22 Eylül 2021

22 Eylül 2021 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...
 
SİYASET  
 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda gerçekleştirdiği konuşmasında Covid-19, aşı milliyetçiliği, Afganistan, Suriye, Libya, Kıbrıs, Doğu Akdeniz, göç gibi konulara değindi ve göç akını durumunda yükün "adil paylaşılması gerektiğini" vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Paris İklim Anlaşması'nın ekim ayında TBMM'ye sunulmasının planlandığını ifade etti.
 
- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, New York’ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Afganistan, Suriye ve Kafkasya’daki son gelişmelerin değerlendirildiği bir görüşme gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, “Bölgesel konularda ve ortak işbirliği alanlarında ABD’yle diyaloğumuzu her düzeyde sürdüreceğiz” dedi.
 
- Halk TV'de Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş'ın haberine göre; CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi temsilcilerinin parlamenter sisteme dönüş için ortak metin oluşturma amacıyla İstanbul’da toplantı düzenledi.
 
- HDP eski Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin "Çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı'dır" açıklamasıyla ilgili, “O görüşler elbette kişisel görüşümdür. Partiyi elbette bağlamaz. HDP adına bağlayıcı açıklamayı tabii ki yetkili organlarımız yapar” dedi. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Benim bildiğim HDP, Kürt sorunu dahil olmak üzere Türkiye'nin tüm sorunlarının çözümüne taliptir, irade sahibi siyasi bir aktördür ve elbette muhataptır. Çözümün adresi de doğal olarak TBMM'dir" açıklamasını paylaştı.
 
- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Kürt sorununu HDP ile çözebiliriz" açıklamasına ilişkin, “HDP, meşru bir organ değil, terör örgütü PKK’nın mazbata almış maskeli halidir. Türkiye’de Kürt sorunu diye bir sorun yoktur" değerlendirmesinde bulundu. 
 
- İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, üniversite öğrencilerinin yüksek kira ve yurt ücretleri nedeniyle başlattıkları eyleme ilişkin, "500 milyon dolarlık uçaklarla gezmek yerine iki uçağı satsalar Türkiye’nin bütün vilayetlerine ikişer bin kişilik birinci sınıf yurt yapabilirler" dedi.  
 
- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 18 yaş ve üzeri yetişkin nüfusun yarısının 2 doz Covid-19 aşısı yaptırdığını duyurdu. Öte yandan Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, öğretim görevlilerinin yüzde 88,56'sının aşılandığını açıkladı. 
 
EKONOMİ
 
- Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) yayınladığı ara dönem ekonomik görünüm raporunda, Türkiye'nin 2021 yılı için büyüme tahminini yüzde 8,4'e yükseltirken sene sonu enflasyon tahminini de yüzde 17,8'e çıkardı. 
 
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin bu yıl yükselecek talebi nedeniyle Rus tedarikçi Gazprom ve diğer likit doğalgaz şirketleriyle yeni kontratların görüşüldüğünü açıklarken, yükselen doğalgaz fiyatlarının zorlayıcı olacağını söyledi. 
 
- Hazine ve Maliye Bakanlığı, önceki gün düzenlediği iki ihalede 8,4 milyar lira borçlanmasının ardından, dün düzenlediği iki tahvil ihalesinde de 9 milyar 711,6 milyon lira borçlanmaya gitti.
 
- Bloomberg'in haberine göre Demirören Grubu, Doğan Medya Grubu'nu satın almak için Ziraat Bankası'ndan aldığı kredinin de yer aldığı toplam 1,5 milyar dolarlık borcunu yapılandırmak için bankalarla görüşüyor.
 
- Ünlü Yatırım Holding A.Ş., 300 milyon TL sermayeli yatırım bankası kuruluşuna izin almak amacıyla BDDK'ya başvuruda bulunduğunu açıkladı. 
 
DÜNYA
 
- ABD Başkanı Joe Biden, Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurul toplantılarında yaptığı konuşmada, uluslararası topluma iş birliği mesajı vererek, "Katı bloklara bölünmüş yeni bir Soğuk Savaş veya dünya peşinde değiliz. ABD'nin askeri gücü bizim son çare aracımız olmalı, dünyada gördüğümüz her soruna bir cevap olarak kullanılmamalı" dedi.
 
- Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında, dünya liderlerine salgın ve iklim krizi konusunda, "Tehlike çanlarını çalmak için buradayım. Dünyanın uyanması gerekiyor. Uçurumun kenarındayız" dedi.
 
- Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban’ın Dışişleri Bakanı Amir Khan Muttaki, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e yazdığı bir mektupta, Genel Kurul Görüşmeleri’ne katılma talebinde bulundu ve sözcülerinden Suheyl Şahin'i BM büyükelçisi adayı olarak gösterdi.  
 
- Avrupa Birliği (AB) üyesi dokuz Akdeniz ülkesi, iklim değişikliği ile ortak mücadele için Atina Deklarasyonu’nu imzaladı. Deklarasyonda dokuz lider iklim değişikliğine karşı koymak amacıyla dünyanın emisyonlarını dengelemek için Paris Anlaşması’nı destekleme taahhütlerini yineledi.
 
- Sudan hükümeti, Devlet eski Başkanı Ömer el-Beşir'in destekçilerinin askeri darbe girişiminin önlendiğini ve ülkede durumun kontrol altına alındığını açıkladı.