23 Haziran 2023

23 Haziran 2023 Cuma Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...

Politika

 
-          CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, “İstanbul halkının oyuyla yönetme yetkisi verilmiş bir belediyeyi alıp da Ak Parti’ye teslim edemem. Elbette Ekrem Bey görevine devam edecektir” dedi.
 
-          İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün düzenlediği basın toplantısında “Bugün içinde bulunduğumuz durum sadece bir seçim yenilgisi tablosu değil. Çaresizlik ve ümitsizlik Türkiye’yi, giderek muhalefetsiz bir otoriterliğe doğru sürüklüyor” dedi. Değişim çağrısını yineleyen İmamoğlu “Değişime direndiğimiz her dakika toplumla aramızdaki mesafe açılıyor. Muhalefette yaşanacak yenilenme yeni bir ittifak mimarisinin kurulmasının da anahtarıdır” diye konuştu.
 
-          CHP’nin 81 il başkanı dün bir ortak açıklama yayımladı. Açıklamada “Biz il başkanları olarak değişimden yana mıyız? Elbette. Değişim konusunda ‘örgüt bu konuda ne düşünüyor acaba?’ diye soran olmasa da biliyoruz ki, partimizin tarihsel yolculuğunu cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına taşıyacak kadrolar CHP’de vardır ve davaları için harekete geçmeye hazırdır” ifadelerine yer verildi. "Kalıcı değişimi, dönüşümü sağlayacak olan kişilerden ziyade fikirler ve ilkelerdir" denildi.
 
-          Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 17 bakanlıkta 68 bakan yardımcısının ataması yapıldı. Yayımlanan karara göre; eski Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, eski Diyarbakır Valisi ve Belediye kayyumu müfettiş Münir Karaloğlu ve Mehmet Sağlam, İçişleri Bakan Yardımcılığı'na getirildi.
 
Ekonomi
 
-          TCMB politika faizini %8,50'den %15 seviyesine çıkardı. Yapılan faiz artışı piyasa beklentilerin altında kalırken, karar metninde parasal sıkılaşmanın gereken ölçüde “kademeli” olacağına vurgu yapıldı.
 
-          Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi felsefelerinin temelinin teşebbüs hürriyeti, piyasa ekonomisi, dışa açık serbest kambiyo rejimi, dalgalı kur sistemi ve enflasyon hedeflemesi modeli ilkeleri tarafından belirlenen çerçeveye dayandığını belirterek, "Bugün Merkez Bankasının aldığı kararı bu çerçevede değerlendirmek gerek" ifadesini kullandı.
 
-          Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Mehmet Şimşek, çalışma ziyareti kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile bir araya geldi. Başkent Abu Dabi’deki görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ve ekonomik iş birliği fırsatları değerlendirildi.
 
-          Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki Merkez Bankası, kredi kartına uygulanan azami faiz oranlarını yükseltti. Halen %1.36 olan ve Merkez Bankası tarafından daha önce temmuz ayında da geçerli olacağı ifade edilen kredi kartı azami faiz oranı %1.91’e yükseltildi.
 
-          Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kiralara %25 artış sınırı getiren düzenlemenin 1 yıl süreyle uzatılacağını bildirdi.
 
-          ABD Enerji Bakanlığı, otomobil üreticisi Ford ve Güney Koreli batarya üreticisi SK On'un ortak girişimine ülkede kurulması planlanan 3 batarya fabrikası için 9,2 milyar dolara kadar kredi verileceğini duyurdu.
 
Dünya
 
-          Titanik’in enkazına turistik sefer yaparken Kuzey Atlantik'te kaybolan Titan denizaltısındaki beş kişinin tamamının hayatını kaybettiği açıklandı.
 
-          Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye’yi İsveç’in NATO üyeliğini onaylamaya davet etti.
 
-          ABD Başkanı Joe Biden, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi Beyaz Saray'da ağırladı. İki lider, bir dizi savunma ve ticaret anlaşması açıklayarak yeni bir ABD-Hindistan ilişkinin başlangıcını duyurdu.
 
-          Meta CEO'su Mark Zuckerberg, Twitter'ın sahibi Elon Musk'ın "kafes dövüşü" teklifini kabul etti. Zuckerberg'in Twitter'a alternatif olacak "Thread" isimli metin tabanlı bir platform kuracağına ilişkin haberleri takiben Musk, Zuckerberg'e dövüş için meydan okumuş ve "Eminim dünya başka bir seçeneği olmadan sadece Zuckerberg'in parmağıyla oynatmasını bekleyemez" şeklinde paylaşımda bulunmuştu.