24 Haziran 2022

24 Haziran 2022 Gündemi

Siyaset, ekonomi, dünya ve sporda günün öne çıkan başlıkları...


SİYASET

- Muğla'nın Marmaris ilçesinde 21 Haziran'da başlayan orman yangını 4. gününde devam ederken, Marmaris'e giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi yangına ilişkin açıklamalarda bulundu. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi dünkü açıklamasında 3 bin hektarlık alanın zarar gördüğünü bildirdi. 

- İçişleri Bakanı Soylu, yangınla ilgili bir şüphelinin gözaltına alındığını belirterek “1988 doğumlu S.A. isimli şüpheli itiraf etti. Olay yerinde iki adet benzin bidonu ele geçirildi. Şüpheli aile arasındaki ticari bir husumetten dolayı olayı gerçekleştirdiğini söyledi” ifadelerini kullandı. Öte yandan Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün’ün “Gece görüşlü helikopter maalesef envanterde yokmuş” açıklamasının ardından Bakan Soylu da “Gece görüşlü helikopterler de bu gece veya yarın gece uçuşlarına başlayacaklar” dedi.  

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'yi ziyaret eden İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile görüştü. Görüşmenin ardından Çavuşoğlu, "Diplomatik temsil düzeyimizin büyükelçi seviyesine çıkarılması için çalışmaları başlattık" açıklamasında bulundu. İngiltere Dışişleri Bakanı Elizabeth Truss ile de görüşen Çavuşoğlu, Ukrayna'nın tahıllarının çalındığı iddialarına dair " Biz, Ukrayna'nın tahılının ya da herhangi bir ürününün, Rusya veya başka bir ülke tarafından alınıp gayrimeşru şekilde, illegal bir şekilde uluslararası piyasalara satılmasına da karşıyız. Türkiye olarak bu ürünlerin bize gelmesine de kesinlikle müsaade etmeyiz” ifadelerini kullandı. 

- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede ikili siyasi ve ekonomik ilişkiler, Türkiye’nin NATO’daki rolü ve ittifaka katkıları, NATO Madrid Zirvesi, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvuru süreçleri ve Karadeniz üzerinden tahıl sevkiyatı konularının ele alındığı bildirildi. 

- CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Aydın'daki temasları sırasında yaptığı açıklamada, “Millet İttifakı’nın üstünde baskılar var, eleştiriler var. Baskı nereden ve kimden gelirse gelsin, asla ve asla diz çökmeyeceğimiz sözünü veriyorum size. Onların feriştahı da gelse diz çökmeyeceğiz” dedi. Kılıçdaroğlu, konuşmasında "Türkiye’de 10 milyonun üzerinde işsiz var. Aynı evde baba işsiz, oğlu işsiz, birbirlerinin yüzüne bakamıyorlar. Yoksulluk bizim kaderimiz değil. Bugün hep beraber beşli çeteye, tefecilere çalışıyoruz. Bir dahaki seçimlerde elinizi vicdanınıza koyun, oyunuzu öyle kullanın” ifadelerini kullandı. 

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) tekrarlanan seçimlerinin üçüncü yıl dönümünde Yenikapı Etkinlik alanında ‘Demokrasi Şenliği’ düzenlendi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “O gün yaklaşıyor çünkü bu ülke vatandaşlarının ezici çoğunluğu değişim istiyor. Sizler geleceğiniz için bu süreci dert edinmelisiniz. Güçlü bir iradeyle ve barış içinde bu değişimi başarırsak, hepimizin kaygıları yerini umuda bırakacak” diye konuştu. 


EKONOMİ

- Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyon üzerindeki kur baskılarının düşeceğini öngördüklerini söyledi. Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli’ni uygulamaya aldıklarını belirterek, “Bu modelde yatırım, yüksek katma değerli üretim ve ihracat artışını teşvik etmek suretiyle cari işlemlerde dengeyi sağlamayı, dış finansman ihtiyacını azaltmayı, dış tasarruflara bağımlılığı ortadan kaldırmayı ve güçlü istihdam artışının sürdürülebilir hale gelmesini hedefliyoruz. Azalan dış finansman ihtiyacı ile birlikte enflasyon üzerindeki kur baskılarının düşeceğini öngörüyoruz” dedi. 

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yerli ve milli ürünler kullanılarak oluşturulan uçtan uca 5G şebekesi üzerinden 5G telefonlar aracılığıyla çeşitli 5G arama ve veri aktarımı senaryolarının test edildiğini; piyasaya yerli ve milli 5G ürün arz edileceğini bildirdi.  

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini %14 seviyesinde tuttu. Böylece Para Politikası Kurulu, son 6 toplantısında faiz kararında değişikliğe gitmemiş oldu. Aynı zamanda TCMB’nin net rezervleri, 17 Haziran itibarıyla 7,4 milyar dolara geriledi. Swap hariç net rezerv de -53,8 milyar dolar oldu.  

- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre Mart ayı sonunda %12,1 olan kredi büyüme hızı, 17 Haziran itibarıyla %64'e yükseldi. Ticari kredilerin büyümesi düşerken, tüketici kredilerinde son 9 ayın en yüksek kredi hızı artışı yaşandı.  

- Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) tahminlerine göre, 2021'de 806.8 milyar dolarla dünyanın en büyük 21'inci ekonomisi konumuna gerileyen Türkiye, 2022'de 23'üncü sıraya düşecek. Türkiye son olarak 2001 yılında 23. sırada yer bulmuştu. 

- Türkiye'nin ilk rüzgâr türbini Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) ve Aselsan tarafından hayata geçirilecek. Aselsan ile anlaşan EÜAŞ, yerli türbin için hazırlıklarını tamamladı. 

DÜNYA
 
- Almanya, ulusal gaz acil durum planındaki risk seviyesini ikinci en yüksek aşamaya yükseltti. Hükümet bu seviyede, enerji şirketlerinin artan maliyetlerini hanelere ve işletmelere yansıtma olanağı tanıyan bir yasayı devreye alabiliyor. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Şimdi hissetmesek bile bir gaz krizinin ortasındayız” ifadelerini kullandı. 

- ABD'de Yüksek Mahkeme, New York eyaletinde vatandaşların evleri dışında silah taşımalarına ağır kısıtlamalar getiren yasayı yürürlükten kaldırdı. 

- Norveç Merkez Bankası, son 20 yılın en yüksek faiz artışına giderek 50 baz puan artış yaptı. 

- Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ile Tobruk'taki Temsilciler Meclisi’nin Başkanı Akile Salih, seçimlerle ilgili anayasal çerçeve taslağını görüşmek için haftaya Cenevre'de bir araya gelecek. BM Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams, görüşmede seçimlerle ilgili anayasa taslağının müzakere edileceğini belirtti.