27 Şubat 2023

Kitap okumaya yeterince zaman ayıramamaktan muzdaripseniz…

Çalışma hayatı ve gündelik yaşamın koşuşturması arasında mekik dokurken değil 1 sayfa okumak; kitabın kapağını dahi kaldıramadığınız zamanlar olduğundan mı şikayetçisiniz? Her yıl kendinize daha fazla kitap okumak için hedefler koyuyor ancak bunları bir türlü gerçekleştiremiyor musunuz? Öyleyse yazımız tam size göre!

Kitap okumanın kelime hazinemiz, genel kültürümüz ve iletişim becerilerimiz üzerinde çok büyük bir etkisi olduğu yadsınamaz. Gelgelelim yaşadığımız zamanın hızı ve yoğunluğu içerisinde kitap okumaya maalesef yeterince zaman ayıramıyor ve sonuç olarak koca bir yılı kitaplığınızla bakışarak geçiriyor olabilirsiniz. Peki bu durumu tersine çevirmenin bir yol var mı? Sorunun cevabı yazımızın içerisinde saklı. 

Hayat gailesi içerisinde kendinize ait ufak bir zaman dilimi yarattığınızda müzik dinlemeyi, uyumayı, film izlemeyi kitap okumaya tercih edebilirsiniz. Amma velakin kitabın kapağını kaldırmamak için sıraladığınız bahaneler, hayal dünyasında gezintiye çıkacağınız, yeni yerler keşfedeceğiniz, hayata yeni bir pencereden bakmanıza yardımcı olacak hikayelerden uzak kalmanıza neden olabilir. Üstelik, bu tutumu bile isteye devam ettirmek zamanla kitap okumak için yeterli motivasyonu sağlamanızı da zorlaştırabilir. Merak ettiğiniz kitabı ya da kitapları “bu kez hepsini okuyacağım” düşüncesiyle bir heves alıp kütüphanenizde uzun uzun bekletiyor ancak bu davranışı da artık yinelemek istemiyorsanız, işe ilk olarak kendinize bir okuma listesi yapmakla başlayabilirsiniz. Yoğun bir günün ardından zihninizi dinlendirmek için her zaman yaptığınız alışkanlıklara yönelmek yerine kendinize verdiğiniz sözü tuttuğunuzda ayaklarınızın sizi götüreceği istikamet kütüphaneniz olacaktır. Hangi kitabı okumak istediğinize dair kendinizi bir müddet sonra uzun uzun düşünürken bulmak ve karar vermekte zorlanmak kitap okumayı yeniden türlü bahanelerle ertelemenize neden olabilir çünkü ne de olsa insan en iyi kendisini kandırır. Amma velakin biraz önce de değindiğimiz üzere şeytanın bacağını kırmak için öncesinde kendinize bir okuma listesi hazırlamak fazlasıyla yardımcı olabilir. “Peki bu listeye sırasıyla uymak zorunda mıyım?” diye sorduğunuzu da duyar gibiyiz. Bunun net bir cevabı olmamakla birlikte kitap okumayı eğlenceli hale getirmek için sıralamada değişiklikler yapabilir, bir baştan bir sondan olacak şekilde okumayı tercih edebilir ya da yeni çıkan bir romanı araya alabilirsiniz. Kısaca, bunu bir görev olarak değil, kendinizi geliştireceğiniz ve zevk duyacağınız bir alışkanlık haline getirmek okumak için motivasyonunuzu diri tutmanıza yardımcı olabilir.

Okuma planı oluşturun
Bir başka yöntem ise, gün içerisinde ya da akşam uyumadan hemen önce birkaç sayfa okumak için kendinize belirli zaman dilimleri yaratmak. Böylelikle kendinize bir okuma planı oluşturarak hem zihninizi dinlendirir hem de günün yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz. Ne var ki, günümüzde bu planı her daim uygulamak da çok kolay olmayabilir. Diyelim ki, üst üste yoğun bir şekilde çalışmanız gerekti ve okuma saatlerinizi es geçmek zorunda kaldınız. Bu döngünün kırılması ve bir alışkanlık haline dönüşmemesi için mola vakitlerinizde kitabınızı yanınıza alarak kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Diyelim ki, kendinizi bir kahve molasıyla ödüllendirmek istediniz. Bu süreçte bir yandan kahve içip bir yandan telefonunuz ile ilgilenmek yerine kitabınızı okumaya devam edebilirsiniz. Dolayısıyla dikkatinizi nereye aktarmak istediğiniz tamamen sizin ellerinizde. Bu tercihinizi telefonunuz yerine kitabınızdan yana kullanmanız hazırladığınız listeyi tamamlamanız noktasında size yardımcı olurken, okuma alışkanlığınızı da devam ettirmenize katkı sağlayabilir. Böylelikle, kitap okumak için kendinize zaman içerisinde daha çok alan yaratmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ise yapmanız gereken en önemli şeylerden bir tanesi en çok neye vakit harcadığınızı bulmaktan geçiyor. Sevdiğiniz filmleri tekrar tekrar izlemekten mi hoşlanıyorsunuz? Ya da her akşam arkadaşlarınızla buluşmak sizin için olmazsa olmaz bir eylemden mi ibaret? O halde yapılması gereken şey gayet açık. Öyle ki, bu alışkanlıklarınızın yerini kitap okuma saatinizle değiş tokuş edebilirsiniz. Kendinizi yine aynı filmi izlerken buluyorsanız bilgisayarınızı ya da televizyonunuzu usulca kapatabilir ve bu süreyi kitabınızı okumak için değerlendirebilirsiniz. Keza arkadaşlarınızla her akşam değil de haftanın belirli günleri buluşmayı tercih ederek, arta kalan vaktinizi yine okumaya ayırabilirsiniz. Gelgelelim hangi kitabın sizi daha çok etkilediği ve okuma isteği uyandırdığı da önemli noktalardan bir tanesi. Hazırladığınız listede yer alan ancak size hitap etmeyen bir kitabı okumak da hedeflerinize ulaşmanızda en büyük engellerden biri olabilir. Kitabı yarım bırakmamak için kendinizi zorlamanız, kimi zaman sevmediğiniz bir görevi yerine getirmekle eşdeğer olabilir. Dolayısıyla, bu hissiyatın oluşmaması ve kendinizi baskı altında hissetmemeniz için sizi hikayesiyle cezbetmeyen kitabın kapağını kapatarak sıradakini okumaya geçebilirsiniz. 

Kendinizi yeni serüvenlerin peşinde koşarken bulacağınız ve keyif aldığınız kitapları keşfetmek, hayat gailesi içerisinde her ne olursa olsun kitap okumak için zaman yaratmanıza yardımcı olabilir. Elbette bunun için öncesinde kendinize bir yol planı oluşturmalı ve bu süreci sıkıcı bir hale sokmaktan da kaçınmalısınız.