21 Ocak 2022

21 Ocak 2022 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...
 
SİYASET
 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele'yle düzenlediği ortak basın toplantısında, "San Salvador'a büyükelçilik açılması talimatını verdim. Büyükelçiliğimiz açılışı vesilesiyle iade-i ziyaretimizi El Salvador'a gerçekleştireceğiz" dedi. Erdoğan, El Salvador'la ticaret hacmini beş yılda 500 milyon dolara çıkarmak istediklerini belirtti. 
 
- Reuters, Rusya’nın ve Ukrayna’nın yükselen gerilimin soğutulmasında Türkiye’nin arabulucu olmasına sıcak baktığını bildirdi. Ajansa konuşan Türk diplomatik kaynaklar, iki ülkenin de bu fikre sıcak baktığını aktardı.
 
- Anadolu Ajansı'na bilgi veren Dışişleri yetkilileri, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid arasında bir telefon görüşmesinin gerçekleştiğini açıkladı.
 
- İyi Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, CHP'li belediyeleri, İyi Partili milletvekilleri ile il ve ilçe başkanlarını görmezden geldiklerini savunarak "İyi Parti'nin oyları ile seçildiklerini unutmuş görünmektedirler. 2023 seçimleri için İyi Parti ve CHP'nin yapacağı ittifak müzakerelerinde CHP'nin bugünkü tavrı belirleyici olacaktır" dedi. 
 
- Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş'a konuşan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Sait Erdal Dinçer, TÜİK'in enflasyon verilerini düşük gösterdiğine dair iddialara ilişkin, "Enflasyon hesabında ben 84 milyona karşı sorumluyum, bir yanlışa imza atarsam 84 milyonun hakkını yemiş olurum" ifadelerini kullandı.
 
- Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı (RTÜK) Ebubekir Şahin, FOX TV Ana Haber Spikeri Selçuk Tepeli’nin 'hükümete yönelik sözlerinin tarafsızlık ilkesinin ihlali olduğu' gerekçesiyle inceleme başlatıldığını açıkladı. 
 
- Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, salgın şartlarında devam eden yüz yüze eğitime ilişkin, "İkinci dönemde de birinci dönemdeki gibi yüz yüze eğitime kararlı bir şekilde devam edeceğiz" dedi. 
 
EKONOMİ
 
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüzde 14 seviyesinde bulunan politika faizini sabit bıraktı.
 
- TCMB, Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası'ndan sonra Azerbaycan Merkez Bankası ile de ikili para takası (swap) anlaşması imzalamaya hazırlanıyor. Son aşamaya geldiği belirtilen anlaşmanın, bir milyar euro büyüklüğünde olması bekleniyor.
 
- İran, teknik arıza bildirerek Türkiye'ye doğal gaz akışını 20 Ocak itibarıyla 10 gün süreyle kesti. Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) yüksek miktarda gaz çeken bazı sanayi kuruluşlarına gönderdiği yazıda gaz tedarikindeki kesintilere bağlı olarak günlük çekiş miktarını sınırladı. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan ise doğal gaz kısıntısının üretim üzerinde büyük bir stres yaratacağını belirtti. 
 
- TCMB’den yapılan açıklamaya göre, yabancı para birimleri ve altından kur korumalı TL vadeli hesaba dönüşlerin aynı bankadan olma zorunluluğu kaldırıldı. 
 
DÜNYA
 
- Dünya Sağlık Örgütü, Omicron varyantının ilk tespit edildiği Afrika’da vaka sayılarında belirgin bir düşüş olduğunu, Covid ölümlerinin de Omicron çıktığından bu yana ilk kez düşüşte olduğunu açıkladı.
 
- Eski Papa 16. Benediktus, Almanya'da bir hukuk şirketinin hazırladığı raporda, çocuk istismarına göz yummakla suçlandı. Papa 16. Benediktus'un, Münih Başpiskoposu olarak görev yaptığı sırada 4 çocuk istismarı vakasını bildiği halde hiçbir şey yapmadığı iddia edildi.
 
- Fransa Meclisi, Çin'in Uygurlara yönelik uygulamalarını 'soykırım' olarak tanıdı. Daha önce Hollanda, Kanada, İngiltere ve Litvanya parlamentosu, Uygurlara yönelik uygulamaları 'soykırım' olarak tanımıştı. 
 
- İngiltere Başbakanı Boris Johnson, istifasını isteyen iktidar partisi milletvekillerine hükümetin 'şantaj yaptığı' suçlamalarını reddederek, "ben şantaja dair delil görmedim, duymadım" dedi. İktidardaki Muhafazakar Parti'nin milletvekillerinden William Wragg, hükümeti, kendisi gibi Başbakan Johhson'ın görevden ayrılmasını isteyen milletvekillerine karşı 'şantaj yapmaya çalışmakla' suçlamıştı.