, isterseniz doyumsuz renkler arasında yürüyüş yapın, isterseniz de kayak merkezleriyle ünlü şehirlerimizde gezmenin tadını çıkarın. İşte kış tatilinde tercih edebileceğiniz farklı rotalar...

Abant’ın büyüleyen kış manzaraları
Bolu sınırları içinde kalan Abant Gölü ve ona yakın olan Gölcük, her mevsim olduğu gibi soğuk kış günlerinde de tatilcilere müthiş manzaralar sunuyor. Abant; İstanbul, Ankara, Bursa ve Eskişehir gibi pek çok şehre çok yakın. Bu sayede hafta sonu tatillerinde bile keyifli bir rota olarak öne çıkıyor. Abant Gölü kıyısındaki ahşap evler, iskeleler ve oteller âdeta kartpostallardan fırlamış hissini veriyor. Göl kenarında bulunan otellerin çoğu butik konseptleri ve doğa ile uyumlu ahşap mimarileri ile öne çıkıyorlar. Abant’ta köknar, çam, meşe, gürgen, kestane, kayın ve onlarca ağaç türünün çevrelediği milli parkta lapa lapa yağan karın tadını uzun yürüyüşler yaparak çıkarabilirsiniz. 

Köroğlu Dağları’nda bulunan Kartalkaya ise 2 bin metre yükseklikteki zirvesi, düzenli kayak pistleri ve otelleriyle ulaşımı kolay bir diğer kış tatili mekânı ve kayak merkezi. Aralık ayından, nisan ayına kadar kar bulunan dağın beyaz karla örtülü yeşil çam ağaçları, olağanüstü bir doğa güzelliği sunuyor. Abant’a 15 kilometre mesafede bulunan ve geleneksel Osmanlı konaklarının süslediği sokakları ile tam bir nostalji yaşatan Mudurnu’da da Abant butik otellerini aratmayacak kalitede oteller mevcut. Orman Bakanlığı tarafından “tabiat anıtı” olarak tescil edilen Samandere Şelalesi, bölgede görülmesi gereken renkli yerlerden biri. 

Kışın tadı Kartepe’de çıkar
Muhteşem doğaya sahip Maşukiye’nin zirvesinde bulunan Kartepe, geniş ormanlık alanları, kayak pistleri, trekking rotalarıyla tatilcilere unutulmaz günler sunmayı vaat ediyor. Sapanca Gölü ve İzmit Körfezi manzarasına sahip Kartepe; İstanbul, Ankara, Bursa gibi yerlere yakın olması sayesinde hafta sonu kısa bir yolculukla gidebileceğiniz, kış tatiline en uygun merkezlerden biri. 

Kartepe’de her seviyeden kayak tutkununa uygun pistler bulunuyor. Hatta çocuklar için ayrı bir kayak pisti bile var. Bölge kayak dışında da kışın tadını çıkarmak isteyenler için birçok alternatif sunuyor. Muhteşem manzaralar eşliğinde yapılacak trekking turları da bunlardan biri. Kartepe aktiviteleri arasında kuş gözlemciliğinin ayrı bir yer var. Sapanca Gölü civarında yaşayan farklı kuş türleri, hayvanseverlere oldukça keyifli bir vakit geçirme şansı sunuyor. Gölleri, ormanları, kuşları, karlı tepeleri olan bu muhteşem bölgeye yukarıdan bakmak isteyenler ise hava uygunsa yamaç paraşütü ile bu şansı yakalayabilir. Kartepe dağları, dereleri ve köyleri ile tam bir kartpostal görünümünde. Burada fotoğrafçılık turları ve foto safari etkinlikleri ile bölgenin eşsiz manzarasını karelerinize sığdırmayı deneyebilirsiniz.



Kış tatilinin yıllardır gözdesi: Erciyes
Yaklaşık 1 milyon yıl yaşında sönmüş bir volkanik dağ olan Erciyes, kış sezonlarının en çok tercih edilen kayak merkezlerinden biri. Dağcılık ve buzul tırmanışları için de profesyonel sporcuların en çok tercih ettiği merkezlerden olan Erciyes, kış boyunca kayak ve kar sporları sevenlere hizmet veriyor. Erciyes Kayak Merkezi’nde alp disiplini, kuzey disiplini, kar kızağı, buz pateni, snowboard ve serbest stillerde kayabileceğiniz pek çok pist bulunuyor. Erciyes’te on-pist ve off-pist olmak üzere toplam 102 km uzunluğunda birbiriyle bağlantılı 34 farklı kayak pisti mevcut.  Kayak dışında çeşitli eğlence ve aktivitelerin düzenlendiği Erciyes'te uluslararası etkinlikler de yapılıyor. Erciyes ayrıca snowkite (kar uçurtması) sporu için dünyanın en önemli yerlerinden biri. Kışın düzenli esen rüzgârı, etrafında hiç ağaç olmaması, otellerin hemen önünden başlayıp tekrar otellere dönülebilmesi Erciyes’i snowkite için özel bir yer hâline getiriyor.



Issızlığın sesini dinleyebileceğiniz bir göl: Çıldır Gölü
Kış seyahatleri dendiğinde Çıldır Gölü en güzel deneyimlerden birini sunuyor. Aralık ayının ortasından itibaren donmaya başlayan Çıldır Gölü’nde yürüyebilir, kocaman bir hiçliğin ortasında çok iyi fotoğraflar çekebilirsiniz. Kars’a 70 kilometre mesafede, yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta yer alan Çıldır Gölü’nün güney kıyıları Kars ili, batı ve kuzey kıyıları Ardahan ili sınırlarında. Doğu Anadolu’daki en büyük ikinci göl olan Çıldır, kışın üzerinde yürüyüp atlı kızaklar ile gezebileceğiniz bir buz kütlesine dönüşüyor. Donmuş gölde yürümek, her adım atışınızda gelen çıtırtı sesleri ile inanılmaz bir deneyim sunuyor. Kışın buz tutan Çıldır Gölü üzerinde, Kars ve Ardahan yöre ahalisinin yanı sıra, Gürcistan, Azerbaycan, Kızgızistan, Türkmenistan gibi ülkelerden gelenlerin de katılımı ile gerçekleşen Çıldır Göl Festivali’nde atlı kızaklar ile yapılan yarışları izleme ve Âşık Şenliğine katılma şansınız olabilir.



Son yılların popüler merkezi: Ilgaz Dağı
Karadeniz Bölgesi’nin en iyi kayak merkezlerinden birine sahip Ilgaz Dağı, aralık ve nisan ayları arasında hizmet veren kayak merkeziyle son yılların popüler kış tatili merkezlerinden. Dağ eteklerinde, milli park sınırları içerisinde bulunan kayak merkezinde kayak ve snowboard yoğun olarak yapılan aktiviteler arasında. Birçok macera sporuna uygun olan Ilgaz, bu açıdan da tercih ediliyor. Ilgaz’da konaklamak için ise rengârenk ahşap konakların olduğu nostaljik bir konsept oluşturan köyü de tercih edebilirsiniz. Ilgaz Dağı’nın eteklerinden doruklarına doğru karaçam, kızılçam ve köknar hâkim ağaç türleri. Bol ve bütün yıl akan akarsuları ile zengin bitki örtüsünün oluşturduğu şartlar karaca, geyik, yaban domuzu, kurt, ayı, tilki gibi, yaban hayatı türlerine uygun yaşam ortamı sağlıyor. Ilgaz Dağı jeolojik ve jeomorfolojik oluşumları, heybetli orman dokusunun oluşturduğu peyzajın çeşitliliği ile hoş bir görsel şölen sunuyor. 

Masallar diyarı Ayder Yaylası
Karadeniz’in dillere destan oksijen deposu yeşil yaylaları, kış mevsiminde ayrı bir güzelliğe bürünüyor. Her mevsim farklı bir atmosferi olan Ayder Yaylası, karlı dağ manzaraları ve kışın dondurucu soğuğuna rağmen sıcacık kaplıcalarıyla her türlü isteğinize göre tatil yapabileceğiniz mükemmel bir rota. Kaplıcanın 55-60 derece sıcaklıktaki şifalı suyu, birçok hastalığın tedavisi için de tercih ediliyor. Ayder’in olmazsa olmazı yaylada horon şenliklerini, kar üzerinde deneyimlemek de oldukça keyifli. Güneş batıp karanlık çöktüğünde tüm yaylayı aydınlatan bembeyaz karlar üzerinde ateş yakmak rağbet gören aktivitelerden biri. Konaklama için ise geleneksel ahşap Rize konaklarını tercih ederek etnik bir gecenin tadını çıkarabilirsiniz. Çamlıhemşin, Türkiye’de çok sevilen yerlerden biri. Doyumsuz manzaralarına bakmak, çay tarlasında yürümek, tarihi konaklarda vakit geçirmek, değişik Karadeniz yemekleri yemek Ayder ve Çamlıhemşin tatilinde yapılması gerekenler. Çamlıhemşin’e 15 dakika mesafedeki Zilkalesi’ne uğramadan tatili sonlandırmamak gerekiyor. Tarihi havası ile ziyaretçilere geçmişte yolculuk yaptıracak bu görkemli kalede hem fotoğraf çekebilir hem de manzaranın ve bol oksijenin tadını çıkarabilirsiniz.

Davraz’ın dayanılmaz çekiciliği
Yaz mevsiminde açan gülleri ve lavantalarıyla ziyaretçi akınına uğrayan Isparta, kışın da cazip imkânlar sunuyor. Toroslar'ın en yüksek zirvesinde bulunan Isparta Davraz Kayak Merkezi, çeşitli kış sporlarını yapabileceğiniz, tam donanımlı bir tesis. Davraz’da kayak sezonu aralık ayının sonlarına doğru başlıyor ve burada snowboard, tur kayağı, dağcılık sporları yapılabiliyor. İster amatör olun isterseniz profesyonel Davraz’da güvenli ve kontrollü bir şekilde kayabilirsiniz. Kayak yapmayla ilgilenmiyorsanız da kayak merkezinde bulunan kafede sıcak çayınızı yudumlarken muhteşem manzarayı izleyerek ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Kış mevsiminde hatırı sayılır sayıda ziyaretçi ağırlayan Davraz, yamaç paraşütü için de elverişli alanlara sahip. 

Ege’nin kalbinde kış tatili: Bozdağ Kayak Merkezi
Bozdağ, ormanlık alanları, doğal güzellikleri, belde içerisindeki piknik ve mesire yerleri ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı. Bozdağ Kayak Merkezi, İzmir’in Ödemiş ilçesinde yer alıyor ve Ege bölgesindeki en önemli kayak merkezi. Tesis tatil günlerinde 15 binin üzerinde ziyaretçiye hizmet veriyor. Tesiste 3 adet kayak alanı profesyonel ve amatör kayakçılara hitap ediyor. Tesis içerisinde otel, restoran, kafeterya, izleme balkonları bulunuyor. Seyahat acentaları Bozdağ’a günübirlik turlar da düzenliyor. Bozdağ’da her yıl şubat ayında “Dağcılık Şenlikleri” yapılıyor. Bu tarihlerde beldeye gelen dağcılık kulübü üyeleri, kamp yaparak zirve yürüyüşü gerçekleştiriyor. Bozdağ yamaç paraşütü için de uygun coğrafi koşullara sahip. 

Dünyanın sayılı kış sporları merkezlerinden Palandöken
Türkiye’nin kışı en sert yaşayan şehirlerinden Erzurum, kayak turizmi için vazgeçilmez noktalardan biri. Meşhur Palandöken Kayak Merkezi, 2010 yılında Üniversite Kış Oyunları’na da ev sahipliği yaparak bu alandaki kalitesini gözler önüne koydu. Palandöken, küçükten büyüğe, amatörden profesyonele herkes için uygun pistleriyle ailenizle gönül rahatlığıyla kış tatili geçirebileceğiniz imkânlara sahip. Kayak merkezi, yılın 5 ayı kayak yapabileceğiniz, uluslararası tescilli, yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın da ileri gelen kış tatil merkezlerinden.



Palandöken’deki kayak otelleri, bölgeye yerli ve yabancı turist ilgisinin her geçen gün daha da artması, tatilin kışın da yapılabileceği anlayışının yaygınlaşması ile gelişti ve sayıca da arttı. Palandöken otelleri eşsiz dağ ve kar manzarası ile gelenleri büyülüyor. Kayak yapmak isteyenlere güvenli alanlar sunan otellerde ayrıca çok sayıda hizmet sunuluyor. Bütün gün kayak yaptıktan sonra termal hizmetlerden de yararlanabilir, ardından da kar manzarası eşliğinde çayınızı yudumlayabilir, romantik bir yemek yiyebilirsiniz. Palandöken otellerinde kayak sporu haricinde telesiyej kullanarak mis gibi havayı içinize çekip beyazla buluşabilirsiniz. Yine uzun trekking parkurlarında doyumsuz manzaralar eşliğinde yürüyüp dönüşte şömine başında yorgunluğunuzu atarak unutulmaz bir kış tatili yaşayabilirsiniz.