26 Kasım 2021

Başarılı girişimcilerin duygusal zekâ içeren 4 davranışı

Ekonominin gelişmesinin ve toplumsal refahın artmasının baş aktörlerinden biri olan girişimcilerin büyük çoğunluğunun duygusal zekâsı yüksek bireyler içerisinden çıkması sizce de bir tesadüf olabilir mi? Bunun bir tesadüften öte olduğunu ortaya koyan araştırmalara göre, girişimcilik performansı yüksek kişilerin %90'ının aynı zamanda duygusal zekâları da yüksek. Peki, ama başarılı girişimcilerin duygusal zekâ içeren 4 davranışı nedir? Sizler için derledik.
 
Bilim insanları zekâyı, “soyut düşünme, kavrama, problem çözme, bildiklerini yeni durumlara uygulama, akıl yürütme, bellek, geçmiş deneyimlerden kazanılan bilgileri kullanma vb. zihinsel yetilerin toplamı” olarak tanımlıyorlar. Özetle zekâ bilgiyi edinip onu uygun yer ve zamanda kullanma eylemi olarak ifade edilebilir. Zekâ yaşamı kaliteli bir şekilde devam ettirmek için olmazsa olmazdır. Ancak bir girişimcinin entelektüel zekâ kadar, duygusal zekâya da ihtiyacı vardır. Zira bireyin özünün ve çevresindeki diğer kişilerin his ve duygularını izleyebilme, onları ayırt edebilme ve kişinin hem düşünce hem de davranışlarını yönlendirmek için bu bilgiyi kullanma yeteneği şeklinde özetlenebilecek olan duygusal zekâya sahip girişimciler fikirlerini açıklama, iş yapma ve yaptırma sürecinde rakiplerine göre bir adım daha öndedirler. Bu insanlar, empati kurabilir, duyguları yönetebilir, güçlü iletişim tesis edebilirler. Yapılan araştırmalar, duygusal zekâsı yüksek kişilerin aynı zamanda yaratıcı bireyler olduğunu ortaya koyuyor. Yaratıcılık da malum girişimciliğin alametifarikalarından biri. Peki, ama başarılı girişimcilerin duygusal zekâlarının yüksek olduğunu kanıtlayan 4 davranışının neler olduğunu biliyor musunuz? Bu 4 davranışı günlük yaşamınıza entegre ederek siz de başarılı birer girişimci olma yolunda kendinizden emin adımlarla ilerleyebilirsiniz. Hazırsanız birlikte inceleyelim.

Empati yeteneğine sahiptirler
Girişimci olmaya giden süreç ve sonrası oldukça meşakkatli bir yolculuktur. Bu serüvenin büyük bir kısmında da kendinizi anlaşılması zor ve yalnız bir varlık gibi hissetmeniz de girişimciliğin beraberinde getirdiği güçlüklerden yalnızca biridir. Bu süreçte başarılı olmanın ön koşullarından birini de olaylar karşısında empati yeteneğini kullanarak doğru ve sağlıklı bir iletişim kurabilmek oluşturur. Kişinin kendisini karşısındakinin yerine koyarak yaşanan olayları onun bakış açısıyla değerlendirme süreci olarak tanımlanabilecek olan empati, ilişkilerin kolay ve sorunsuzca ilerlemesi açısından olmazsa olmazdır. Ancak empati yeteneği “seni anlıyorum” deyip karşımızdakine küçük tavsiyeler vermenin çok daha ötesinde bir eylemlilik halidir. Empati yeteneği sayesinde karşınızdakini ve onun eylemlerini anlamlandırmanız kolay olur, bu aynı zamanda iletişimde olduğunuz kişiye de anlaşıldığı hissiyatını verir. Karşınızdaki anlayıp, duygularını analiz eder ve ona uygun bir iletişim dili benimserseniz sağlıklı bir iletişim kurmuş olursunuz. Burada seçtiğiniz kelime, sesinizin tonu, hareketleriniz, mimikleriniz de oldukça önemlidir. Eğer girişimcilik yolunda ilerlemeye karar vermişseniz her gün bir toplantı ya da bir iş görüşmesi sizin günlük rutininiz haline gelecektir. Bu toplantı ya da görüşmelerde empati yeteneğinizi kullanarak karşı tarafın beklenti, ihtiyaç ve endişelerini doğru anladığımızı iyi bir şekilde ifade ederek her iki taraf için de kazan/kazan durumu yarattığımızın altını doğru bir şekilde çizdiğimizde başarı kaçınılmaz olur. Uzun vadede bu yaklaşım size daimi müşteriler kazandırma noktasında da belirleyici bir etmen olacaktır. Anlaşıldığını düşünen kişiler kendilerini güvende hissedeceklerinden gelecekte de sizinle çalışmak isteyeceklerdir.

Ortak alanlara odaklanırlar
Yeni biriyle tanıştığınızda onunla olan iletişiminizi sürdürmek genellikle bir noktadan sonra güç bir hal alır. İşle ilgili her şey konuşulduğundan sohbetin yerini derin sessizlikler alır. Oldukça gerginlik verici bu süreç, sonrasında kişilerin birbirlerini zihinlerinde o andaki hislerle kodlamasına neden olabilir. İşte bu nedenle karşınızdakinin sizde kendisinden bir şeyler bulmasına yardımcı olun. Bu yöntem iletişimin devamlılığını sağlayan, defalarca kez test edilip onaylanmış bir yöntemdir. Duygusal becerileri yüksek olan girişimciler, her şeyden önce karşısındakini gerçek anlamıyla dinleyip karşı tarafın sohbet esnasında bazen farkında olmadan bazen de bile isteye kendisiyle ilgili verdiği ipuçlarını yakalayıp sohbetin kısırdöngü bir hal almaya başladığını fark ettiğinde elde ettiği bilgiler çerçevesinde sohbeti şekillendirme becerisine sahiptirler. Karşı tarafı dikkatle dinleyip benzer özelliklerinize vurgu yapmanız sizi can kulağıyla dinlemelerine ve sizde kendisinden bir parça bulmasına yardımcı olur. Böylece size karşı bir yakınlık ve güven duygusu geliştireceklerdir. Bunun için sosyal hayatta fayda sağlayacak olan beceriler geliştirmeye ve hobiler edinmeye daha fazla zaman ayırmalısınız. Bu sayede ilişkilerinizdeki sohbetin çerçevesini de genişletme şansına erişirsiniz.  

Öz farkındalıkları gelişmiştir
Tüm başarılı kişileri gözlemlediğinizde hepsinin ortak paydasında öz farkındalığın yüksek olduğunu görürsünüz. Öz farkındalığı yüksek olan kişiler güçlü ve zayıf yönlerinin de farkındadırlar. Dolayısıyla da kendi eksikleri, zayıf ve güçlü yönlerine dair bir farkındalık sahibi oldukları için de gerekli gördükleri alanlarda kendilerini geliştirmek adına yoğun bir çaba sarf ederler. Öz farkındalıkları gelişmiş olan kişiler duygularını yönetme konusunda da oldukça başarılıdırlar.  Ani öfke patlamaları yaşamak yerine sorunlar karşısında konuşarak çözüm üretme yoluna giderler. Eleştirileri kişisel olarak algılamadıklarından tartışmaları belli bir düzlemde sürdürüp çözüm üretme konusunda başarılıdırlar.

Hataları tecrübe kazanmak adına eşsiz birer fırsat olarak görürler
Hatasız kul olmazın sadece bir şarkı sözünden ibaret olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bu söz insanoğlunun dünya üzerinde var olduğu ilk günden bu yana geçerliliğini koruyan gerçekliklerden biri. Hepimizin de üzerinde hemfikir olduğu bir gerçek var ki hata yapmak insan olmanın bir gerekliliği. Ancak başarılı bir girişimci olmanın ipucu da tam burada saklı. Çünkü onları diğerlerinden ayran şey, hatalarını eşsiz birer deneyim olarak kabul edip ilerleme yolunda birer basamak olarak görmeleri ve buna göre pozisyon almaları. Başarılı girişimcilerin bir diğer özelliği ise hatalarına, yanlışlarına ve utanç verici olaylara takılıp kalmamaları, bunları iç dünyalarında büyütmeden yola devam etmeleridir. Özetle geçmişe takılıp kalmadan geleceğe odaklanmalarıdır.