17 Ocak 2022

17 Ocak 2022 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...
 
SİYASET
                                                   
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın davetlisi olarak bugün Arnavutluk’u ziyaret edecek. Erdoğan, Türkiye tarafından inşa edilen deprem konutlarının teslim törenine katılıp, Arnavutluk Meclisi'nde konuşacak. 
 
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gençlere hitaben yazdığı 'iklim' mektubunda, ekolojik bir yıkımla karşı karşıya olduklarını, dünyanın yaşanabilir olmaktan büyük bir hızla uzaklaştığını belirtti. Kılıçdaroğlu, "Millet İttifakı'nın iktidarında doğal ekosistemin korunması ve eski haline döndürülmesini koordine edecek İklim Bakanlığı'nı kuracağız. Bakanlığın kadrolarını büyük ölçüde sizler oluşturacaksınız" dedi. 
 
- Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, HDP’nin çağrısıyla Türkiye İşçi Partisi, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Emek Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi, Sol Parti, Halkevleri, Emekçi Hareket Partisi ve Türkiye Komünist Partisi temsilcileri, "Demokrasi İttifakı" gündemiyle bir araya gelecek.  
 
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Cumhurbaşkanlığımız, finansını bulduğumuz 300 metrobüs alımını uygun görmemiş ve 2022 yatırım planına almamış. Sorun yok, o alımları yaparız. Ama milyonlarca İstanbullunun yaşadığı 3. Bölge’ye yapacağımız metronun finansı bile hazırken, neden onay vermediniz onu anlamadık! Projeler hazır, yatırımcılar hazır, finansmanı hazır. Ama bir imza eksik. Neden?" paylaşımını yaptı. 
 
- ABD'de devam eden Halkbank davasında, istinaf mahkemesi bankanın Yüksek Mahkeme'ye başvuru hakkını kullanabilmesi için federal mahkemedeki yargılama sürecini askıya aldı.
 
EKONOMİ
 
- Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kur korumalı mevduat hesabının büyüklüğünün 131 milyar lirayı aştığını söyledi.
 
- 2022 Yılı Yatırım Programı'nın Kabulü ve Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasını taşıyan 2022 Yılı Yatırım Programı'nda yer alan 3 bin 134 projeye 184,3 milyar lira ödenek tahsis edildi. 
 
- Otomotiv Sanayii Derneği 2021 yılına ait verileri açıkladı. Buna göre, 2021 yılında toplam üretim 2020 yılına göre yüzde 2 azalarak 1 milyon 276 bin 140 adet, otomobil üretimi ise yüzde 8 azalarak 782 bin 835 adet oldu. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 1 milyon 331 bin 643 adede ulaştı. Bu dönemde, otomotiv ihracatı 2020 yılına göre adet bazında yüzde 2 oranında arttı ve 937 bin 5 adet olarak gerçekleşti. Geçen yıl yüzde 15 artış ile 30 milyar dolara yakın ihracat yapan otomotiv sanayii, toplam ihracattan ise yüzde 13 oranında pay aldı
 
DÜNYA
 
- Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, sınırda askeri hareketliliğini artıran Moskova'nın, Ukrayna'yı “işgale zemin hazırlamak” amacıyla Ukrayna'nın doğusunda yanıltma (sahte bayrak) operasyonları yapmak üzere bazı grupları önceden konuşlandırdığını iddia etti.
 
- Birleşik Krallık'ta İşçi Partisi lideri Keir Starmer, Başbakan Boris Johnson'ın istifa etmesinin ulusal çıkar meselesi olduğunu söyledi. Boris Johnson, ülkede Covid-19'a yönelik karantina uygulandığı dönemde evindeki bahçede bir etkinliğe katıldığını açıklamıştı. Johnson'ın sözcüsü başbakanlık ofisinde yapıldığı ileri sürülen partiler için Kraliçe II. Elizabeth'ten özür dilemişti.
 
- ABD'nin Teksas eyaletinde bulunan Beth Israel Sinagogu’nda meydana gelen rehine olayında saldırganın öldürüldüğü, rehin alınan 4 kişinin ise kurtarıldığı belirtildi. Saldırganın ise 44 yaşındaki Birleşik Krallık vatandaşı Malik Faysal Akram olduğu ortaya çıktı.
 
- Avustralya'da mahkeme, tenisçi Novak Djokovic'in ülkeye giriş için gerekli sağlık koşullarını sağlamadığı gerekçesiyle iptal edilen vizesinin geri verilmemesine ve sporcunun sınır dışı edilmesine hükmetti. Djokovic, polis gözetiminde uçağa binerek ülkeden ayrıldı.