15 Haziran 2022

15 Haziran 2022 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...

SİYASET
 
- Türkiye'nin yeni uydusu Türksat 5B’nin hizmete alım töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin uzay macerasında yeni bir aşama olan bu uyduya kadar geçen sürecin, Türkiye'de eser ve hizmet siyasetinin hangi engeller aşılarak yürütüldüğünün hikâyesi olduğunu söyledi.
 
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Artık Turkey yok, Türkiye var. Bundan sonra uçaklarımızın gövdesine de Turkish Airlines yerine Türkiye Hava Yolları yazacağız” ifadesinin ardından Türk Hava Yolları uçaklarındaki marka ismini “Türkiye Hava Yolları” olarak değiştirecek.
 
- İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına sosyal medya hesabından paylaştığı, “Sen böyle saçmalamaya devam et, biz geldiğimizde onu da düzeltip Türk Hava Yolları yazarız. Ne de olsa az kaldı” mesajıyla yanıtını verdi.
 
- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun siyasi parti üyeliğini düşürdü. Kaftancıoğlu kararın ardından “CHP üyeliği inanç işidir, yürek işidir, emek işidir. O inanç, o yürek, o emek bizde oldukça gerisi teferruattır” açıklamasını yaptı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Canan Kaftancıoğlu, Cumhuriyet Halk Partimizin İstanbul İl Başkanı ve üyesidir. Hukuk üzerinde kurulan siyasi baskıyla alınan zorlama kararlarla bu gerçek asla değiştirilemez. Demokratik ve adil bir Türkiye mücadelemizde Canan Kaftancıoğlu ile yol arkadaşlığımız devam edecektir” dedi.
 
- MHP Lideri Devlet Bahçeli, “HDP’nin kapatılması Anayasa Mahkemesi'nin adalete, tarihe, millete, şehitlere ihmali mümkün olmayan bir görevidir” dedi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kimliği üzerinden yapılan tartışmalara da değinen Bahçeli “Kılıçdaroğlu'nun Alevi İslam inancına sahip olması onun için bir kayıp, bir handikap, utanacağı veya mahcubiyet duyacağı bir özelliği değil” dedi.
 
- KKTC basınında yer alan haberde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Kıbrıs ziyareti sırasında Meclis'te yaptığı konuşmada ana muhalefet partisi olan Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) milletvekillerine “İçinizde PKK'lı vekiller var. Gidin Elçiliğe sorun, dosyadaki fotoğrafları göstersin" dediği öne sürüldü.
 
- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Parlamenter Asamblesi Siyasi Komisyon ile Akdeniz ve Orta Doğu Özel Grubu ortak toplantısında konuştu. Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunlara işaret eden Akar, “Ne yazık ki bazı Yunan politikacılar, kendi siyasi hırsları için, sanki Yunan halkının bile aleyhine olan olumlu çabaları baltalamak istercesine, gerilimi tırmandıran kışkırtıcı eylemler ve söylemler peşinde koşuyorlar. NATO üyeleri olarak, ittifak içindeki yapay silah programlarına ve ittifak içerisinde ittifaklara ihtiyacımız yok. İki ülke arasındaki sorunlar görüşmeler diyalog olmadan çözülemez” dedi.
 
- CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın Gezi eylemlerine katılanlara "sürtük" demesine ilişkin, “Erdoğan bir küfürbazdır” dedi. Adalet Yürüyüşü'nün yıldönümüne ilişkin de konuşan CHP lideri, “O yürüyüş bir başlangıçtı. Bitmiş değil. Sürdürüyoruz. Altı lideri buluşturdu. Yürüyüşü sağlamak zorundayız” ifadelerini kullandı.
 
- İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı açılan davada Danıştay savcısı mütalaasını açıkladı. Mütalaada, “Anayasa Mahkemesi, Anayasa'ya aykırılığı incelesin. Heyet aksi kanaatte ise Cumhurbaşkanlığı kararı iptal edilsin” ifadeleri yer aldı.
 
- AB Komisyonu, Suriyeli sığınmacılar için Türkiye'ye ek 50 milyon avroluk fon verileceğini açıkladı. Yapılan açıklamada, “Böylece 2021'den bu yana Türkiye için toplam yardım 3,34 milyar avroya yaklaşıyor” denildi.
 
EKONOMİ
 
- Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bankaların yabancı para yükümlülükleri için tutacağı Türk lirası tahvillere 5 yıl ve daha uzun vade şartı getirdi. Bankalara gönderilen yazıda TCMB, vadesine en az 4 yıl kalan ve en az 5 yıl vadeli olan sabit getirili devlet iç borçlanma senetleri ile Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Şirketi tarafından ihraç edilen kira sertifikalarının menkul kıymet olarak kabul edileceğini belirtti.
 
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Türkiye ekonomik dalgalanmalara, enflasyonlara rağmen büyümeyi sürdürüyor. Biz emeği, çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz. Temmuz ayında bütün çalışanların yüzünü güldürecek, hiç olmazsa enflasyona karşı 'Benim devletim benim yanımdadır' dedirtecek bir düzenlemeyi de Türkiye gerçekleştirecek durumdadır” açıklamasında bulundu.
 
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez “Enerji sektöründe meydana gelen dalgalanmalar ve fiyat artışları hiç şüphesiz önümüzde de birtakım zorlukları karşımıza çıkartmakta. 2020 yılı ile karşılaştırdığımızda ham petrol fiyatları 2-3 kat, doğalgaz neredeyse 10 kat, kömür fiyatları da 5 kattan fazla artış gösterdi. Yaşanan bu olağandışı dönemi olağan tedbirlerle yönetmek kolay gözükmüyor. Bu sebeple geçici de olsa olağandışı tedbirleri almamız gerekiyor” dedi.
 
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, e-ticaret sektöründe 2 yıl öncesine kadar 1 milyar dolar değerlemeyi geçen Türkiye'den tek girişim olmadığına dikkat çekerek, “Bugün 6 Unicorn, bizim tabirimize 6 Turcorn'umuz var. Türk e-ticaret şirketleri, uluslararası alanda Türkiye'deki girişimcilik ve teknoloji ekosistemini başarıyla temsil etmektedir” ifadelerini kullandı.
 
- OPEC, küresel petrol üretiminin Mayıs ayında bir önceki aya göre günlük 150 bin varil azalarak yaklaşık 98 milyon 750 bin varile gerilediğini duyurdu. Grubun günlük ham petrol üretimiyse Mayıs ayında bir önceki aya göre 176 bin varil azalarak yaklaşık 28 milyon 51 bin varil oldu.
 
- NTV'de yer alan habere göre bugünden itibaren rafineri çıkış fiyatlarındaki değişiklikten dolayı benzin grubuna 97 kuruş fiyat indirim geldi. İndirim pompa satış fiyatlarına yansıyacak.
 
DÜNYA
 
- ABD Başkanı Joe Biden'ın, 13-16 Temmuz tarihlerinde İsrail, Batı Şeria ve Suudi Arabistan ziyaretlerinden oluşan Orta Doğu turuna çıkacağı açıklandı.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna ordusunun yeterli miktarda mühimmata sahip olduğunu ancak Rusya hedeflerini vurmak için uzun menzilli silahlara ihtiyaçları olduğunu söyledi.
 
- AB Komisyonu'nun, Ukrayna'ya resmi olarak aday ülke statüsü verilmesini önereceği belirtildi.
 
- İngiltere’nin ülkesine gelen sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planı çerçevesinde ilk uçuş dün gerçekleşti. Söz konusu plan siyasetçiler, vatandaşlar ve BM tarafından eleştirildi.
 
- Avrupa'da dün 83,40 Euro’dan işlem gören doğalgazın megavatsaat fiyatı, yüzde 10 artarak 91,75 Euro’ya çıktı.