12 Kasım 2021

Müzakere ve ikna kabiliyetinizi artırmanın sırrı bu kitaplarda gizli!

İş yaşamının büyük bir kısmı karşımızdaki kişilerin ne düşündüğünü anlamak ve ona uygun strateji geliştirmeye çalışmakla geçiyor. Zira verilen her karar, yapılan her anlaşma, imza atılan her yatırımın ilk adımını aslında birilerini o fikrin doğru olduğunu ikna etmek oluşturuyor. Peki, ama iş yaşantısında ilkelerimizden taviz vermeden karşı tarafı kolayca ikna etmek mümkün mü? Elbette! İşte karşınızda müzakere ve ikna yeteneğinizin gelişmesine katkı sağlayacak kitaplar…

Düşüncelerinizi kontrol ederek karşı tarafı ikna etmeyi öğrenmek kuşkusuz iş yaşamında sizi başarıya taşıyacak en önemli adımların başında geliyor. Peki, ama ikna ve müzakere yetisini güçlendirme yolunda size yardımcı olacak kaynaklar var mıdır? Kuşkusuz! İşte müzakere ve ikna kabiliyetinizi artırmaya yardımcı olacak o kitaplar…
 
Babruka/Müzakere ve İkna Sanatı
Burak Kürkçü tarafından kaleme alınan Babruka, her bireyin kabul etsin veya etmesin birbiriyle müzakere içinde olduğu gerçeğinden yola çıkıyor. Yaşamın her alanında her an herkesle anlaşmazlığa düşebileceğimize, bu nedenle de muhatabımızı isteklerimiz doğrultusunda düşünmeye ikna etme çabası içerisinde olacağımıza vurgu yapılan kitapta, müzakere dediğimiz ikna edebilme sanatının incelikleri hakkında ne kadar bilgimiz olduğu mercek altına alınıyor. Kişileri veya olayları istediğimiz gibi yönlendirmemize yardımcı olacak müzakere tekniklerine de ışık tutulan Babruka sayesinde gündelik yaşamda karşı karşıya kaldığınız anlaşmazlıkları nasıl çözüme kavuşturacağınızın cevaplarını bulacak ve başarılı bir lider olmak için müzakere becerisinin ne denli önemli olduğunu anlayacaksınız.

İkna Teknikleri - Duygularla Mantık Ötesi
Yaşamın her alanında başarıya ulaşmak için duyguların doğru yönetilmesi gerektiğine işaret eden kitap, size bunu nasıl yapacağınızın yol haritasını veriyor. Pratik önerilerle karmaşık olan duygu dünyanızı da netliğe kavuşturmanıza yardımcı olan bu kitapta müzakere uzmanı Roger Fisher ve psikolog Daniel Shapiro, anlaşmazlıkları çözüme kavuşturarak bunu karşılıklı bir kazanım haline dönüştürmenin ipuçlarını okurlarla paylaşıyor. Kitap ayrıca insanları motive etme konusunda büyük bir rol üstlenen takdir, birliktelik, özerklik, statü ve rol olarak nitelendirilen beş temel kaygıyı da ele alıyor. Bu kaygıları olumlu duygulara dönüştürerek müzakere ve ikna konusuna kanalize etmeyi gösteriyor.

Evet - Boyun Eğmeden Anlaşmaya Varmak
Yaşamımızın her alanındaki uyuşmazlıkları prensiplerinizden ödün vermeden çözmenin yollarını işleyen kitap Roger Fisher, Bruce Patton, William Ury imzasını taşıyor. Problemleri insanlardan bağımsız bir konu olarak ele almayı, ortak bir menfaat doğrultusunda ilerlemeyi, tüm tarafları memnun edecek seçeneklere birlikte çalışarak ulaşmayı, oyunu kurallarına göre oynayarak sizden daha güçlü olan ve 'çirkin taktiklerden' yararlanmak isteyenlere karşı nasıl başarı ile müzakere edeceğinizi anlatıyor. Kitap, Harvard Müzakere Projesi grubunun müzakere, iş sorunları ve milletlerarası alandaki uyuşmazlık çözüm yollarına ilişkin çalışmalarına dayanıyor.

Müzakere 101
Siz fark etmeseniz de bütün hayatınız müzakere üzerine kurulu. Bir iş toplantısında, yeni bir araba alırken ve hatta çocuğunuzla bile sürekli bir pazarlık, müzakere hali içindesiniz. Ama müzakereyle ilgili kitaplar, çoğunlukla karmaşık teknikler sunar. Yazar Peter Sander ise Müzakere 101 kitabında tüm bu karmaşık teknikleri basitleştiriyor. Özetle, araştırma yapmaktan müzakere tekniklerine, süreci yönetmekten stres seviyenizi ayarlamaya ve hukuki yollara kadar ihtiyacınız olan her şey Müzakere 101’de.
 
İkna Mühendisliği
İkna kelimesinin anlamının kandırmak, manipüle etmek ya da dil cambazlığı yapmak olmadığına vurgu yapan yazar Başak Tecer, İkna Mühendisliği adlı kitabında kalplerle iletişim kurmanın yanı sıra beyin ve kalp arasındaki köprüyü keşfetmenin ikna sürecindeki gücüne dikkat çekiyor. Başak Tecer, İkna Mühendisliği ile ilgili olarak “İkna bir mühendis işidir. Beynimizin de bilgisayar gibi işletim sistemi, yazılımları ve sıkça kullandığı programları var. Bunların içinde de ikna şifrelerimiz gizli” ifadelerini kullanıyor.

İkna Etme Sanatı
İyi ilişkiler kurmanın ikna sürecinde paradan daha değerli olduğunu kaydeden Michael Wheeler, Harvard Business School'da eğitimler veren dünyaca ünlü bir profesör. Bugüne kadar küresel ekonomiye yön veren şirketlerin yöneticilerinden direktörlere, kamu görevlilerinden MBA öğrencilerine kadar geniş bir yelpazede binlerce kişiye ikna sanatının inceliklerini öğreten Wheeler, İkna Etme Sanatı adlı kitabında müzakereye yeni nesil bir yaklaşım getiriyor.

Müzakerenin "öğrenme", "uyum sağlama" ve "etkileme" olmak üzere 3 aşamada ele alınması gerektiğinin altını çizen Michael Wheeler, kitapta ayrıca kendi araştırmalarından ve Harvard Müzakere Programı'ndaki arkadaşlarıyla birlikte yaptığı çalışmalardan da detaylı bir şekilde bahsediyor. Kitapta yer verilen alıştırmalar, gerçek hikâyeler ve vakalarla pratiğe dayalı çözümler ise müzakere ve ikna sürecindeki yaratıcılık ve çevikliği artırarak okuyuculara günlük yaşamda kendilerine rehberlik edecek farklı deneyimlerden yararlanma fırsatı sunuyor.