15 Haziran 2021

15 Haziran 2021 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...

SİYASET    
 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile göreve gelmesinin ardından ilk yüz yüze görüşmesini Brüksel'deki NATO zirvesi kapsamında gerçekleştirdi. Görüşmeye ilişkin basın toplantısında konuşan Erdoğan, “İki müttefike ve stratejik ortağa yakışır şekilde doğrudan diyalog kanallarını etkin kullanma hususunda mutabık kaldık. Son derece yararlı ve samimi bir görüşme oldu. Sayın Biden'la önümüzdeki dönemde bu hedefler doğrultusunda iş birliğimizi artıracağız” değerlendirmesinde bulunurken, Biden'ın 1915 olayları ile ilgili 'soykırım' ifadesini kullanmasının gündeme gelip gelmediği sorusuna ise "Hamdolsun hiç gündeme gelmedi" cevabını verdi. 
 
- ABD Başkanı Joe Biden ise "Pozitif ve üretken bir görüşme oldu. Birçok konuda nasıl ilerleyeceğimiz konusunda anlaştık. Ekiplerimiz konuşmaya devam edecek. Türkiye ile gerçekten ilerleme kaydedeceğimize eminim" değerlendirmesinde bulundu.  
 
- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesine ilişkin de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fransa'yla bugünkü görüşmemizde özellikle ikili görüşmelerimizin ciddi bir dayanışma içerisinde, devamında mutabık kaldık. Fransa ile Suriye ve Libya'da müşterek çalışma yapabiliriz” dedi. Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’la görüşmelerinde ise Kıbrıs sorunu konuşuldu. Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le görüşmesinde de “pozitif gündemi destekleyecek adımların karşılıklı atılması konusunda fikir birliğine varıldığını” da söyledi.
 
- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı tüm çalışanların bugünden itibaren aşı randevusu alabileceğini duyurdu. 
 
- İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Adana ziyaretinde yaptığı açıklamada, "Kendiniz gördünüz, insanların korku duvarı yıkılmış, açık açık bize seslendikleri şu oldu, seçimi seslendiler. 'Seçimi isteyin, seçimi getirin' diye vatandaşın bir talebi var" dedi. 
 
- CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in Demirören Holding'in Doğan Medya'yı satın alırken Ziraat Bankası'ndan aldığı krediyi ödemediği iddiasının ardından Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi. 
 
EKONOMİ
 
- CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Merkez Bankası'nın döviz rezervi 100 milyar dolar seviyesine ulaşmış vaziyette" açıklamasına ilişkin, "Merkez Bankası rezervleri hakkında Cumhurbaşkanı’na eksik ve yanıltıcı bilgi verildiği anlaşılıyor. Gerçek net rezerv eksi 55 milyar dolardır" değerlendirmesinde bulundu.
 
- Cari işlemler dengesi, Nisan’da 1,71 milyar dolar açık verdi. 4 aylık açık 9,58 milyar dolar olurken, yıllık cari açık 32,7 milyar dolara geriledi. 
 
- Otomotiv Sanayii Derneği’nin verilerine göre, yılın ilk 5 ayında otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28, ihracat ise yüzde 37 arttı.
 
- Hazine ve Maliye Bakanlığı, dolar cinsi beş yıl vadeli kira sertifikası için bankalara yetki verdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Hazine ve Maliye Bakanlığı, dolar cinsinden bir kira sertifikası ihracı gerçekleştirmek amacıyla Dubai Islamic Bank, Emirates NBD Capital, HSBC ve Standard Chartered Bank’a yetki vermiştir" denildi.
 
- Mayıs ayında yabancılara konut satışı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 106,5 artarken, en çok konutu Irak vatandaşlarının aldığı açıklandı.
 
DÜNYA
 
- NATO Liderler Zirvesi'nde yapılan ortak açıklamada ittifakın Avrupa'ya nükleer füze yerleştirme gibi bir niyeti olmadığı, ancak Rusya'nın büyüyen cephaneliğine karşılık verileceği belirtildi. Bildiride, "Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkılarımızı artırdık. Bunun tam olarak uygulanmasına bağlılığımız sürmektedir. Suriye'den Türkiye'yi vurabilecek veya tehdit edebilecek füze atışlarına karşı müteyakkız olmaya devam ediyoruz. Müttefikimiz Türkiye'ye milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yaptığı için takdirlerimizi yineliyoruz" ifadeleri yer aldı. 
 
- Sonuç bildirgesinde Çin'in davranışları "sisteme bir meydan okuma" olarak tanımlarken, Çin'den "güvenlik riski" olarak bahsedildi. Çin'in nükleer cephaneliğini hızla genişlettiği ve Rusya ile askeri iş birliği yaptığı belirtilirken şeffaflık eksiğinin ve dezenformasyonu araç olarak kullanmasının altı çizildi. Genel Sekreter Jens Stoltenberg, "Moskova'nın saldırgan eylemlerinin" güvenliği tehdit ettiğini de vurguladı.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, NATO'nun Ukrayna'yı ittifaka üye olarak almayı kabul ettiğini açıkladı.
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan'da ABD ve NATO askerlerinin çekilme planları sürerken Kabil Havalimanı'nın denetlenmesi ve işletilmesi konusunda Türkiye'nin kilit rolde olduğunu söyledi ancak bu konuda henüz bir karar alınmadığını ekledi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Kabil’de Mehmetçik Taliban ile baş başa bırakılmamalı" dedi. 
 
- İsrail'in yeni Başbakanı Naftali Bennett, 2 yıllık siyasi açmaz sonucu yapılan 4 seçimin sonucunda kutuplaşan halkı birleştireceği vaadinde bulundu.