16 Haziran 2022

16 Haziran 2022 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...


SİYASET

- TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda konuşan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, yürürlükte olan ekonomi politikalarının sürdürülemez olduğunu belirterek “Hızla rasyonel politikalara dönülmesi gerektiğini düşünüyoruz. İktisat bilimiyle ve tüm dünyadaki uygulamalarla çelişen bir yaklaşımı sürdürmemeliyiz” dedi.  

- Ak Parti Grup Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orhan Turan’ın değerlendirmelerine yönelik, “Ey TÜSİAD'ın başına gelen beyefendi, sen bize ders veremezsin. Sen daha çıraksın, kalfa dahi olamadın. Dün bir, bugün iki. Ne oldu ki bu iktidara ders vermeye kalkıyorsun. Önce haddini bil. Bunlar da akıllarını başlarına almadıkları sürece iktidarın kapısından içeri giremezler. Sizden önce gelen ağa babalarınız da aynı kafadaydılar, görüyorum ki siz de aynı kafadasınız” dedi. 

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayına yönelik ise, “Adaylarını yıpranma korkusu yüzünden açıklamadıklarını söylüyorlar… Bu nasıl aday ki ismi gündeme gelir gelmez yıpranıyor? Bunun adı siyasi hokkabazlıktır. …Eski Türkiye'ye ait ön yargıların artık Türk siyasetinde yeri yoktur. Bay Kemal, senin meşrebin ne olursa olsun biz senin meşrebinle ilgilenmiyoruz merak etme. Çık ortaya, namert değil mert ol, adaylığını veya adayını açıkla” ifadelerini kullandı. 

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Ankara'da görüştüğü İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı Simon Coveney ve Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt ile düzenlediği ortak basın toplantısında, iki ülkenin üyelik için gönderdikleri belgelerin beklentileri karşılamaktan çok uzak olduğunu hem Stockholm ve Helsinki'ye hem de NATO'ya ilettiklerini söyledi 

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na yönelik, “Serok artık kartını açık oynamaktadır. Ve PKK tezlerini savunacak kadar çukurlaşmıştır. Serok Ahmet, Türkiye’nin başına sarılmış beladır, kumanda edilen mandacıdır, geçmişi ve geleceğiyle siyasi kundakçıdır” ifadelerini kullandı. Bu sözlere sosyal medyada yayınladığı video ile cevap veren Davutoğlu, “Sayın Bahçeli, psikolojik sıhhatiniz konusunda ciddi şekilde kaygılıyım” diye seslenerek “Sizi son olarak Trakya'da ne zaman gördük Sayın Bahçeli, ya da Erzurum'da...” diye sordu.  

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da kanaat önderleri ve muhtarlarla buluştu. CHP lideri, iktidara ekonomi üzerinden yüklenirken, “Helalleşeceğiz, Türkiye'nin kaderini değiştireceğiz” dedi. Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar ve işsizlik sorununa dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Mutfaklarda yangın var. Bir evde bir işsiz varsa o evde huzur olmaz. Belediye başkanlarının önünde binlerce işsiz dilekçesi var. Sarayda oturanların keyfi yerinde, hiçbir dertleri yok. Çocukları dolarla oynuyor” dedi. 

- İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediye hizmetlerinin iktidar tarafından engellendiğini belirterek “Ne yapacağız biliyor musunuz? Biz, gidip Ankara'yı da teslim alacağız. Bu başka düzelmez. İktidar değişmeden, bu işler düzelmez. Dolayısıyla hizmetlerimize en güçlü şekilde devam edebilmemiz için, o bir avuç insanın aklının yerine, milletin aklının hakim olması için gece gündüz çalışacağız” dedi. 

- Akdeniz Üniversitesi'ndeki Elmalılı Hamdi Yazır KYK Yurdu'ndaki öğrenci intiharlarına değinen İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, gerçeklerin bir an önce gün yüzüne çıkarılması için takipçi olacaklarını vurgulayarak “Öğrencilerimizin barınma sorunu onları, demek ve vakıflara ait özel yurtlara mecbur bırakırken; KYK yurtlarının da başıboş yönetimlerin eline bırakılmasına göz yumamayız” dedi. 


EKONOMİ 

- ABD Merkez Bankası (Fed), beklentileri aşan 75 baz puan politika faizi artışı ile son 28 yılın en sert faiz artışını gerçekleştirdi. Böylece, politika faizi 1,50-1,75 seviyesine çıktı. 

- Merkezi yönetim bütçesi, kurumlar vergisi geçici tahsilatının etkisiyle Mayıs ayında rekor fazla kaydetti. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre bütçe 144 milyar TL fazla verdi. Önceki ay 50,2 milyar TL'lik açık kaydedilmişti. 

- Kur korumalı mevduat (KKM) kapsamında merkezi bütçeden ödenen kur farkı, Mayıs ayında 4 milyar 843 milyon TL oldu. KKM’nin aylık toplam maliyeti 21,1 milyar TL’ye yükseldi. 


DÜNYA

- Rusya’nın Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Türkiye'nin olası bir Suriye harekâtına ilişkin “Bu özel operasyonun Suriye Arap Cumhuriyeti'nin istikrar ve güvenliğine katkı sağlayacağını düşünmüyoruz” dedi. 

- Ukrayna'nın doğusunda yer alan ve Rusya'nın ağır saldırısı altındaki Severodonetsk kentinde, sivillerin tahliyesi için insani koridor açıldı. Ancak Severodonetsk'ten ayrılan sivillerin sadece Rus işgali altındaki bölgelere gidebilecekleri açıklandı. 

- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yaptığı açıklamada, “Türkiye'nin güvenlik endişeleri özellikle terörle mücadele konusunda. Türkiye'nin terör örgütü PKK ile ilgili endişeleri meşru endişelerdir. Oturup Türkiye'nin endişelerini ele almamız gerekir” dedi. 

- İngiltere tarafından sığınma başvurusu yapan kişilerin işlemleri tamamlanıncaya kadar Ruanda'ya gönderilmesi planı çerçevesinde dün gece yapılması planlanan ilk uçuş Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan bir başvurunun kabul edilmesi nedeniyle ertelendi. AİHM, bu kişilerin Birleşik Krallık'tan gönderilemeyeceğine hükmetti. 

- Fransa'daki meclis seçimlerinin ilk turunda Jean-Luc Melenchon önderliğinde bir araya gelen sol ittifak (NUPES) oylamanın ilk turunda aşırı sağcı lider Marine Le Pen'i geride bırakarak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile başa baş kaldı.