16 Haziran 2023

16 Haziran 2023 Cuma Gündemi


Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...

Politika


İsviçre’nin Zürih kentinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve Türk bayrağını hedef alan provokatif eylemler düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkenin Ankara Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldığı ve bu saldırının hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunun vurgulandığı belirtildi.
 

CHP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 4 Haziran’dan önce Danışman ve Başdanışman olarak atanan tüm kişilerin görevine son verdiği bildirildi.
 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Kılıçdaroğlu’nu kurultayda yeniden aday göstereceklerini belirterek, “Yerel seçimlerden sonra bir olağanüstü kurultay gündeme gelebilir. Seçim sonuçlarına göre bırakabilir de bir süre daha devam ettirebilir de” değerlendirmesinde bulundu.
 

CHP eski Milletvekili Abdüllatif Şener, katıldığı Halk TV yayınında, ilk tur sonuçlarından sonra partisinden istifa ettiğini açıkladı. Şener, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda oyunu Ata İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’a; ikinci tur seçimlerinde ise geçersiz kullandığını söyledi.
 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, “İhaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla açılan ve 7 yıla kadar hapis cezası ile siyasi yasak talep edilen davası, 30 Kasım’a ertelendi.
 

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, İmamoğlu’nun davasına ilişkin, “İçişleri Bakanlığı bu davaya sanıklar aleyhine olmak üzere davadan zarar gördüğü iddiasıyla müdahil oldu. İçişleri Bakanlığı’nın ne gibi bir davadan zarar görme durumu ve hakkı vardır? Bunlar davanın siyasi yürüdüğünün işaretidir” açıklamasında bulundu.
 

Deva Partisi’nden yapılan açıklamada, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi Milletvekilleriyle birlikte Meclis’te grup kurma konusunda görüşme yapıldığı duyuruldu.
 

Ekonomi

 
Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Yılmaz, enflasyonla mücadele vurgusu yaptığı açıklamasında, “Yeni dönemde para politikasının yanı sıra, maliye ve yapısal reformlar ile Türkiye finansal istikrarını pekiştirecek, insan odaklı kalkınmasını sürdürülecektir” ifadelerini kullandı. Ayrıca 12'nci Kalkınma Planının ekim ayında TBMM’ye sunulacağını belirtti.
 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın net rezervi 9 Haziran haftasında eksi 3,17 milyar dolar oldu.
 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, mayıs ayında bütçe 118 milyar 906 milyon TL fazla verirken, Ocak-Mayıs döneminde bütçe açığı 263 milyar 590 milyon TL olarak gerçekleşti.
 

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,7 azalarak 113 bin 276 oldu.
 

Dünya

 
Yunanistan’ın Mora Yarımadası açıklarında, İtalya’ya gitmek üzere düzensiz göçmenleri taşıyan balıkçı teknesinin alabora olması sonucu 79 kişi hayatını kaybetti. Ülkede 3 gün “ulusal yas” ilan edilmesine karar verildi.
 

Almanya, ilk kapsamlı Ulusal Güvenlik Stratejisi’nde, öngörülebilir gelecekte Rusya’yı Avrupa’nın güvenliği için en büyük tehdit olarak tanımlarken, Çin’i hem rakip hem de ortak olarak ifade etti.
 

Lübnan’da hükümet tarafından mevduat hesapları dondurulduğu için paralarını çekemeyen mudiler, başkent Beyrut’ta bazı özel banka şubelerine saldırdı.
 

Avrupa Birliği, Suriye’nin geleceğine destek konulu 7’nci Brüksel Konferansı’nda toplam 9,6 milyar Euro hibe ve kredinin taahhüt edildiğini duyurdu.