17 Eylül 2021

17 Eylül 2021 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...
 
SİYASET  
    
- Kırklareli'nde muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleri ile bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir ülkenin İçişleri Bakanı televizyona çıkıyor, 'Bir siyasetçiye her ay 10 bin dolar rüşvet veriliyor' diyor. Kimin harekete geçmesi lazım? Devleti yönetenlerin. Bir siyasetçi 10 bin dolar rüşvet alacak, onu da İçişleri Bakanı çıkıp anlatacak, kimsenin de sesi çıkmayacak. Şu memleketin geldiği duruma bakın" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, Genel Merkez’de bir Balkan Masası kurduklarını da belirterek, “Balkan halkları ile kardeşçe yaşamak istiyoruz” dedi. 
 
- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, muhalefetin cumhurbaşkanlığı aday tartışmalarının gündemde sık yer bulmasına ilişkin, "Zillet ittifakı bir strateji kapsamında aday tartışmasını hem yapıyor hem de yaptırıyorken Cumhur İttifakı dimdik ayaktadır. Cumhurbaşkanı adayımız bellidir, seçimin ne zaman yapılacağı da bilinmektedir" açıklamasında bulundu. 
 
- Halk TV'de 'Şirin Payzın'la Sözüm Var' programında partisinin izleyeceği yol haritasıyla ilgili açıklamalarda bulunan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, partisinin 2023'e dair yol haritasıyla ilgili, “Demokratik bir seçim olursa, biz en az yüzde 15 oy alacağız. Biz Millet İttifakı'nın bir parçası olmak asla istemiyoruz. Bizim yolumuz üçüncü yoldur" şeklinde konuştu. 
 
- İstanbul Valisi Ali Yerlikaya 16 Eylül itibarıyla kentte en az bir doz aşı olanların yüzde 82,5 olduğunu açıkladı.
 
EKONOMİ
 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ahi Evran İzinde Esnaf Buluşması'nda yaptığı açıklamada, "Enflasyonun yol açtığı hayat pahalılığı konusundaki sıkıntıları biliyoruz. Maliyetleri düşürmek ve fırsatçılarla mücadele etmek suretiyle, en kısa sürede enflasyonu da kontrol altına alarak, etiketlerdeki fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz" ifadelerini kullandı. 
 
- Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Türkiye’nin bugüne kadar yaşadığı bütün badirelerden güçlenerek çıktığını belirterek, “Salgından da güçlenerek çıkacağız. Büyüme rakamları onu gösteriyor. Ekonomik veriler anlamındaki başarı inşallah en kısa zamanda vatandaşımıza da yansıyacak” dedi.
 
- Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Metin Demir, dün Ankara'da yaptığı basın açıklamasında, sektörün kamu hastaneleri ve üniversite hastanelerinden 19 aydır ödenmeyen vadesi geçmiş 6 milyar TL alacağı bulunduğunu belirterek, "Sektörümüz mensupları devletine güvenmiş, malzeme vermiş, hizmet üretmiş ve sözleşme yapmış, bununla da yetinmemiş almadığı fatura bedeli karşılığı, tüm vergilerini de devletine ödemiştir. Böyle bir ticaret dünyanın neresinde vardır?" ifadelerini kullandı.  
 
- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nda; Türkiye için bu yılki büyüme beklentisini yüzde 7,9'dan yüzde 9,2'ye yükseltirken, bu yılki enflasyon beklentisi ise yüzde 17,2 oldu. 
 
DÜNYA 
 
- Avrupa Parlamentosu, Afganistan'da Taliban'ın kurduğu hükümetin tanınmaması ancak insani durumlar için operasyonel ilişki kurulmasını öngören karar tasarısını kabul etti. 
 
- Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Elysee Sarayı'nda yapacağı baş başa görüşme öncesinde düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Taliban'ın terör örgütleriyle ilişkisi konusunda özellikle dikkatli olacağız. Bu bizim güvenliğimiz içindir" dedi. 
 
- Hollanda parlamentosunda Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag ve Savunma Bakanı Ank Bijleveld hakkında verilen soru önergesinin görüşüldüğü oturumda, Afganistan'dan sivillerin tahliye edilmesinde geç kalındığı ve başarısız olunduğu gerekçesiyle her iki bakan kınandı. Oturumun ardından, geçici hükümetin Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag, Afganistan'daki tahliyelerde başarısız olunduğu gerekçesiyle görevinden istifa etti. 
 
- Fransa'da sağlık çalışanları için zorunlu Covid-19 aşısı dönemine geçilirken, Sağlık Bakanı Olivier Veran, 3000 personel için işten çıkarma işlemlerinin başlatıldığını söyledi. İtalya’da ise hükümet, tüm çalışanlara aşı olma ve sağlık kartı zorunluluğu getirme kararı aldı. İtalya Başbakanı Mario Draghi, geçerli bir sağlık kartı ibraz etmeyenlerin ücretsiz olarak işten uzaklaştırılabileceğini ancak işten çıkarılamayacağını bildirdi. 
 
- Dünya Sağlık Örgütü, Rusya'da geliştirilen Covid-19 aşısı Sputnik V için başlatılan onay sürecini üretim sürecinde yapılan ihlaller nedeniyle durdurdu. 
 
- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, terör örgütü IŞİD’in liderlerinden Adnan Ebu Velid el Sahravi'nin Fransa ordusu tarafından Büyük Sahra'da öldürdüğünü duyurdu.