17 Haziran 2021

17 Haziran 2021 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...

SİYASET        
 
- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün gün içinde 1 milyon 416 bin 795 doz aşı yapıldığını açıklarken, bugün itibarıyla 35 yaş üzerindeki tüm vatandaşlar için aşı randevularının açıldığını duyurdu. 
 
- 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma maden kazası davasında 7 yıl sonra karar açıklandı. Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden görülen davada Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 20 yıl, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu 12 yıl 6 ay hapis cezalarına çarptırıldı. Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç ise beraat etti. 
 
- Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın 'gerekli gördüğü tüm bilgileri' kamu kurum ve kuruluşlar ile tüzel kişilerden isteme yetkisinin Anayasa’ya aykırı olmadığına hükmetti. 
 
- TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Sedat Peker'den her ay 10 bin dolar alan siyasetçi var” açıklamasının ardından soruşturma başlatılması için belge istediği İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştü. Görüşmeye ilişkin NTV muhabiri Özgür Akbaş, "Aldığım bilgilere göre İçişleri Bakanı, mafyadan ayda 10 bin dolar alan siyasetçinin kim olduğunu Şentop'a söyledi" ifadelerini kullandı. 
 
- CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, hakkında yakalama kararı bulunan organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in bazı gazetecilerle ilgili iddialarının ardından, "Gazetecilerin ve siyasetçilerin mal varlığı araştırılmalıdır. Kimlerin haram parayla, şantaj, rüşvet, ihale parasıyla cebini doldurduğu açığa çıkarılmalıdır" çağrısında bulundu.  
 
- İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO Zirvesi’nde ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmeye ilişkin değerlendirmesinde, "Hesap soramadığı gibi, bir de hamdolsun çeken ezikliğe bakar mısınız? Kendisi gündeme getirmesi gerekirken getirmemiş, (Joe Biden’ın 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelendirmesi) ama hamdolsun Biden da gündeme getirmemiş. Vay be, halimize bakar mısınız? Dünün 'Ey Biden'ı, bugünün 'Dostum Biden'ı oluverdi. İşte size Sayın Erdoğan'ın bipolar dış politika anlayışının son örneği. İşte size kanka diplomasisinin Türkiye'yi getirdiği son nokta" dedi. 
 
- Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, kendisine karşı 'kongre' harekâtı başlatan Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Oğuzhan Asiltürk'e ilişkin, “Parti meselelerimizi kamuoyunda tartışmaya hiçbir zaman girmedim, o açıklamalar Oğuzhan Bey’i doğrudan bağlar, kendisiyle de görüşeceğiz” açıklamasında bulundu. 
 
- Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Mersin Limanı'nda 1 ton kokain yakalandığını duyururken, operasyonun Türkiye'de bugüne yapılan en büyük kokain operasyonu olduğunu vurguladı.
 
EKONOMİ 
 
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün saat 14.00’de Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası faiz kararını açıklayacak.
 
- Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 6,7’den yüzde 6,3’e seviyesine çekerken, 2021 yıl sonunda enflasyonun yüzde 15,5 olmasının beklendiği ifade edildi. 
 
- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bütün dünyada tedarik zincirlerinin kopması ve kısıtlamalardan dolayı ham madde fiyatlarının arttığını vurgulayarak "Ülkeler ‘Satmıyorum’ deyince ne olur, fiyat da otomatikman yukarı çıkar. Bunu da biz kendi içimizde, enflasyon baskısı olarak hissediyoruz. Üretimde mal bulamama, sanayide mal bulamama, birçok ham maddeyi bulamıyoruz” açıklamasında bulundu. 
 
- TCMB verilerine göre Türkiye genelinde konut fiyatları Nisan'da aylık bazda yüzde 2.0, yıllık bazda yüzde 32.4, yıllık reel yüzde 13 yükseldi.
 
- Migros, sahip olduğu medya varlıklarını reklamverenlere daha etkin bir şekilde ulaştırabilmek ve veri bazlı pazarlama faaliyetlerini geliştirmek amacıyla 1,5 milyon lira sermayeyle Mimeda isimli yeni bir medya şirketi kuracağını açıkladı.
 
- ABD Merkez Bankası (Fed) faizleri değiştirmedi ve politika faizini yüzde 0 - 0,25 aralığında sabit tuttu. 
 
DÜNYA
 
- ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cenevre’de yaklaşık 4 saat süren bir görüşme yaparak ortak bildiri yayımladı. Bildiride, nükleer savaşta kazananın olmayacağı belirtilerek, böyle bir savaşın asla başlatılmamasına yönelik bağlılık teyit edildi.
 
- Kuzey Kore Lideri Kim Jong un, ülkedeki gıda sorununun ciddi boyutlara ulaştığını kabul etti ve 'muhtemel gıda kıtlığına' karşı uyarıda bulundu.
 
- İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın geçen yıl Mart ayında Sağlık Bakanı Matt Hancock için küfürlü bir ifadeyle "Umutsuz vaka" dediği ortaya çıktı. Johnson'ın eski baş danışmanı Dominic Cummings, bu ifadenin geçtiği bir yazışmayı kamuoyuyla paylaştı.
 
- Çin'in en uzun sürecek olan insanlı uzay misyonu için üç astronot yola çıktı. Astronotlar, dünyadan yaklaşık 380 kilometre uzaklıktaki Tianhe modülünde 3 ay kalacak.
 
- Afrika ülkelerinden Botsvana'da, bin 98 karatlık dünyanın en büyük 3. elması bulundu.