18 Haziran 2021

18 Haziran 2021 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...

SİYASET  
 
- HDP İzmir il binası silahlı bir kişi tarafından basılarak ateşe verildi. Saldırıda parti görevlisi Deniz Poyraz'ın hayatını kaybettiği açıklandı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, kırk kişilik bir toplantının son anda iptal edildiğini; "katilin amacının katliam yapmak olduğunu" söyledi.
 
- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yaşanan saldırı sonrasındaki açıklamasında, "İzmir’de HDP il binasına yapılan saldırıyı ve cinayeti lanetliyorum. Provokasyonların hedefi karanlıktır, huzursuzluk ve güvensizliktir. Hukuk bu karanlığa asla geçit vermeyecek, olay tüm yönleriyle aydınlatılacaktır" dedi. Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise “İzmir’de HDP İl binasında gerçekleşen saldırıyı ve cinayeti lanetliyoruz. Türkiye, huzur ve güvenliğini bozmaya çalışan provokasyonlara asla fırsat vermeyecektir. Güvenlik güçlerimiz ve yargı teşkilatı hadiseyi tüm boyutlarıyla açığa çıkaracaktır” dedi. 
 
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "HDP İzmir il binasına yapılan saldırıyı lanetliyorum. Bu senaryoyu daha önce yaşadık, bu kez halkımız yutmaz. Uyarıyorum, kimse bu provokasyonlardan medet ummasın" değerlendirmesinde bulunurken, İyi Parti lideri Meral Akşener de saldırıyı kınayarak "bulanık suda balık avlama hevesinde olanlar akıllarını başlarına alsın" ifadelerini kullandı. MHP lideri Devlet Bahçeli, saldırıyı "kalleş bir tertip" olarak nitelendirdi ve "bir cani üzerinden MHP'yi suçlamaya hiç kimsenin hakkı yoktur" dedi. Deva, Gelecek, Saadet gibi pek çok parti de kınama mesajları yayınladı.
 
- Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı açıklamada, "Eylül'de tüm kademelerde tam zamanlı yüz yüze eğitime başlamak istiyoruz. Maskesiz eğitim için riskin kalmadığını bilmeye ihtiyacımız var" dedi. Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı, öğrenci karnelerinin 18 Haziran'dan itibaren erişime açılacağını ve isteyenlerin basılı karneyi okul müdürlüklerinden alabileceğini açıkladı. 
 
- Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj ile tekrar gündeme gelen Paris İklim Anlaşması hakkında, "Paris Anlaşması’yla ilgili alınacak karar var. Bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisimiz gerekli değerlendirmeleri yapacak ve gerekli nihai kararı verecektir” dedi. 
 
- Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’dan 10 milyon Euro istediği öne sürülen Habertürk TV ana haber sunucusu Veyis Ateş, görevinden istifa etti. 
 
EKONOMİ
 
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. 
 
- Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi’nde konuşan TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, Türkiye ekonomisine ilişkin, “Uzun zamandır büyümemiz sürdürülebilirlikten uzak. Enflasyonu düşürme hedefinde uzlaşamamamız fiyat istikrarını engelliyor. Gelir dağılımındaki adaletsizlik artıyor. Türkiye ekonomisinin en büyük sorunu kurumsuzlaşmadır. Uluslararası alanda derin yalnızlıktan kurtulmalıyız” dedi. 
 
- DİSK’in Türkiye'deki hane halkı ve kadın-erkek arasındaki gelir adaletsizliği hakkında yaptığı araştırmaya göre, 23 milyon olan yoksul sayısına bir yılda 700 bin kişi daha eklenirken, ülkedeki yoksul sayısı yüzde 29'a ulaştı.
 
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu Nisan sonunda 2020 yıl sonuna göre 2,2 milyar dolar azalarak 171,5 milyar dolar oldu. 
 
DÜNYA
 
- ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu hafta yaptıkları görüşmede, Kabil Havaalanı’nın güvenliğini Türkiye'nin sağlaması konusunda mutabakata vardıklarını açıkladı. Sullivan, ABD ile Türkiye arasında gerilime neden olan S-400 hava savunma sistemine ilişkin, "Bir çözüme varılmadı ama diyalog devam edecek" dedi. 
 
- Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, NATO güçlerinin çekilmesinin ardından Kabil'deki uluslararası havalimanının güvenliğini Türkiye'nin üstlenmeye devam etmesi teklifine ilişkin olarak, Türkiye'nin Afganistan'da askeri varlığını bulundurmasının, ABD ile Taliban arasında varılan anlaşmaya aykırı olacağını söyledi. 
 
- Fransa, Türkiye'yi salgında seyahat kısıtlaması getirilen 'kırmızı ülkeler' listesinden çıkardı. Bu kararla, Türkiye'den Fransa'ya gidecek yolcular için 10 gün zorunlu karantina uygulaması kalktı. 
 
- Paris Ceza Mahkemesi, 2012'deki cumhurbaşkanlığı kampanyasındaki aşırı harcamaları nedeniyle yargılandığı davada, Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin altı ay hapsini istedi.
 
- İran’da cumhurbaşkanlığı seçimleri bugün yapılacak. Seçim anketlerine göre muhafazakar adaylardan biri olan yargının başındaki İbrahim Reisi'nin seçimi kazanma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.