08 Mart 2024

Sektörde kadınlara yönelik önyargılar kırıldı, hatta avantaja dönüştü

Koç Topluluğu şirketlerinden Opet akaryakıt sektörünün en büyük firmalarından birisi. Opet, yarattığı ekonomik büyüklükle birlikte akaryakıt istasyonlarında hijyenin önemini ilk vurgulayan firma olması ve 'Kadın Gücü' projesi ile kadın istihdamına öncelik vermesiyle sektörde çok farklı bir yerde duruyor. Biz de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Opet bayiliği yapan Necla Gürsoy ile bir röportaj gerçekleştirdik. Güne özel önemli mesajlar veren Gürsoy, yollarının Koç Grubu ile nasıl kesiştiğinden bayilik serüvenine, sektörde kadına bakış açısının nasıl değiştiğinden Koç Topluluğunun kendilerine kattıklarına kadar farklı konulardaki sorularımızı yanıtladı...
 
 
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz? Koç Topluluğu ile yollarınız ne zaman ve nasıl kesişti?
 
Ben Necla Gürsoy, evliyim ve bir çocuk annesiyim. 2006 yılından itibaren aile şirketimiz olan İmes Petrol Ltd. Şti.’nde görev almaktayım. Koç Topluluğu ile ilk olarak 2001 yılında eğitimim dolayısıyla kesiştim ama ticari olarak 2016 yılında aynı yolda yürümeye başladık. 
 
Opet bayisi olmak sizin için ne ifade ediyor?
 
Opet Bayisi olmak aslında çok fazla şey ifade ediyor ama benim için en çok sorumluluğu ifade ediyor. Şirketimiz her zaman Opet markasını en iyi şekilde yansıtmak için üstüne düşeni maksimumda yapmaya çalışmaktadır. Opet bayisi olmak her zaman çalışkan, üretken, başarılı ve yenilikçi olmak demek biz de bu doğrultuda üstümüze düşeni layıkıyla yerine getirmek için canla başla çalışmaktayız. Opet bayisi olmak ailenin bir parçası olmak demek.
 
Koç Topluluğu’nun bir parçası olmak size nasıl hissettiriyor? Topluluğu’nun size, sosyal hayatınıza ve işinize kattıklarından bahseder misiniz?
 
Ülkemizin böylesine önde gelen bir topluluğun parçası olmak tabii ki öncelikle büyük bir güven hissettiriyor. Opet bizim için çekirdek aileyse Koç Topluluğu da geniş ailemiz. Birçok sektörde kendini ispat etmiş Koç Topluluk şirketlerinden birinin bayisi olmanın tabii ki çok katkısı oluyor. Topluluk şirketlerinin sağlamış olduğu çeşitli indirim ve kampanyalardan faydalanıyoruz. İşimizle ilgili herhangi bir ihtiyaçta Koç Topluluk şirketlerinin her zaman yanımızda olduğunu biliyoruz. Farklı sektörlerden şirketlerle işbirliği yapabiliyor olmamız bizim için en büyük avantaj oluyor.
 
Opet, Türkiye'nin en büyük akaryakıt şirketlerinden biri. Opet'i bu seviyeye getiren yolculukta bayilerin rolünü ve etkisini nasıl tanımlarsınız?
 
Bayiler bu yolculukta rolü olan herkesle aynı öneme sahip olmakla beraber tüketiciyle Opet markasının ilk temas kurduğu yer olduğu için etkin bir rol oynuyor. Bayiler olarak bizler Opet markasını en iyi şekilde yansıtmak,  üstün hizmet kalitesiyle müşteri memnuniyetini her zaman en üst seviyede tutmak zorundayız. Müşterimizi Opet markasına yakışır bir şekilde karşılayıp, Opet markasının sunduğu hizmetleri en iyi şekilde yerine getirip yine Opet markasına yakışır bir şekilde yolcu edebiliyorsak üzerimize düşeni yerine getirdiğimizi düşünüyorum.


 
Akaryakıt sektöründe "hijyen" denildiğinde akla ilk gelen isim olan Opet'in, "İşimiz Temiz" projesinin müşteriler üzerindeki etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
İşimiz Temiz projesi, Opet Petrolcülük A.Ş., Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu ile birlikte yürütülen çok önemli ve başarılı bir proje. Kısa zamanda 20 ilimize yayılmış en kısa sürede de 81 ili hedefleyen böyle bir projenin parçası olmaktan dolayı çok gurur duyuyorum.
Aynı zamanda yıllar önce Sn. Nurten Öztürk tarafından başlatılan Temiz Tuvalet projesiyle birlikte hijyene verilen önemin ne kadar ciddi ve istikrarlı devam ettiğini de gösteren bir proje.  Tüketiciler Opet markası müşterisi olsa da olmasa da hijyen konusunda Opet’in 1 numara olduğu gerçeğini biliyor.
 
Akaryakıt sektörü genelde erkek egemen bir sektör olarak bilinirken, Opet büyük bir değişime imza attı. Kadınların ekonomik ve toplumsal hayatta güçlenmesi ve girişimci ekosisteminde temsiliyetlerini artırmak amacıyla başlatılan Opet'in bu 'Kadın Gücü' projesi ile ilgili neler söylemek istersiniz?
 
Öncelikle bir kadın olarak gurur duyuyorum. Kadınların ekonomik özgürlüklerini elde ederek güçlenmeleri, kendilerine inanmaları ve başarılı olduklarını görmeleri çok değerli. Kadınlar zaten her daim ekonomik ve toplumsal hayatta olmalı ve ayrı tutulmamalılar. Kadın Gücü projesi ile sektöre yeni bir hizmet anlayışı gelmiş oldu. Kadın bakış açısının pozitif anlamda çok fark yarattığını düşünüyorum.  Biz de İmes Petrol olarak her zaman kadın işgücünün destekçisiyiz.
 
 
Bu sektörde kadın bir çalışan olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir? Nasıl önyargılarla karşılaşıyorsunuz?
 
Sektörde eskiden kadınlar için bir önyargı olduğunu düşünüyorum. Erkek egemen bir sektör olduğu için kadınların yapamayacağı ya da kadınlara zor geleceği düşünülüyordu. Biz kadınlar el attığımız her işin altından başarıyla kalkabilecek güce sahibiz. Bu sektördeki kadın güçleri olarak bunu başarıyla yaptığımızı da seneler içinde göstermiş olduk. Özellikle Opet’in Kadın Gücü projesinden sonra sektör özelinde bu önyargının tamamen kırıldığını görüyorum. Hatta artık önceki dezavantajın avantaja döndüğünü düşünüyorum.


 
Bir kadın girişimci olarak, yeni bir girişim yapmak ve iş hayatında daha aktif olmak isteyen diğer kadınlara vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
 
Her zaman kendilerine ve başaracaklarına inansınlar bir olumsuzlukla karşılaştıklarında hemen vazgeçmesinler çalışmaya devam etsinler eminim bir yol bulacaklar.
 
Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlılığı artırmak, kadının iş gücüne katılımını desteklemek ve kadınların liderlik vasıflarını ön plana çıkarabilmek için sizce neler yapılmalı?
 
Kadınlara her sektörde her konumda daha çok yer verilmeli. Son yıllarda kadın istihdamının birçok kurum tarafından desteklendiğini görüyorum. Kadınlar yaptıkları başarılı işlerle zaten kendilerini kanıtlayıp ön plana çıkacaklardır. Büyük küçük her şirketinde kadın işgücüne gereken önemi vermeye devam etmesi gerekir.
 
8 Mart Dünya Kadınlar Günü için söylemek istediğiniz/vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
 
Tüm emekçi kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Kadınlar güçlü bireylerdir ve her işin altından kalkabilirler. Kadınların ekonomik özgürlüğünü kazanmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu günün kadınlara hediye alarak kutlanmasını değil kadınların hem iş dünyasındaki hem de toplumsal hayattaki katkılarının önemine dikkat çekerek kutlanması gerektiğini düşünüyorum.