20 Haziran 2023

20 Haziran 2023 Salı Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...

Politika
 
-          CHP için “değişim” çağrısı yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Genel başkan değişimi de dahil mi?” sorusunu “Gerekiyorsa o da dahil” şeklinde yanıtladı.
 
-          Anayasa Mahkemesi, genel seçim yılı olması nedeniyle HDP'ye fazladan ödenen 400 milyon 228 bin lira Hazine yardımına bloke konulmasına ilişkin talebi kabul etmedi.
 
-          İyi Parti kurucularından İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Taylan Yıldız, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Sebebi kişisel değil, sistemsel” diyerek istifa ettiğini duyurdu.
 
-          Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamığa bağlı ölüm iddiaları konusunda yaptığı açıklamada, "Ülkemizde kızamık vakalarına bağlı ölümler olduğu yönünde medyada yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Konuyla ilgili kaygı uyandıran iddialar asılsızdır" ifadelerini kullandı.
 
Ekonomi
 
  • Türk-İş temsilcisi Ramazan Ağar, yeni asgari ücretin bayramdan önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını söyledi.
 
  • Morgan Stanley, TCMB’nin perşembe günü yapacağı toplantıda politika faizini 11,5 puan artırarak %20’ye çıkarmasını beklediklerini kaydetti. Bank of America ise TCMB’nin politika faizini %25 seviyesine yükseltmesini bekliyor.
 
  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira artış oranını %25'le sınırlandıran ve süresi 1 Temmuz 2023'te dolacak düzenlemeye ilişkin çalıştıklarını bildirdi.
 
  • Tüketici güven endeksi, Haziran ayında %6,5 azalarak 85,1'e geriledi.
 
  • Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Türkiye’de daha yeşil bir denizcilik sektörü için ‘Türkiye için Denizcilikte Karbonsuzlaştırma ve Yeşil Denizcilik Programı’nı duyurdu. Toplam büyüklüğü 70 milyon Euro olarak öngörülen programa, Avrupa Birliği ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da katıldı.
 
  • Rekabet Kurulu, Google hakkında reklam hizmetlerinde kendini kayırarak rekabet yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma başlattığını duyurdu.
 
Dünya
 
  • ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin gezisinde son olarak Pekin'de Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından kabul edildi. Blinken, ABD ve Çin'in aralarındaki ilişkiyi "sorumlu şekilde yönetmek" zorunda olduğunu söyledi. Şi ise "Dünya, Çin ve ABD'nin kalkınmasına ve ortak refahına yetecek kadar büyük" dedi.
 
  • Filistin Yönetimi, İsrail ordusunun Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskında biri 15 yaşında 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 90 kişinin de yaralandığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail Hükümeti’ne, Filistinli sivilleri hedef alan ve bir şiddet sarmalına yol açabilecek bu kabul edilemez eylemlere derhal son vermesi çağrımızı yineliyoruz" denildi.
 
  • Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri, 6 yıl aradan sonra karşılıklı olarak büyükelçiliklerini yeniden açtıklarını açıkladı.
 
  • Norveç’te hükümet büyük ve orta ölçekteki şirketlerin yönetim kurullarında en az yüzde 40 kadın yönetici olması gerektiğine dair bir yasa taslağı hazırladı. Hafta başında parlamentoya sunulan tasarı, kadınların işyerlerinde yükselmelerini önleyen uygulamaların önüne geçmeyi planlıyor.
 
  • Fransa Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, mutfak ve temizlik çalışanı gibi bazı mesleklerde göçmen işçi alımının şart olduğunu söyledi. Dussopt, yaptığı açıklamada hizmet sektöründe çalışan göçmen oranının %25 olduğunu ifade ederken, "Gerçekle yüzleşmeliyiz. Bu meslekler onlarsız olmazdı. Bazı profesyonel sektörler ülkemize göç olmadan işlemezdi" dedi.
 
  • Titanic enkazına turistik gezi düzenleyen bir denizaltı okyanusta kayboldu. 15 dakikada bir sinyal göndermesi gereken denizaltı 24 saattir sinyal göndermezken, denizaltında 5 turistin olduğu belirtildi.