11 Ocak 2022

11 Ocak 2022 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...
 
SİYASET
 
- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde siyasi ve ekonomik ilişkiler ile savunma iş birliğinin geliştirilmesi konuları değerlendirildi. Küresel ve bölgesel konular kapsamında Ukrayna krizi, Kazakistan'daki protestolar, Ermenistan'la normalleşme süreci, Afganistan, Bosna-Hersek ve Etiyopya'daki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. 
 
- Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, 2021'de 66 bin 121 başvuru yapıldığını ve bunların yüzde 73'ünden fazlasının adil yargılanma hakkı için olduğunu belirterek, "Başlangıçtan itibaren verdiğimiz toplam ihlallerin yüzde 77'si adil yargılanmaya dahildir. Bu sayı ve oranlar bize aslında vahim bir durumu işaret ediyor. Adil yargılanma hakkıyla ilgili bir meselemiz var" değerlendirmesini yaptı. 
 
- Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin Merkez Yürütme Kurulu gündemine ilişkin yaptığı açıklamada, protestoların yaşandığı Kazakistan'daki durumu çok yakından takip ettiklerini belirterek, "Şartlar ne olursa olsun Kazakistan'ın yanındayız" dedi.
 
- DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, FOX TV'deki Çalar Saat programında cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin, "Biz şu an bir ittifakta değiliz ama parlamenter sistem isteyen partilerden biriyiz. Eğer bir ittifak olursa, ittifak yapacak partilerin tek bir adayla girmesini biz de destekleriz" açıklamasını yaptı. 
 
- CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için hazırladığı raporda, 20 yılda 811 gazetecinin tutuklandığını belirterek, “12 Eylül döneminde başlayan basını sermayenin kontrolüne alma çabaları AKP döneminde ivme kazandı, etik değerler yok edildi” dedi. 
 
- CHP Milletvekili Burak Erbay’ın kamuoyunda da tartışma yaratan kalıcı yaz saati uygulamasıyla ilgili soru önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, uygulamadan bugüne kadar 3,97 milyar TL tasarruf edildiğini aktararak "Mevcut saat uygulamasının değiştirilmesi yönünde bakanlığımızın bir çalışması bulunmamaktadır" dedi. 
 
EKONOMİ
 
- Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı 2021 Kasım ayına ilişkin işsizlik rakamlarına göre işsizlik kasımda yüzde 11,2 seviyesinde gerçekleşti. İşsiz sayısı 39 bin kişi artarak 3 milyon 777 bin kişiye çıktı. İşsizlik oranı ekim ayında da yüzde 11,2 olarak gerçekleşmişti.
 
- Döviz hesaplarının TL mevduata dönüşüm esaslarında değişiklik yapıldı. Şirket ve kurumlar da artık döviz hesabını TL mevduata dönüştürebilecek. Tüzel kişiler 6 ay veya 1 yıl vadeli TL mevduat hesabı açabilecek.
 
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre Aralık 2021'de banka ve kredi kartıyla yapılan harcamalar 213 milyar 603 milyon liraya yükselirken, kasım ayına göre artış yüzde 31,4 oldu. Bir ayda vatandaşların market harcamaları yüzde 38, çeşitli gıda harcamalarıysa yüzde 37 artış gösterdi.
 
- IMF, gelişmekte olan ülke ekonomilerinin ABD Merkez Bankası'nın faiz artışına hazırlıklı olması gerektiği uyarısında bulundu. Uyarıda beklenenden hızlı verilecek faiz artışı kararlarının finans piyasalarında oynaklık yaratabileceği, sermaye çıkışlarını tetikleyeceği ve para birimlerinde değer kaybına yol açacağı belirtildi.
 
DÜNYA
 
- ABD ve Rusya heyetlerinin Ukrayna krizini ele aldığı görüşmeler İsviçre'nin Cenevre kentinde başlarken, Rusya ABD'ye, Ukrayna'yı işgal etme niyeti olmadığı mesajı verdi.
 
- Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, ülkesi İtalya'da iki haftadan uzun süredir tedavi gördüğü hastanede vefat etti.
 
- Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, geçtiğimiz hafta gerçekleşen hükümet karşıtı protestoları "darbe girişimi" olarak nitelendirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün bölgenin istikrarsızlaştırılmasına ve "renkli devrimlere" müsaade etmeyeceğini belirtti.
 
- Pfizer CEO’su Albert Bourla, mart ayında Covid-19’un Omicron varyantına karşı geliştirmekte oldukları aşının hazır olacağını, bu nedenle halen kullanılmakta olan aşılarının dördüncü dozuna ihtiyaç olduğunu sanmadığını belirtti. 
 
- Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ülkedeki dördüncü koalisyon hükümetini kurdu. Hükümet, iklim kriziyle mücadele etmek için 35 milyar avro yatırım yapacaklarını duyurdu.
 
- Avustralya Açık’ta oynamak için bu ülkeye giden ancak Covid-19 aşısı olmadığı için günlerdir Melburne’deki bir göçmen merkezinde tutulan tenisçi Novak Djokovic hakkındaki vize iptali kararı mahkeme tarafından bozuldu.