19 Nisan 2023

Yağmur Metin: Arçelik ailesinin parçası olmak benim için çok değerli 

Türkiye’de beyaz eşyanın lideri Arçelik’in bayilerinden olan Yağmur Metin, yolu Koç Grubu ile çok yakınlarda kesişen bir isim. Farklı sektörlerdeki deneyimlerinden sonra Arçelik bayisi olan Metin, iş hayatında edindiği tüm tecrübeleri işin içine katarak çok keyifli bir çalışma süreci yürüttüklerini söylüyor. Koç Grubu üyesi olmanın ayrıcalıklarını her alanda hissettiklerini ifade eden Metin, özelliklere kadınlara bu alanda çalışmaları için çağrı yapıyor. 

Yağmur Metin, Koç Grubu ile yollarının nasıl kesiştiğini, işe sıfırdan nasıl başladığını ve hizmet anlayışlarını KoçBayi'ye anlattı...

Kısaca sizi tanıyabilir miyiz? Koç Grubu ile yollarınız ne zaman ve nasıl kesişti? 

Yağmur Metin. 32 yaşındayım. Lisansımı Marmara Üniversitesi Fizik bölümünde tamamladıktan sonra yüksek lisansımı Yıldız Teknik Üniversitesi İşletme bölümünde bitirdim.

Farklı sektörlerden 11 yıllık kurumsal deneyimi sonrası, 2022 yılı Temmuz ayı itibarı ile Koç grubunda esnaf olarak iş hayatıma devam ediyorum. Geçmişten gelen dinamik deneyimlerimle, geleneksel kanal bayilik hayatına farklı bir bakışla ve keyifle çalışmaktayım. Etrafımızdan duyduğumuz, bildiğimiz bayilik aile işletmelerinden birini kendi jenerasyonumla başlatmış oldum. Arçelik’in pazar lideri olmasının yanında ailelerimizin evlerinde yıllardır güvendiği bir kalite olması ve Türk markası olması, bu girişimdeki tercih sebeplerimin en önde gelenleri oldu. 

Arçelik bayisi olmak sizin için ne ifade ediyor? Koç Grubu içerisinde yer almanın ayrıcalıklarını nasıl hissediyorsunuz?

Ülkemizde geleneksel ve ataerkil olarak düşünülen beyaz eşya  sektöründe, Arçelik gibi kadına önem veren ve bunu hissettiren bir ailenin parçası olmak benim için çok değerli. İşe ilk adım atmayı düşündüğüm andan şu günüme kadar, temas halinde olduğum en alt kademeden en üst kademeye kadar herkesin, şirkette sadece çalışan değil, aynı zamanda ailenin bir parçası olduğunu gördüm, görmeye de devam ediyorum. Özellikle farklı şehirlere seyahatlerimde, ilk defa Koç Grubu olmanın ayrıcalıklarını ve tarafıma verdiği güveni hissettim. Sanki her ilde bir tanıdığım aile üyem varmış gibi. 

Arçelik bayisi olarak Koç Grubu’nun güçlü kurumsal altyapısından, geniş müşteri tabanından, profesyonel destekten ve güçlü iş ortaklığı imkanlarından faydalanmamıza ek olarak, Koç Grubu sürekli kendimizi geliştirmemize de olanak sağlıyor. 

KAPIONUTOPLU1.jpg

Arçelik uzun yıllardır beyaz eşya denilince akla gelen ilk markalardan biri. Arçelik'i zirveye taşıyan bu marka yolculuğunda bayilerin rolünün ve etkisinin ne olduğunu düşünüyorsunuz?

Arçelik bayisi olmak demek aslında Türkiye’nin önde gelen beyaz eşya markasının, güvenilir ve kaliteli ürünlerini müşterilere sunma fırsatı demektir. Tüm bunlara ek olarak, sadık Arçelik müşterileri ve yeni müşterilere dokunup, markanın yenilikçi ve sürdürülebilirlik gibi değerlere olan bağlılıklarını paylaşmak da işimizin bir parçası.

Müşterilerin Arçelik denilince ilk akla gelen gelenekselliği, marka değeri, kalitesi, güvenilirliği ve sürdürülebilirlik konusundaki uzun yıllardır emek verdiği kazanımları, biz bayiler sayesinde, nihai tüketiciye dokunmakta ve ulaşmaktadır. Bizler de bu değerlerin gücü ile müşterilerimize bunları en doğru şekilde iletmeye çalışıyoruz. Tüm bunlara ek olarak, sadık ve yeni müşterilerimize geleneksellikle beraber yenilikçiliğe de verdiği değeri paylaşıyoruz. Özellikle aldığımız memnuniyet ve geri dönüşler, yolumuzun doğruluğunu kanıtlıyor.

Ülkemizde yaşanan deprem felaketinde her Koç şirketi olduğu gibi Arçelik de önemli görevler üstlendi ve bölge için elinden geleni yaptı, yapmaya da devam ediyor. Siz Arçelik’in bu yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Markanın doğduğu ve başarılı olduğu bu topraklarda yaşananlara da kayıtsız kalmadığını, müşterilerinin güveninin boşuna olmadığını kanıtlamış oldu. Hepimizin karamsarlaştığı ve şoka girdiği ilk andan itibaren, biz bayiler ile de gerekli iletişimi sağlayıp, hızlıca aksiyon alınması, herkes normalleşme sürecindeyken hala bu desteklerin devam ettirilmesi ise çok önemli. Bir kez daha iyi ki Arçelik ve iyi ki bu ailenin bir parçasıyım dedim. Markamız her alanda yalnız olmadığımızı hissettiriyor.

Kaç kişilik bir ekiple çalışıyorsunuz? Ekibiniz ve sizin müşteri iletişimi konusunda özel olarak yaptıklarınız ve dikkat ettikleriniz var mı? 

Biri çocukluk arkadaşım olmakla beraber toplam 4 kişilik bir ekibimiz var. Ekibin içerisinde birbirimizle doğru ve kolay iletişim kurmak en önem verdiğim şeylerden biridir. Çünkü kendi aramızda iletişim ne kadar kolay ve doğru olursa, müşterilerimize de bunu yansıtırız diye düşünüyorum. Özellikle dinamik bir girişimci olarak mağaza içerisindeki enerjimiz, güler yüzümüz, keyifli çalışma ortamımız, yeniliklere uyum sağlama hızımıza çok dikkat ederek bu konuda fark yaratmaya çalışıyoruz. Bunlara özellikle önem vermemizin yanında, müşterilerimizin bizlere kolayca geri bildirim verebilmesi için karekod uygulaması gibi çalışmalarımız da bulunuyor. 

MUTFAKTOPLU1.jpg

Bir beyaz eşya bayisi olmanın en keyifli ve zor yanları nelerdir? 

Bir kere öncelikle benim için sıfırdan böyle bir işe başlayıp, bayi sahibi olarak tüm sürece hakim olmayı istemem en zor yanıydı. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik çevreye istinaden yaşanan dalgalanmalar, hepimizi etkiliyor. Rekabetin yüksek olması, müşterilerin tercihlerini kazanmak için çaba gösterme, fiyat rekabetine katlanma ve pazar payınızı koruma konusunda zorluklar yaşama gibi durumlarla beraber, büyük ve pahalı ürünlerin satın alma sürecinin uzunluğu, müşterilerin kararlarını etkileme konusunda dikkatli ve sabırlı olmayı gerektiriyor.

Tüm bunların yanında, müşterilerimizin uzun yıllar boyunca evlerinde kullanacakları önemli ürünlerde, onlara kalite sunmak, verdiğimiz hizmetlerle memnuniyet sağlayıp, müşteri ilişkilerini güçlendiren deneyimler yaşamak en keyifli yanlardan biri. Ürün çeşitliliğimizle tüm müşteri taleplerine cevap verebilmek, tüm teknolojik gelişmelere uyum sağlayıp öncülük ederek, müşterilerimizle deneyimlemek, işimize keyif katıyor.

Bir kadın girişimci olarak, yeni bir girişim yapmak ve iş hayatında daha aktif olmak isteyen diğer kadınlara vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Yıllarca attığım mailler ve başvurular olumlu sonuçlanınca yaşattığı bu mutluluk, Arçelik Kadın Bayi olmanın verdiği gurur zaten var olan gücüme güç kattı. Çalışma arkadaşlarımı seçerken bile biraz pozitif ayrımcılık yapmış olabilirim…

Özellikle tüm olumsuz yorumlara kulaklarını kapatmalarını öneriyorum. Çünkü ataerkil işlerde, ‘’yapamazsın’’, ‘’senin ne işin var orada’’ gibi yorumlar, maalesef çok duyuluyor. Hayatımın her evresinde ‘ben neden yapamayayım ki’ diye düşünerek adım atmışımdır. Evet çok çalıştım ama çalışmadan elde edemezdim. Tüm kadınlara önerim, kendi güçlerinin farkına varmaları ve olumsuzlukları dışarıda bırakmaları. Çünkü biz kadınlar gerçekten çok güçlüyüz. Sadece buna inanıp, farkına varmamız gerekiyor.  İnanç, güç ve kararlılıkla beraber, çok emek ve çalışma, inanın her şeyin kapısını açabiliyor. 

İş hayatınızda örnek aldığınız kimse var mı? Size rehberlik eden başucu kitaplarınız veya ilham aldığınız neler var?

Öncelikle her şeyi yapabilirim düşüncesini bana aşılayan, böyle yetiştiren ailem ve aynı düşüncelere sahip eşim, en büyük ilham kaynağım. Açıkcası bu işe dahil olduktan sonra dinlediğim Mustafa Koç anıları da beni çok teşvik etti. Aynı kültüre sahip olabilmek için, istemsizce bende yarattığı ilham çok özel. 

Coco Chanel gibi kadın girişimcilerin hayat öykülerini okumak ise beni daha çok kamçılamıştı. Kendimce hep bu konuda pozitif ayrımcılık yapmaya çalıştım. En net olan tek bir konu var ki, en doğru ilham kaynağı kendinizsiniz!