07 Nisan 2023

Muharrem Balta: New Holland ile birlikte yürümek büyük bir değer

Türk tarımı için uzun yıllardır çok önemli hizmetler sağlayan TürkTraktör’ün distribütörlüğünü yaptığı New Holland markasının Uşak’taki bayiliğini, 2019 yılından bu yana Muharrem Balta yapıyor. Daha önce de traktör satışı yapan ve yolu 4 sene önce Koç Grubu ile kesişen Balta, böylesine köklü ve lider bir marka ile yola devam etmenin hem kendilerine hem de müşterilerine büyük bir artı değer kattığını söylüyor. Balta, müşteri odaklı yaklaşım ve müşteri memnuniyetini en ön sıraya almalarının başarılarındaki en büyük etkenler olduğunun altını çiziyor.

Balta, Koç Grubu ile yollarınınn nasıl kesiştiğini, iş modellerini ve hizmetlerini KoçBayi'ye anlattı...
 
Öncelikle bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
 
1967 yılında Uşak Karahallı ilçesi Delihıdırlı köyünde ailemin 4 çocuğundan üçüncüsü olarak dünyaya geldim. Ortaokul döneminde babamızın bizi Almanya’da okutmak istemesiyle Almanya’ya taşındık. Ortaokul ve lise eğitimimi Almanya’da tamamladım.
 
İş hayatıma babamın Almanya’daki marketinde başladım. 1996 yılına kadar Almanya’da market sektöründe devam ettik, 1996 yılı sonunda ise radikal karar alarak Almanya’dan Uşak’a kesin dönüş yaparak Türkiye’ye geldik.
 
Türkiye’ye döndüğümüzde 3 ortak (ben,kardeşim ve eniştemiz) ile Mürpa Gıda Pazarlama ve Ticaret Ltd. Şti.’yi kurduk. 2 yıl sonra ortaklıktan eniştemiz ile ayrıldık ve kardeşim ile çeşitli gıda distribütörlükleri yaptık. Gıda sektörüne devam ederken 2015 yılında bayilik alarak traktör sektörüne girdik. 2019 yılında da Uşak bölgesinde New Holland bayiliğine başlayarak sektörde lider bir firma ile yerimizi pekiştirdik. Şu anda da traktör sektöründe müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz.
 
New Holland bayisi olmaya nasıl karar verdiniz? Bu süreci bize biraz anlatabilir misiniz?
 
2019 yılında önce SDF bayisi iken, New Holland bayiliğinin müsait olmasıyla birlikte lider firmanın lider distribütörü olma isteğimizle New Holland bayisi olmaya karar verdik. Başvuru yaptıktan sonra New Holland temsilcileri bizleri ziyaret ederek Ankara’ya davet ettiler, Ankara’da yapılan toplantılar sonucunda Mayıs 2019’da New Holland bayisi olduk. 4 yıldır da Koç Topluluğu’nda bulunuyoruz.
 
TürkTraktör, Türkiye’nin otomotiv sektöründeki öncü kuruluşlarından biri ve 2022 yılında 600 bininci motorunu üretti. 2013 yılından beri ise New Holland ve Case markalarının distrübütörlüğünü üstleniyor. Böylesine köklü bir markanın çatısı altında faaliyet gösteren bir bayi olmak sizin için ne ifade ediyor?
 
Bizler için lider bir marka ile yola devam etmek, müşteri potansiyeli açısında büyük bir artı değer katıyor. Ayrıca her zaman ürünlerimizin arkasında olmamızın, gerek firmamız, gerekse New Holland tarafında bizlere başarı kattığını düşünüyoruz.
 
New Holland 10 yılı aşkın süredir sektör liderliğini elden bırakmıyor. Bayilerin bu istikrarlı başarıda nasıl bir katkısı olduğunu düşünüyorsunuz? Satış öncesi ve satış sonrası sunduğunuz hizmetlerle müşteri memnuniyetini sağlama noktasında nasıl bir yol izliyorsunuz?
 
Müşteri memnuniyetinin şirketimiz açısından büyük bir öneme sahip olduğunu düşünüyoruz.
Müşterilerimize her şartta doğru bilgileri sağlayarak sağlayarak ticari hayatımıza devam ediyoruz. New Holland çatısı altında 4 yıldır sürdürdüğümüz faaliyetimizde bizim için olmazsa olmaz en önemli koşul müşteri memnuniyeti. Bunu sağladığımız ölçüde hem ana markaya hem de kendimize ciddi bir değer yaratıyoruz.
 
 
New Holland Uşak bayisi olarak kendi bölgenizdeki çiftçilerin değişen ihtiyaçlarını nasıl belirliyor ve onlara ne gibi çözümler sunuyorsunuz?
 
Burada yaptığımız saha ziyaretlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle satış temsilcilerimizin köy ve müşteri ziyaretlerinden gelen geri bildirimleri ve talepleri çok önemsiyoruz. Bu talepler üzerinde ciddi bir şekilde çalışarak onların ihtiyaçlarını karşılama noktasında devamlı yeni çözümler üretmeye ve memnuniyetlerini en üst seviyede tutmaya çalışıyoruz.
 
Tarıma büyük önem atfeden ve geleceği şekillendirme misyonuyla hareket eden  TürkTraktör’ün New Holland bayisi olarak çiftçileri TürkTraktör Finans ayrıcalıklarından yararlanmaları için nasıl yönlendiriyorsunuz?
 
TürkTraktör Finans çiftçilerin sorunlarına anında çözüm sağlayan çok önemli bir uygulama. Koç Grubu çatısı altındaki bu uygulamanın sağladığı güveni müşterilerimiz tarafında da çok net bir şekilde görüyoruz. Biz de TürkTraktör Finans’ın kampanyalarını doğru şekilde ve doğru zamanda satış temsicilerimizle paylaşarak çiftçilerimizin bilgilendirilmesini ve bu fırsatlardan faydalanmasını sağlıyoruz.
 
 
Çalışma hayatında sahip olduğunuz başarıyı neye borçlusunuz? Bulunduğunuz bölgede tercih edilmenizin en önemli sebebi sizce nedir?
 
Çalışma hayatımızdaki başarımızı, müşterilerimizle ve distribütörlüğünü yaptığımız firma ile güçlü iletişimle ve şeffaf bir şekilde ticaret yapmaya borçlu olduğumuzu düşünüyoruz. TürkTraktör ile iletişim kanallarının devamlı açık olması bize büyük fayda sağlıyor. Biz de aynı iletişimi müşterilerimizle sağlıyoruz. Her iki tarafla sağladığımız karşılıklı güvenin başarımızın en önemli unsurlarından birisi olduğunu düşünüyorum.
 
Günümüzde müşteri memnuniyetine giden yolun mutlu çalışanlardan da geçtiği bir gerçek. Bu aşamada bize biraz ekibinizden ve onlarla kurduğunuz ilişkiden bahsedebilir misiniz?
 
Öncelikle ekibimizi ailemiz gibi gördüğümüzün altını çizmek isterim. Onlarla kendi ailemizle olduğu gibi saygı, sevgi ve anlayış içerisinde çalışmaya özen gösteriyoruz, tüm taleplerini dikkate alıyoruz ve devamlı iletişim halindeyiz. Personelimizin uzun yıllar bizlerle olmasında onlara sağladığımız konforlu ve inovatif çalışma ortamının önemli olduğunu düşünüyorum.
 
Yaşadığımız deprem felaketi hepimizi derinden sarstı. Bu felaketle ilgili ve Türkiye’nin topyekün yardımlar konusunda seferber olması ile ilgili neler söylersiniz?
 
Bir Türk vatandaşı olarak başımıza gelen felaketi büyük bir üzüntü ile karşıladık. Hepimizin içi yandı, kalplerimiz oradaki vatandaşlarımızla attı. Vatandaşlarımızın hepsinin bir anda yardım organizasyonlarına katılmasından çok mutlu olduk ve aynı zamanda ülkemizin geleceği açısındanda çok gururlandık.