21 Haziran 2021

21 Haziran 2021 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...

SİYASET        
 
- NATO Zirvesi nedeniyle ertelenen kabine toplantısı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak. Toplantıda, Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri ışığında, Covid salgınıyla mücadele kapsamında son haftalarda hızlanan aşılama programı ve Haziran ayındaki kademeli normalleşme adımları değerlendirilecek.
 
- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı uçuş kısıtlamasını 22 Haziran'dan itibaren kaldırma kararını olumlu karşıladıklarını belirtti. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise konuya ilişkin "Delta varyantına bağlı vakalar Rusya’da belirgin şekilde artıyor. Rusya’nın ülkemize uçuşları açmasıyla delta varyantı riski ile karşı karşıyayız. Turist gelecek diye bayram yapanlar bir yandan da delta varyantını nasıl tespit ve kontrol edeceğini düşünmeli" ifadelerini kullandı. 
 
- Malatya’da katıldığı Polis Akademisi Mezuniyet Töreni’nde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Ülkemize çöreklenmeye çalışan 14 tane uluslararası mafya liderini Türk polisinin paketleyip sahiplerine iade etmesinden, kimlerin rahatsız olduğunu elbette ki biliyoruz. Türkiye'yi eski Türkiye'ye çevirmek için, karıştırmak için, insanları sokağa dökebilmek için, bu milletin kardeşliğini bir fitne ateşiyle yakabilmek için nasıl tezgahlar kurduklarını, hangi yalanlan servis ettiklerini biliyoruz" dedi. 
 
- ABD'de Utah Eyalet Başsavcılığı, kara para aklama suçlamasıyla ABD’nin talebiyle Avusturya’da gözaltına alındığı belirtilen firari iş insanı Sezgin Baran Kormaz’ın Türkiye'deki mal varlıklarına el konulmasını istedi.
 
- Anayasa Mahkemesi, HDP’nin kapatılması istemiyle hazırlanan ikinci iddianamenin ilk incelemesini bugün yapacak.
 
EKONOMİ
 
- ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan, aşılama hızının artmasının ardından Türkiye’nin 2021 büyüme tahminini yüzde 6,1’den 6,8’e çıkardı. Banka, Türkiye’de iç talebin kuvvetli olacağını, enflasyondaki düşüşün Kasım civarında başlayacağını ve Merkez Bankası’nın faizleri bir süre daha sabit tutacağını öngördü.
 
- İstanbul Su Ürünleri Kooperatifi Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, Marmara Denizi'nde ortaya çıkan müsilaj sorunu nedeniyle balıkçıların ocak ayından bugüne avlanma oranının yüzde 80-90 gerilediğini söyledi.
 
- CHP, farklı sektörlerde yaşanan istihdam sorunlarını tartışmak ve somut çözüm önerilerini geliştirmek için çalıştaylar serisi başlattı.
 
DÜNYA
 
- Ermenistan'da dün yapılan erken genel seçimi, resmi olmayan ilk sonuçlara göre oyların yüzde 53,9'unu alan Başbakan Nikol Paşinyan'ın liderliğindeki Sivil Sözleşme Partisi kazandı.
 
- İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimini Yargı Erki eski Başkanı İbrahim Reisi oyların %62'sini alarak kazandı. Muhalefetin boykot çağrısı yaptığı seçime katılım oranı %49'da kaldı ve bu, ülke tarihinin en düşük katılımı oldu.
 
- Avrupa Birliği, ilaç üreticisi AstraZeneca'yı haziran sonuna kadar 120 milyon doz Covid-19 aşısı tedarik etmeye zorlamak için açtığı davayı kaybetti.
 
- Vatikan, Avrupa Birliği'nin kurucularından kabul edilen Robert Schuman'ı aziz ilan etme sürecini başlattı. Katolik Kilisesi geleneklerine göre, bu aşamadan sonra Schuman'ın aziz ilan edilebilmesi için kendisine atfedilen iki "mucizenin" kilise tarafından tanınması gerekiyor.