19 Haziran 2023

19 Haziran 2023 Pazartesi Gündemi

Politika
 
-          Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Baba-oğul arasında yaşanan taht kavgalarından bağımsız olarak Türkiye’nin yeni bir muhalefet anlayışına ihtiyacı var. Millete demokrasi vaat edenler iş koltuktan kalkmaya gelince nasıl diktatör oldukları anlaşıldı” ifadelerini kullandı.
 
  • İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile son görüşmesine ilişkin, "Kaybettik, bu iki kere iki dört. Kıymetli genel başkanımız ile sürekli detaylı şekilde konuştuk. Önerilerim oldu. Bu süreci sürdürüyoruz kendilerine çalışmalarımızı sunuyoruz. Değişim parametrelerimizi kendisine ilettim. Değişim ve dönüşüm geniş olmalı. Bu çok değerli çok detaylı bir uzlaşı buluşmasıydı" açıklamasında bulundu.
 
  • İstanbul’da LGBTİ+ Onur Haftası etkinlikleri kapsamında dün Şişli ve Beyoğlu’nda bazı sokaklarda toplanmak isteyenlere polis müdahale etti. Organizatörlere göre en az 7 kişi gözaltına alındı.
 
Ekonomi
 
  • Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını bugün saat 10.00'da gerçekleştirecek. Görüşmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile işçi ve işveren temsilcileri katılacak. Bugünkü toplantıda işçi tarafının taleplerini açıklaması bekleniyor.
 
  • TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın bugün, Türkiye Bankalar Birliği üyesi bankalarla gerçekleştirmesi beklenen toplantı 23 Haziran Cuma gününe ertelendi.
 
  • TCMB’nin %8,5 seviyesinde olan politika faizini son 4 yılın zirvesine çıkaracağı öngörülüyor. Reuters anketine katılan 15 ekonomistin medyan tahmini, 22 Haziran Perşembe günü gerçekleşecek Para Politikası Kurulu toplantısında faizin %20 seviyesine çıkacağı yönünde oldu. Yıl sonu faiz beklentisinde ise medyan tahmin %30 oldu.
 
  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Merkez Bankamız ve Hazine ve Maliye Bakanlığımız yoğun bir çalışma sergiliyorlar. Merkez Bankası'nın araç bağımsızlığı var. Uzun ve orta vadede amacımız hem faizler hem enflasyon düşsün" dedi.
 
  • Konut fiyat endeksi, Nisan’da bir önceki aya göre %4,7 artarken, bir önceki yıla göre ise %121,3 oranında yükseldi.
 
Dünya
 
  • ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Çin'e yaptığı resmi ziyaret kapsamında mevkidaşı Qin Gang ile görüştü. Çin’in devlet televizyonu CCTV’ye göre Qin, Blinken’a toplantıda “iki ülke arasındaki ilişkilerin diplomatik ilişkiler kurulduğundan beri en kötü durumunda olduğunu” söyledi.
 
  • Yunanistan’ın Mora Yarımadası açıklarında batan balıkçı teknesinde aralarında Pakistanlıların da bulunduğu 78 düzensiz göçmenin hayatını kaybetmesinin ardından Pakistan’da "ulusal yas" ilan edilmesine karar verildi.
 
  • İsviçre’de yapılan referandumda fosil yakıtların kesilmesini ve 2050’ye kadar sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşılmasını içeren yeni iklim kanunu tasarısı kabul edildi.
 
  • Avrupa Komisyonu, çeşitli teknolojik ürünlerin sürdürülebilir, enerji tasarruflu ve dayanıklı olacak bir biçimde tasarlanmasına yönelik yeni kuralların AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandığını açıkladı. Yeni çevreci yasaya göre, AB pazarına sürülen akıllı telefon ve tabletlerin enerji verimliliği, pil ömrü, toza ve suya karşı koruma seviyeleri ile düşme veya çizilmelere karşı dayanıklılıkları hakkındaki çeşitli bilgiler tüketicilere anlaşılır bir biçimde sunulacak.
 
  • Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa Bölgesi Kızamık ve Kızamıkçık Raporu’na göre, Türkiye son bir yılda 457 kızamık vakası ile Rusya ve Tacikistan’ın ardından hastalığın en çok görüldüğü üçüncü ülke oldu.